Jeg har hatt to jobber. Jeg var seks år i Forsvaret, nå har jeg vært sju år i Fri Flyt. Det er to bransjer dominert av menn. Menn som er glade i det aller nyeste av moderne utstyr. Hvorfor er det da så mange av disse mennene som holder seg med et fullstendig utdatert kvinnesyn? Du vil vel ikke på topptur med rypesekken til far din fra 1965?

Denne høsten har en sak der en kvinnelig soldat ble tvunget til å bade naken skapt mye debatt. Nå har offiseren fått refsen han først ble tildelt trukket tilbake, det var visst ikke noe formelt galt med å plassere denne jenta i en ydmykende situasjon. Du som kaster rundt deg med kvinnehatende uttrykk like ofte som du kaster ut en 540 er også i din fulle rett.
Ingen nekter deg det.
Men jeg synes ikke du har rett.
Jeg synes at det vi driver med er så morsomt at alle burde få sjansen. Det blir for dumt å ha ski som en mannegreie langt fra kvinner, der menn sitter på stolheiser og snakker om kvinner så ørene mine faller av. Får lyst til å hoppe av, men det er for langt ned. Å kjøre ski skal være en friarena. Det er godt å komme litt unna storsamfunnet. Kvinneundertrykkelse er dårlig utnyttelse av den friheten. Skal liksom stolheisen være den eneste arenaen i samfunnet der kvinner ikke har stemmerett?

I fjor høst så jeg den K2-annonsen med han tjukke fyren med den grønne trikoten som ligger og poserer med de nye Pinnacle- støvlene. Yes, tenkte jeg. Vi er ferdig med lettkledde damer i skistøvler, en gang for alle. Men i forrige uke så jeg en norsk kvinnelig snowboarder reklamerte for årets goggles-nyheter mens hun sminket seg. No, tenkte jeg. Holder det ikke at hun er innmari god på snowboard? Må hun kle av seg? For all del – jeg skal ikke dømme de som stiller opp halvnakne og framstår som en babe for sponsoren sin, men jeg synes det er trist hvis jenteutøvere skal vurderes på grunnlag av utseende og ikke prestasjoner.

Den amerikanske frikjøreren Jackie Paaso blir konfrontert med dette temaet i et intervju med det svenske skibladet Alpinkultur. Hun svarer at hun vil være skikjører, ikke modell. Hun foretrekker å la skikjøringen snakke for seg. Hun kan til en viss grad forstå at noen tar snarveien til berømmelse med å kle av seg for sportsbransjen, men hun respekterer det ikke.

Fri Flyt dekker ski med det utgangspunkt at det er en aktivitet alle driver med – unge, gamle, kvinner, menn. Og det hadde vært enda kulere med ski om enda flere jenter var med. Og det tror jeg gjelder for produsentene. Du når kanskje en del menn om du annonserer med lettkledde damer, men om du har en annonse som ikke er kvinneundertrykkende, har du dobbelt så mange potensielle kjøpere.

Også vi i Fri Flyt har blitt anklagd for å være en gutteklubb. Å bli anklagd for det, er litt som om noen kaller deg hipster (slik Iver Håkonsen sier i dette nummeret) – du kan liksom ikke nekte. Jenter har spurt meg hvorfor det ikke er flere bilder av kvinnelige skikjørere i bladet. Det kan føles litt urettferdig, siden jeg mener vi prøver å løfte fram de som utmerker seg. Færre hadde vært på fornavn med Pia, Grete, Tiril, Karina, Ane og en del andre om det ikke var for Fri Flyt. Men jeg kan også forstå at noen mener de drukner litt blant aller reportasjene om gutta på tur.

Vi ønsker oss flere jenter. Jenter på ski, ikke sånne kleine reklamebilder. Og jeg håper at sportsbransjen også vil være med. Hvis de er virkelig er interessert i sporten og ikke bare i pengene.

Jeg gleder meg til neste års høst/vinterkolleksjon av kvinnesyn.

Denne lederen står på trykk i Fri Flyts desemberutgave 2014.