Første gang elvepadler Siren Sætre (18) stilte opp i en konkurranse tok hun andreplass i en verdenscuprunde i freestyle, selv om det er bratte elver som frister henne mest.
TALENT: Siren Sætre fra Kongsberg seiler opp som et av Norges største elvepadletalenter. Her er hun i aksjon i Portugal. Foto Andy Kettlewell
Lesetid: 4 minutter
– Det er nedoverpadling jeg er mest gira på, og jeg er egentlig ikke så opptatt av konkurranser. Målet er først og fremst å bare padle mest mulig med fine folk, sier Siren Sætre.
Hun ble altså nummer to i en verdenscuprunde i freestyle i tyske Plattling i fjor - en form for padling som strengt tatt skiller seg fra nedoverpadling. Freestyle handler om å gjøre flest og best mulige triks i en bølge eller valse, og nedoverpadling er rett og slett å padle bratte, vanskelige og farlige stryk.
FREESTYLE: Siren sender en loop i Plattling i Tyskland. Foto: Rüdiger Hauser
BRATTPADLING: Pennydrop i Strandaelva i Voss er en klassiker. Her padler Siren for anledningen i en klassisk kajakk som heter det samme som hele selv. Foto: Anders Foldvik
– Jeg planlegger å ta fri neste år, og bare reise rundt og oppleve nye ting. Chile frister, sier Sætre, som er ferdig på idrettslinja på Kongsberg VGS i vår.
– Men når du blir nummer to i så å si den første konkurransen du deltar i, som er en verdenscuprunde, da må du jo være litt gira på å konkurrere også?
– Ja, altså, det var helt sykt å ta den andreplassen. Jeg forventet absolutt ingenting, og det ble veldig mye følelser da jeg skjønte at det ble pallplass. Var på nippet til å felle en tåre da! Men ja - det tente litt mer gnist for å konkurrere.
SUPERTALENT: 18 år gamle Siren Sætre fra Kongsberg. Foto: Andy Kettlewell
Siren hadde knapt padlet i andre bølger enn Grettefoss hjemme i Kongsberg før hun fikk være med på en freestylesamling i Plattling hvor altså verdenscuprunden skulle gå av stabelen uken etter. Der fikk hun trent godt.
– Jeg traff bra under selve konkurransen, og fikk gjort alle triksene jeg kan.
– Hvordan er det mulig å bli så god på så kort tid?
– Haha, godt spørsmål, for det lurer jeg på og!
Etter bare fire år med elvepadling har Siren allerede fått sponsorer og reist i både Europa og Afrika for å padle store og bratte elver – i tillegg til å altså ta en andreplass i freestyle-verdenscupen.
ZAMBIA: Siren padler store stryk i Nilen i Zambia. Foto: Anders Foldvik
– Jeg så en gjeng i den lokale klubben som holdt på i bassenget like ved der jeg trente turn. Det så kult ut med de små kajakkene, så etter hvert sendte jeg en e-post og spurte om å få være med på bassengtrening. Da ble jeg hekta og har vært det siden, forteller hun.
Siren fikk etter hvert spons med det engelske merket Palm, som også hadde legenden Bren Orton på laget. Han var mentor for Siren og kompisen Ask Tidemann Foldvik, fram til Orton døde i en padleulykke i Italia i fjor vår.
– Bren var mentor for både meg og Ask, som jeg padler mye med. Bren var en fantastisk fyr og et veldig godt forbilde. Han hadde trua på oss, sier Siren.
– Hender det du blir redd på elva?
– Jeg har heldigvis aldri hatt vonde opplevelser eller tenkt det var nære på. Jeg prøver å pushe det forsiktig, og ikke padle noe før jeg vet jeg klarer det. Det kan være skummelt, og jeg har vært stressa noen ganger, men jeg bruker alltid god tid på å bli vant, og har ikke padlet noe jeg ikke har følt meg klar for.
– Blir foreldrene dine nervøse?
– Neida, mamma synes det er bare kult jeg holder på. Hun er en god støtte og synes padlinga er bare supert!
PÅ TUR: Siren (til venstre) sammen med Oli Cooper og Sam Merritt i elva Castro Laboreiro i Portugal. Foto: Andy Kettlewell
Siren har allerede rukket å padle bratte elver rundt omkring i hele Norge, men også i Portugal, Uganda og Zambia, samt freestyle i Tyskland og Østerrike. Men favoritt-turen starter på Bjorli i Møre og Romsdal.
– I tillegg til hjemme i Kongsberg har jeg padlet mest i Sjoa-området og Voss, men den fineste turen er nok Øvre Rauma. Jeg hadde en veldig bra dag der for noen år siden, forteller hun.
– Ja, det var på tur med Palm, sammen med en gjeng jeg ikke kjente fra før. Tidligere har jeg reist mest med Ask og kompiser fra Norge, men det var skikkelig kult å padle de elvene i Portugal.
Siren i aksjon i Portugal. Foto: Andy Kettlewell
Siren i aksjon i Portugal. Foto: Andy Kettlewell
For at idrettslinja på Kongsberg VGS skal godkjenne fravær for padling må det dreie seg om offisielle konkurranser. Derfor må Siren holde seg frisk resten av skoleåret - selv om også bratt nedoverpadling er en slags idrettsgren.
– Jeg har padlet noen nedoverkonkurranser, men da er det stort sett bare jeg og ei til på startlistene, så det er liksom ikke så mye å skryte av. Dermed er det bare freestylekonkurransene som gir godkjent fravær, så nå må jeg sørge for å ikke bli syk før sommerferien. Ja, eller ikke da heller forresten, for da er padlesongen på sitt beste!
Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Tore Meirik
Journalist
Tore Meirik er journalist, utstyrstester og (mye) mer på tur enn de fleste – med ski, klatretau og elvekajakk. Han er sentral i Fri Flyt når det gjelder alt fra skitesting til dekning av snøskred og reisereportasjer fra inn- og utland. Med bosted i Oppdal er skisenteret og Sunndalsfjella hans hjemmebane.
Har du et tips Tore kan være interessert i? Send han en e-post:
Allerede abonnent?
Norges største og beste magasin om ski, topptur og bratt friluftsliv - siden 1998
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 8 utgaver av Fri Flyt magasin
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av Fri Flyt magasin
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.