Elvene i Voss er kjent langt utenfor Norges grenser. Store fosser, store stryk og perfekte lekesteder har gjort strykene i smalahovebygda til en gjenganger i padlefilmer. Forsering av fosser som Moneydrop, Nosebreaker og dobbeldroppet på Teigdalselva har blitt festet til utallige filmruller.

Men du trenger ikke være verken ekspert eller gal for å trives med kajakken i Voss. Et utall elver i umiddelbar nærhet og stor variasjon i padlinga gjør bygda til et paradis for elvepadlere i alle kategorier. Elvene er så mange at flere av dem måtte vike plass på disse sidene.

Annonse

Felles for de aller fleste er flere fosser, stort volum, mange lekesteder og endeløse muligheter uansett vannstand. Voss er et paradis for elvepadling, og spesielt under Ekstremsportveko er aktiviteten stor.

Med god hjelp fra Vossepadlingens gudfar, Einar Raa Nilsen, gir Fri Flyt deg den ultimate guiden til et av de fineste områdene for elvepadling i verden.

Denne artikkelen stod på trykk i Fri Flyt # 35, juni/ juli 2005. Bli abonnent, så får du med deg alle reisesakene i Fri Flyt.

Brattpadling/ elveturer

Myrkdalselva

Øvre del:

 • Put-in: der elva flater ut, nesten oppe ved tregrensa
 • Take-out: brua med veien over til hestesenteret (put-in på nedre del)

Flott og morsom strekning med relativt vanskelige og til dels bratte stryk i åpent fjellandskap, uten obligatoriske bæringer. Pool & drop, og enkelt å synfare/ bære. Kan padles på de fleste vannstander. Grad 4.

Nedre del:

 • Put-in: brua med veien over til hestesenteret
 • Take-out: brua med veien fra Voss til Myrkdalen

Verdensberømt padletur med masse store stryk og fosser, i alle vanskelighetsgrader. En obligatorisk bæring (40 m. foss), og flere stryk som krever solide ferdigheter og nøye synfaring. Ikke alt lar seg gjøre på mye vann, så lav til medium vannstand anbefales. Elva går gjennom et bratt og seriøst juv. Grad 5

Jordalselva

 • Put in: Ved bru nummer to etter tunnelene opp til Jordalen
 • Take-out: Ved den første brua du kommer til etter tunnelene

En av de mest fotogene padleturene i verden. Store fosser (som ikke bare er kjempevanskelige), nydelig natur og enkel tilgang setter sitt preg på elva. Vær forberedt på å bli stiv i nakke og rygg hvis du padler den vanligste strekningen. Den turen kan padles på alt fra lav til moderat vannstand. Grad 5

Øvre del av Jordalselva har også blitt padlet. Her er det lengre mellom godbitene, men alt er godt synlig fra veien, og kan være verdt et besøk hvis det er for mye vann til å padle den vanlige strekningen. Grad 3/ 5

Brandsethelva

 • Put-in: Der veien flater ut, etter bratte oppoverbakker. Gå til elva, og start med fossen under gangbrua.
 • Take-out: Ved bilopphoggeriet (slutten på ekstremutforløypa)

Nok en bratt superklassiker, som har blitt nøye eksponert i et utall padlefilmer. Glassklart vann, grå stein og bratte sklier og stryk er stikkord i Brandset, som også er arena for ekstremutforkonkurransen under Ekstremsportveko. Bare en av fossene står fortsatt upadlet, men alle krever nøye synfaring og sikring.

Brandseth tåler relativt mye vann, og blir steinete og litt ekkel når det er lite. Hvis det første stryket under gangbrua ser for stort ut, da kan det være lurt å gi seg. Grad 5.

Strandaelva

Raftingturen:Velbrukt lekestrekning som ligger kloss inntil veien, ikke så langt nedstrøms for Moneydrop. Put-in og take-out er der det måtte passe. Grad 3

Oppstrøms for Moneydrop ligger flere korte, men bratte strekninger som ses relativt godt fra veien.

Raundalselva

Denne superelva er full av utmerkede padlestrekninger, alt fra seriøse juvturer til enkle lekestrekninger og alt imellom. Elva er stor og kraftfull fra første meter, og renner gjennom både åpent landskap og dype juv. Denne oversikten starter øverst i Raundalen, og går nedstrøms mot Voss.

Øvre del:

 • Put-in: begynn å gå fra Ungdomsherberget i Raundalen. Der slutter bilveien, så det er bare å spasere så langt du orker.
 • Take-out: Ungdomsherberget i Raundalen

Bratte stryk og fosser, noen padlebare, noen ikke. Dette er en artig padletur, i nokså åpent og greit landskap. Alle strykene krever nøye synfaring og sikring. Grad 5

Mjølfjellstrekningen:

 • Put-in: Ungdomsherberget i Raundalen
 • Take-out: Ved Nosebreaker-fossen, en liten parkeringsplass med en sti ned til elva (denne stien går over jernbanen)

Nok en klassiker, som avsluttes med berømtheten Nosebreaker. Dette er en lang tur i åpent landskap, med mange artige stryk i pool & drop rytme. De fleste strykene er nokså vanskelige, og krever synfaring og sikring. Mjølfjell kan padles på de aller fleste vannstander. Turen avsluttes med tolv meter høye Nosebreaker, som er så stor at den har fått plass under overskriften Karstykker. Grad 4/ 5

Nosebreaker-Reime Stasjon

Denne strekningen blir sjelden padlet, og inneholder en del store og vanskelige stryk. Sannsynligvis grad 5 og 6.

Reime Stasjon- Raundalen Kirke

 • Put-in: Togstasjonen i Reimegrend
 • Take-out: Raundalen Kirke

Lang tur, som kan (og bør) deles inn i kortere etapper. De første og siste kilometerne er vanskeligst, og mot slutten kommer en rekke stryk som er upadlet, men som er lette å bære forbi. Like etter inngangen til juvet i starten kommer en s-sving med en stygg valse som må synfares nøye. Her er sikring umulig.

Ellers består turen av mange nydelige stryk, både blått og hvitt vann, og padling i alle vanskelighetsgrader. Grad 5 med obligatoriske bæringer, bør ikke ha over middels vannstand.

Man kan ta ut, eller begynne, omtrent halvveis, ved skytebanen. Fra Raundalen kirke og ned til Urdland er det ikke så mange stryk, men en stor foss som ses enkelt fra veien. Den kan det være lurt å bære forbi.

Urdland – Meringi:

 • Put-in: Ved s-droppet 1 kilometer ovenfor en liten bru på Urdland  
 • Take-out: Ved betongbrua på Meringi (bru nr 2 på turen). Dårlig, privat vei ned til brua, så ei bratt og frisk bæring 700 meter opp til hovedveien er anbefalt.

3-4 km med grad 3+. Populær tur med mange fine bølger. Ca 1 kilometer nedenfor samløpet med Raundalselva kommer Hesteskodroppet som er etterfulgt av ei stygg valse (som heter Matilde), 50 meter nedenfor. Disse to bæres av de fleste på høyre side. Droppet kan eventuelt padles helt til venstre og Matilde helt til høyre. 

Marinejuvet

Seriøst juv som ligger nedstrøms for Meringi. Har bare blitt padlet et fåtall ganger, og regnes som meget seriøst (for spesielt interesserte). Grad 5 og 6 på meget lav vannstand, med obligatoriske, og tidvis krevende, bæringer. Men her er også mye fin padling. Turen kan med fordel deles i to ved Selheim bru. Det ”egentlige” Marinejuvet er nedstrøms for denne.

Både ovenfor og nedenfor brua er det mye frisk og fin padling, men også vanskelige partier og bæringer.

Urdlandselva

 • Put-in: Ved den første brua du kommer til etter å ha svingt av ved Urdland
 • Take-out: Brua ved Urdland

Bratt padling med mange dropp og sklier. Noen må bæres, men det store dobbeldroppet kan padles hvis det er nok vann (er det lite blir bassenget i bunn ganske grunt). Krever litt over middels vannstand, men ikke flom. Grad 4/ 5

Karstykker

Moneydrop, Strandalelva: Stor og bråkete 8-meters foss som dundrer rett ned i et trangt (men meget kort) juv. Den ser verre ut enn den er, men i Moneydrop bør du ha et trekk som sitter skikkelig… Parker ved gangbroa like oppstrøms for Raftingstarten. Derfra er det 15 meter å gå til spetakkelet.

Nosebreaker, Raundalselva: Stor, svær og høy foss, som består av over 40 m2/sek. vann som presses gjennom en tre meter bred s-sving før det faller tolv meter ned i et stort basseng. Fossen har blitt padlet på alle tenkelige måter, og til tross for flere svømmeturer og vannfylte kroppsåpninger, har det aldri gått verre enn at superstjerna Brad Ludden i sin tid knakk nesa her. 

Dobbeldroppet, Teigdalselva: Rent og pent 7 pluss 12 meters dropp med et bittelite basseng mellom. Dette droppet figurerte i sin tid som plakat i Fri Flyt, den gang var det Erik Martinsen som brøt seg på. Med boof i dropp nummer en, og plugg i dropp nummer to, bør forsering av fossen gå relativt greit. Dessverre er elva regulert, så det er ikke ofte den har nok vann. Noen kilometer nedstrøms for fossen er det en kort, men fin padlestrekning.

Andre og mer seriøse karstykker er det største droppet på Jordalselva (11 meter), det store trippeldroppet på nedre Myrkedalselva (5, 7 og 8 meter, sklier/ dropp med store valser) og mesteparten av Brandsetelva.

Lekesteder (park & play)

Busstoppen

Ligger iStrandaelva, like ovenfor Taulen Camping. Valse på lav vannstand, bølge på høy vannstand. Fungerer fra 12-50 kubikkmeter per sekund (m2/sek.). Parkering ved busstoppen 100m nedstrøms for valsa eller ved garasjene 1 km ovenfor (grad 2 oppvarmingstur ned til valsa).

Bulkenbølgen

Ligger i Vosso ved Lilandsosen i enden av Vangsvatnet. Grønn bølge for raske båter. Begynner også å bli populær for surfing med surfbrett. Fungerer kun ved vannstand mellom 125 -150 m2/sek.

Flage

Ligger i Vosso. Stor valse/ bølge 2 km nedenfor Bulkenbølgen. Veldig bra lekested som hadde vært mye mer brukt hvis det ikke var for Flagefossen 50 meter nedenfor. Den er ca. to meter høy, med ei skikkelig stygg valse i bånn. Flage fungerer fra 90 m2/sek. og oppover, dersom du tør. Parkering ved Bulkenbølga, direkte ved Flage (privat grunn- vis hensyn) eller ved rasteplass ved Seimsvatnet en kilometer nedenfor Flagefossen (flatvannsoppvarming).

Blåbruvalsa

Ligger i Vosso mellom Bulken og Evanger, 300 m nedenfor ei sjokkblå metallbru. Populær valse ved lav vannstand, fungerer ved 20-50 m2/sek.  Parkering ved den blå brua.

Evanger

Bølge i Vosso 1 km ovenfor Evanger sentrum. Fungerer ved relativ høy vannstand fra 150 - 210 m2/sek. Parkering ved avkjørselen 300 meter ovenfor bølgen.

Milky Wave

I Raundalselva ved Tvildemoen rett ovenfor Voss sentrum. Gigantisk brytende bølge av verdensklasse med god bakevje og ingen faremoment nedenfor. Fungerer kun på flom, så ingen som har prøvd denne bølgen går på skole eller har jobb de dagene bølga er oppe. Ingen vannmåler i Raundalselva, men når måleren i Myrkdalen viser 45 eller mer bør en komme seg av gårde. Parkering i Tvildemoen.

Volli valsa

I Raundalselva noen kilometer nedenfor Mjølfjell stasjon. Valsa ligger 400 meter nedenfor jernbaneundergangen ved Volli. Parkering rett etter denne. Fungerer ved relativt høy vannstand. Bra valse, men krever ofte litt energisk padling for å nå bakevja.

LES OGSÅ:  Heftig i Hoddevik