Hun ble fanget under vann i det andre stryket i ekstremutforkonkurransen i Brandsethelva i 2013. Nicole satt bom fast uten å kunne puste, og i rundt ett minutt kjempet den kanadiske jenta for å komme seg til overflaten.

– Enormt vondt

Annonse

– Jeg venta og venta på å slippe fri, men til slutt måtte jeg vri og vende på kneet for å komme meg ut av kajakken. Vannet fra droppet pressa meg ned og inn i båten, og det krevde store krefter for å komme løs. Det var enormt vondt da jeg svømte videre etterpå, forteller Nicole.

Før hun kom seg på land ble hun holdt enda mer under vann i stryket etter, før hun til slutt kom seg videre og ble hjulpet på land. Nicole ble henta med ambulanse og etter hvert fraktet hjem til Canada hvor hun ble operert. Alt av ligamenter i kneet var revet av, og det måtte masse skruer og 68 sting til for å få kneet bra igjen.

– Jeg fikk nye ligamenter fra døde mennesker. Etter et halvt år på krykker og ett år med rehabilitering er kneet nokså bra, og nå kan jeg kjøre ski og padle kajakk igjen, sier Dubé.

DRAMA: Dette bildet ble tatt mens Nicole var fanget under vannet. Den røde kajakken hennes ses så vidt – under vannet kjemper hun for livet med å komme løs.

Holdt hodet kaldt

Da ulykken skjedde i 2013 var det nokså lav vannstand under konkurransen i Brandsethelva, og mange steiner var framme i dagen. Nicole kom for langt til venstre i stryket, kræsja med fjellveggen etter landing, og ble sittende bom fast under vannet.

– Jeg fikk trykket fra vannet i ryggen, og ble fanget. Da det skjedde klarte jeg å holde hodet kaldt og ikke få panikk. Jeg måtte bare være rolig og vente på at noe skulle skje. Men det skjedde aldri. Jeg var ikke redd for å dø da, de følelsene kom etterpå, forteller hun.

– Vanskelig å være tilbake

– Hvordan var det å være tilbake på elva i dag?

– I dag var det vanskelig, jeg fikk litt panikk. Under treninga gikk det bra, men da det var alvor og jeg var alene på elva var det ekkelt. Jeg prøvde å være med i fjor også, men det klarte jeg ikke, da bare gråt jeg. Det ble ganske emosjonelt i dag også, men jeg kom meg i hvert fall gjennom, sier Nicole, som er født og oppvokst i Ottawa.

På grunn av rot med tidtakinga telte ikke kvalikrunden. Derfor måtte alle padle en gang til, og i andre runde gikk det bedre for Nicole.

– Heldigvis! På andre forsøk fikk jeg ikke panikk, og hadde en mye bedre tur nedover elva.

HER GIKK DET GALT I 2013: I år kom Nicolé Dube seg fint gjennom stryket som nesten tok livet hennes i 2013. Foto: Tore Meirik

Resultatene fra torsdagens utforpadling i Brandsethelva kommer på friflyt.no i løpet av dagen!