For bratt og krevende elvepadling kreves flytevest med plass til utstyr, system for taueline og forsterkninger på de rette plassene.
Samtidig er bevegelsesfrihet og komfort – i prioritert rekkefølge – viktig for å prestere maksimalt i vanskelige stryk. Kunsten er å kombinere kravene til store og plasskrevende detaljer med god bevegelsesfrihet.
Vi har testet fire av de mest populære flytevestene for bratt elvepadling. Alle tilfredsstiller elvesports-kravene til US Coast Guard (USA) eller ISO (Europa) med god margin.
Da Fri Flyt testet flytevester i 2018 var det Palm Fxr som ga mest for pengene, mens det var Astral Greenjacket som ble testvinner.
Alle vestene i testen er fortsatt på markedet. De har sikkerhetsbelte med spenne på siden, oppdrift/ flyteevne som overgår kravene, og alle har minst ei stor lomme.
Merk at noen vester har lommer med plass til små kasteliner. Kasteline er obligatorisk for alle elvepadlere, men merk at kastelinene som får plass i lomme på vesten er så små at de ikke erstatter ei stor og lang line i kajakken.
Når du skal kjøpe flytevest er det for øvrig lurt å velge en vest med litt skrikende farger. Ikke bare ser det bedre ut på bilder, men da blir det mye lettere å få tak i deg for de som skal redde livet ditt. Alle vestene i testen fins i forskjellige fargekombinasjoner.
Testvinneren er vesten som klarer å kombinere mange og smarte sikkerhetsfunksjoner med god bevegelsesfrihet, komfort og brukervennlighet.
Slik er flytevestene testet
OPPDRIFT/ FLYTEEVNE: Oppdriften angis i kilo, og regnes ut fra hva en menneskekropp veier i vann. Cirka 70 prosent av kroppen er vann, og veier altså ingenting.
Av de resterende 30 prosentene er omtrent halvparten fett, som er lettere enn vann. Dette betyr at en normalt trent person på 90 kilo veier rundt 4,5 kilo i vannet – godt innenfor alle vestenes oppdrift med andre ord.
SIKKERHETSBELTE: Tauelinen festes i sikkerhetsbeltet, og brukes oftest til å taue båt eller annet utstyr når padlekompisen har svømt. Men sikkerhetsbeltet brukes også for å sikre personer som skal svømme i stryk for å hente utstyr eller folk.
Derfor er det helt avgjørende at sikkerhetsbeltet er solid, og at det hurtig kan løses ut i tilfelle det du tauer setter seg fast. Utløseren bør være enklest mulig å nå i med begge hender. Alle vestene i testen har denne funksjonen. Merk at selve tauelina ikke er inkludert når du kjøper vesten.
FORSTERKNINGER: At vesten er solid er selvsagt viktig med tanke på slitasje og beskyttelse mot slag, men først og fremst må skulderstroppene være solide, og fordele belastning over så store deler av vesten som mulig.
Dette fordi hvis man setter seg fast i elva, enten som svømmer eller sittende i kajakken, kan den eneste måten å reddes på være å trekke personen motstrøms etter skulderstroppene. Dette setter store krav til bruddstyrke i vesten og stroppene.
PASSFORM/ BEVEGELSESFRIHET: Front- og bakpanelene – altså de delene av vesten som inneholder materialet som gir flyteevnen – på alle vestene er to- eller tredelt og relativt lavt skåret på alle vestene i testen.
Dette for å gi plass til å bevege armene. Bakdelen er at vestene bygger ganske mye ut fra kroppen – særlig hvis lommene fylles. To av vestene kan åpnes på siden slik at du kan ta dem på som ei jakke, men de fleste vil nok foretrekke å trekke vesten over hodet som en genser.
LOMMER: En liten kasteline, kniv og/ eller pin kit (taljer, karabinere og slynger for å få løs folk eller utstyr som har satt seg fast i elva) er det viktigste sikkerhetsutstyret man bør ha plass til i eller på vesten.
I tillegg kan det være greit å ha plass til nøkler, mobiltelefon, sjokolade etc. Men ingen av vestene har plass til alt dette – i hvert fall ikke uten at de blir veldig klumpete og får rar passform. Alle har knivfeste.
ASTRAL GREENJACKET
En padlevest med alt du trenger.
TEKNISK: Amerikanske Astral er spesialister på flytevester og sko for elvepadling. Greenjacket er en detaljrik vest med tre lommer, og den eneste i testen med egen løkke for nedfiring. Tre stropper på hver side strammer vesten rundt magen, i samarbeid med sikkerhetsbeltet. Skulderstroppene strammes med to stropper foran, ved at de to frontpanelene beveger seg uavhengig av hverandre. Stor lomme med egne rom i foran, pluss eget rom for Astrals spesiallagede kasteline og løkke med knapp for å feste karabin. Sidelommene passer fint til taueline og pin-kit. Skulderstroppene er testens smaleste, men de er forsterket og går gjennom vesten og helt ned foran og bak.
I BRUK: Greenjacket føles veldig gjennomtenkt. Den er lett på tilpasse for komfort, og bevegelsesfriheten er svært bra. Denne vesten åpner for alskens krumspring i krevende stryk. Man føler riktignok at den bygger litt mer foran på magen – et problem som forsterkes hvis du fyller den store frontlomma. Samtidig er denne lomma stor og lett å bruke, og det todelte frontpanelet gjør at lomma kommer godt under haka. Mange stropper gjør det litt kronglete å få tak i utløseren på sikkerhetsbeltet. Stort pluss for rappelleringsløkka som sammen med en pæreformet skrukarabin gjør deg i stand til å komme ut av mange kniper som uten denne løkka kunne vært et stort problem.
KONKLUSJON: Astral Greenjacket er vesten for brattpadleren som vil ha alt, og syns det er greit å betale litt for det.
TEKNISK: Testens rimeligste vest er britiske Palms modell for allsidig elvepadling – med de sikkerhetsdetaljene som trengs for å bryte seg på bratte og krevende elver. De dyrere modellene Extreme og Amp har flere lommer og justeringsmuligheter. Sikkerhetsbeltet på FXR – som er forsterket, og med ekstra feste til frontpanelet – og to stropper på hver side strammer vesten rundt magen. De kraftige skulderstroppene strammes ved skuldrene. Vesten har stor frontlomme med innvendig d-ring, og en d-ring i plast på utsiden for å feste karabin. FXR mangler utvendig knivfeste, men ei lomme like under haken passer fint for kniv.
I BRUK: FXR er betydelig enklere i designen enn de andre vestene i testen, og det merkes både på kroppen og prislappen. Men den har alle nødvendige sikkerhetsfunksjoner, så her har Palm spart inn på andre detaljer. Færre stropper føles bra, for med gummi på innsiden nederst er passformen likevel i toppklassen, og flyteelementene i vesten er svært smart plassert. Bevegelsesfriheten er blant de beste i testen, og selv om stramminga er på skuldrene, sitter vesten lavt og behagelig. Men passformen er ikke like god som på de andre vestene med flere justeringsmuligheter. En av testerne syns FXR bygde vel mye ut på sidene. Lomma er relativt trang, men du får med husnøkkel og en sjokolade.
KONKLUSJON: Palm FXR er en enkel og funksjonell vest som gir strålende bevegelsesfrihet til en hyggelig pris.
NRS ZEN
God bevgelsesfrihet.
TEKNISK: Northwest River Supplies – altså NRS – har laget alskens utstyr for elvesport og camping siden 1972. Merkenavnet hører hjemme i Idaho. Zen er NRS´ toppmodell for bratt padling og rafting. Som de andre amerikanske modellene har den tre stopper på hver side + sikkerhetsbelte for stramming rundt magen. Som på Kokatat har stroppene på den ene siden klips, slik at vesten kan åpnes helt. De to frontpanelet henger sammen, og skulderstroppene strammes med kraftige stropper på hver skulder. Skulderspennene og spennene på en av stroppene på hver side er ekstra forsterket med metall. Vesten har to store lommer, den ene med flere innvendige rom. På høyre side har vesten løkke med knapp for å feste karabin.
I BRUK: Zen imponerer med god bevegelsesfrihet, og når du først har fått strammet den, sitter den godt. Men de metallforsterkede spennene er et ork å stramme – du må gjøre det før du tar på vesten, og da må du slåss litt med den for å få den av. Dette gir trekk i scoren for passform og komfort. Bevegelsesfriheten er god, men vesten bygger litt mer foran enn de andre, og siden den ikke har todelt frontpanel kan det føles som den sitter litt høyt. Lomma på brystet er stor og romslig, men lomma på innsiden samme sted er i trangeste laget. Vesten har veldig mange stropper og tamper. Utløserspenna på sikkerhetsbeltet har den beste plasseringa av alle – på NRS sin vest er den nesten på midten, som gjør den enkel å nå med begge hender.
KONKLUSJON: NRS Zen er en komplett vest for elvepadleren som vil ha mange detaljer for pengene.
KOKATAT MAXIMUS CENTURION
Toppmodell for brattpadling.
TEKNISK: Kokatat er viden kjent for sin dyre og deilige tørrdrakt i Gore-Tex, men den californiske padleutstyrsprodusenten lager også svært anerkjente flytevester. Maximus Centurion er toppmodellen for brattpadling, og en av tidenes beste og mest komplette padlere, Eric Jackson, har vært sentral i utviklinga av denne. Strammesystemet har tre stropper på hver side, pluss sikkerhetsbeltet som sørger for tight fit rundt magen. Klips på den ene siden gjør at vesten kan åpnes helt og tas på som en jakke. Skulderstroppene, som har bred neopren for komfort, strammes foran magen –de to frontpanelene er uavhengig av hverandre. Vesten har en mellomstor og en liten lomme like under haka, og en avtakbar, større lomme, som festes foran magen. Skulderstroppene er forsterket gjennom hele vesten. Dette er for øvrig testens eneste vest med reflekser.
I BRUK: Det første man legger merke til med denne vesten er at mye av flyteelementene foran er plassert temmelig høyt. Dermed føles det som du har veldig mye flytevest rett foran haka.Likevel er passformen god, her er mange stropper som sørger for god justering. Også bevegelsesfriheten er bra. Lommene er litt trange, og plassert slik at de bygger enda mer ut ved haka hvis de fylles. Den avtakbare og romslige frontlomma passer best i kajakken. Alle stroppene kan komme litt i veien for utløseren på sikkerhetsbeltet. De brede skulderstroppene gjør det behagelig å bære kajakken på skuldra.
KONKLUSJON: Maximus Centurion er en fullspekka vest som egner seg godt for all slags elvesport, og er et godt valg for deg som er både elvepadler, raftingguide og juvvandringsguide.