Drømmer du om å padle kajakk ned store fossefall og utilgjengelige stryk i dype juv - eller hvis du bare vil oppleve den unike naturen elvene byr på - kan et elvepadlekurs være noe for deg.
PÅ SITT BESTE: Elvepadling på sitt beste inneholder spennende stryk, gode kompiser, fin natur og sterke opplevelser. Dette er fra en av verdens fineste padlestrekninger; Åmotfallene i Sjoa. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 4 minutter
Lite slår følelsen av å se opp fossen du nettopp padlet, eller se opp mot himmelen fra strykene i et dypt og utilgjengelig juv.
Men det kan fort bli en lei opplevelse hvis du ikke har den nødvendige bagasjen. Det går an å lære seg å padle selv sammen med en ivrig kompis eller tre, men skal du slippe frysing, slit, svømming, bilkjøring og å miste dyrt utstyr, da kan det være lurt å gå et padlekurs.
– Jeg vil anbefale alle som ønsker å begynne med elvepadling å ta et kurs. Da slipper du å bruke masse tid på å prøve og feile. Hvis det er langt til nærmeste kurstilbud, så er det lurt å ta kontakt med en klubb, også om det er en havpadleklubb. Da treffer du andre, og kommer inn i et miljø. Man må selvsagt aldri padle alene, så padlekompiser er viktig å finne, Anett Sjursheim.
Skal du padle utfor høye fosser eller (og) oppleve den dramatiske naturen nede i dype juv må du padle elvekajakk. Her er utstyret du trenger for på komme i gang.
Anett driver Sjoa kajakksenter, og har vært elvekajakkinstruktør siden 1997. Få personer har bidratt så mye til rekruttering og glede blant elvepadlere i Norge som henne.
– Vi fokuserer særlig på padleteknikk, som å gå inn og ut av bakevjer, og sikkerhet på våre kurs. Å komme seg inn og ut av båten er sentralt, dette har skremt mange som har prøvd se fram på egen hånd. Eskimorulla sparer vi til senere i kurset, eventuelt på et videregående kurs.
Voss er verdens beste padledestinasjon med noen de råeste fossene og elvene for elvepadling i hele verden. Her er oversikten over noen av de mest populære padleelvene i ekstremsportbygda.
– Hvor flinke blir deltagerne på nybegynnerkursene?
– Vi padler en tur på grad 2 etter lunsj på dag to, og det er fin progresjon. Det viktigste er likevel at deltagerne er motiverte og ønsker å bli bedre. Det er skikkelig gøy å se at våre kursdeltagere kommer tilbake til Sjoa etter kurset, da sammen med sin lokale padleklubb. Klubbene er veldig gode å ha, sier hun.
Martin Vollen fra Heidal er en av Norges aller beste elvepadlere. Han startet som 11-åring, og kom godt i gang sammen med kompisene i Heidal. Hvis noen skulle lure; super-padleelva Sjoa renner gjennom Heidal - ei av elvene som bør stå på to do-lista til enhver elvepadler.
– Kameratene mine drev med padling, og derfor begynte jeg. De, og foreldrene deres som kjørte oss rundt, passet på meg. Muttern og fattern visste ingenting, de var litt bekymret for farene ved elvepadling. Jeg padlet normalturen i Sjoa (Harlaug bru - Faukstad, journ. anm.) i tre år uten å kunne rulla, det var mye svømming på den tida. Fikk rett og slett ikke til rulla. Men en sommer drev vi mye med elvebrett, og da lærte veldig mye, særlig om å lese elva.
Det er fullt mulig å finne god elvepadling i Oslo og i områdene rundt dersom du reiser til de riktige stedene. Her viser vi deg hvor du bør ta med kajakk når du er i hovedstaden.
– Hva er ditt tips til folk som vil bli like god som deg?
– Ofre alt annet og holde på. Det eneste andre jeg har drevet med er svømming, og det er selvsagt nokså nyttig for en elvepadler. Jeg har knapt nok drevet med annet de siste årene, og de jobbene jeg har hatt, og har, er for å finansiere padling. Jeg startet på et nokså flatt parti i Sjoa, og etter noen år var det normalturen på Sjoa for alle penga, forteller Martin.
– Vi bruker ikke Sjoa på nybegynnerkursene, men heller seksjoner i Ottaelva og Gudbrandsdalslågen. Årsaken er at disse elvene er dypere, og omtrent like enkle som de lavest graderte delene av Sjoa. Med dypere vann er sjansen mindre for at padlerne setter fast føttene på elvebunnen når de svømmer. De kan i verste fall være veldig farlig, sier Sjursheim.
Elvepadling er en av sommeraktivitetene som Fri Flyt har dekket helt siden starten, og her finner du artikler og reportasjer fra de fremste padleelevene både i Norge og utlandet.
– Hvordan er nybegynnerkursene lagt opp?
– Vi kjører en kjapp teoridel, før vi beveger oss ut på flatt vann. Hele tiden er sikkerhet i fokus, samtidig som vi øver på å komme oss fort inn og ut av kajakken. Traverser og bakevjeteknikk er det første vi går gjennom. Vi har maksimalt tre elever per instruktør, forteller Sjursheim.
Hun legger til at elevkajakkursene i Sjoa har økt jevnt og trutt siden de startet opp i 1997.
– Litt over halvparten av deltagerne er menn, og de fleste er voksne, fra 30-åra og oppover. Mange havpadlere kommer innom for å lære teknikk. Det ser ut til at de yngste padlerne fanges opp av klubbene i større grad, og det er veldig bra! Det er viktig å komme i et miljø, finne noen å padle sammen med, og gjøre det på en sikker måte. Elvepadling utrolig moro, sier Anett.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.