Flytevesten er det viktigste sikkerhetsutstyret elvepadleren har. Her er test av padlevest og flytevest fra flere leverandører.
Sist oppdatert: 6. mai 2023 kl 06.00
VESTER SOM STÅR TIL STRYK: Ja, altså elvestryk. Vi har testet fire av sommerens beste flytevester for bratt elvepadling. Foto: Martin Innerdal Dalen
For bratt og krevende elvepadling kreves flytevest med plass til utstyr, system for taueline og forsterkninger på de rette plassene.
Samtidig er bevegelsesfrihet og komfort – i prioritert rekkefølge – viktig for å prestere maksimalt i vanskelige stryk. Kunsten er å kombinere kravene til store og plasskrevende detaljer med god bevegelsesfrihet.
Vi har testet fire av de mest populære flytevestene for bratt elvepadling. Alle tilfredsstiller elvesports-kravene til US Coast Guard (USA) eller ISO (Europa) med god margin.
Alle vestene i testen er fortsatt på markedet. De har sikkerhetsbelte med spenne på siden, oppdrift/ flyteevne som overgår kravene, og alle har minst ei stor lomme.
Merk at noen vester har lommer med plass til små kasteliner. Kasteline er obligatorisk for alle elvepadlere, men merk at kastelinene som får plass i lomme på vesten er så små at de ikke erstatter ei stor og lang line i kajakken.
Når du skal kjøpe flytevest er det for øvrig lurt å velge en vest med litt skrikende farger. Ikke bare ser det bedre ut på bilder, men da blir det mye lettere å få tak i deg for de som skal redde livet ditt. Alle vestene i testen fins i forskjellige fargekombinasjoner.
Testvinneren er vesten som klarer å kombinere mange og smarte sikkerhetsfunksjoner med god bevegelsesfrihet, komfort og brukervennlighet.
Slik er flytevestene testet
OPPDRIFT/ FLYTEEVNE: Oppdriften angis i kilo, og regnes ut fra hva en menneskekropp veier i vann. Cirka 70 prosent av kroppen er vann, og veier altså ingenting.
Av de resterende 30 prosentene er omtrent halvparten fett, som er lettere enn vann. Dette betyr at en normalt trent person på 90 kilo veier rundt 4,5 kilo i vannet – godt innenfor alle vestenes oppdrift med andre ord.
SIKKERHETSBELTE: Tauelinen festes i sikkerhetsbeltet, og brukes oftest til å taue båt eller annet utstyr når padlekompisen har svømt. Men sikkerhetsbeltet brukes også for å sikre personer som skal svømme i stryk for å hente utstyr eller folk.
Derfor er det helt avgjørende at sikkerhetsbeltet er solid, og at det hurtig kan løses ut i tilfelle det du tauer setter seg fast. Utløseren bør være enklest mulig å nå i med begge hender. Alle vestene i testen har denne funksjonen. Merk at selve tauelina ikke er inkludert når du kjøper vesten.
FORSTERKNINGER: At vesten er solid er selvsagt viktig med tanke på slitasje og beskyttelse mot slag, men først og fremst må skulderstroppene være solide, og fordele belastning over så store deler av vesten som mulig.
Dette fordi hvis man setter seg fast i elva, enten som svømmer eller sittende i kajakken, kan den eneste måten å reddes på være å trekke personen motstrøms etter skulderstroppene. Dette setter store krav til bruddstyrke i vesten og stroppene.
PASSFORM/ BEVEGELSESFRIHET: Front- og bakpanelene – altså de delene av vesten som inneholder materialet som gir flyteevnen – på alle vestene er to- eller tredelt og relativt lavt skåret på alle vestene i testen.
Dette for å gi plass til å bevege armene. Bakdelen er at vestene bygger ganske mye ut fra kroppen – særlig hvis lommene fylles. To av vestene kan åpnes på siden slik at du kan ta dem på som ei jakke, men de fleste vil nok foretrekke å trekke vesten over hodet som en genser.
LOMMER: En liten kasteline, kniv og/ eller pin kit (taljer, karabinere og slynger for å få løs folk eller utstyr som har satt seg fast i elva) er det viktigste sikkerhetsutstyret man bør ha plass til i eller på vesten.
I tillegg kan det være greit å ha plass til nøkler, mobiltelefon, sjokolade etc. Men ingen av vestene har plass til alt dette – i hvert fall ikke uten at de blir veldig klumpete og får rar passform. Alle har knivfeste.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.