Det som først og fremst skiller konkurranse-frikjøring fra frikjørings på film er snøforholdene.  I konkurranse må kjørerne takle alskens forhold, både snøtype, antall spor, antall impact hot tubs (høl etter folk som har landa/ kræsja), varierende snø og moderat sikt. Derfor er det ofte lettere å la seg imponere av et fett konkurranse-run enn et tilsvarende film-run, selv om sistnevnte kan være vel så imponerende.

Uansett, her er tre runs jeg mener står som bautaer i frikjøringskonkurranse-historien, og under filmene kan du stemme på din favoritt. Enda lenger ned –altså i kommentarfeltet- kan du skrive hvilke(t) run du mener jeg har glemt. 

PS! Legg for øvrig merke til at ingen av disse kjørerne kjører baklengs.

1. Sam Smoothy (NZL), Andorra 2015:

Dette er runnet som ble hausa opp som tidenes beste. På nokså vanskelig føre kjører Smoothy ei eksponert og vanskelig linje i stor fart. Merkelig nok er dette på arrangørens 4. valg av face. Vanskelige snøforhold gjorde nemlig at FWT-folka i Andorra ikke ville kjøre på facene de mente var best. Det er muligens noe tankevekkende at tidenes beste run kjøres på en face arrangøren slett ikke hadde som førstevalg?

2. Fabian Lentsch (GER), FWQ Obergurgl 2014:

Ikke en eneste gang velger Fabian minste motstands vei i dette runnet –som til alt overmål foregår på det som ser ut som helt jævlig skiføre. Masse stein og slett ikke mjuk snø er tydeligvis ingen hindring for å dra på.

Lentsch vant dette rennet klart, og kvalifiserte lett til Freeride World Tour året etter. Men han trakk seg nesten med en gang, misfornøyd med facene arrangøren velger. Det er veldig synd, for det hadde mildt sagt vært rått og fått sett mer av dette i FWT:

3. Torgrim Vole (NO), Røldal Freeride Challenge 2009:

At en fyr som knapt veier 50 kilo kan kjøre som dette er knapt nok til å tro. Torgrim har riktignok ålreit sikt og lite andre spor å forholde seg til, men når du starter nest sist i en finale og velger ei linje som er så vanskelig og skummel at ingen andre har kjørt der før deg, da fortjener du kred. Særlig når du stomper linja som dette:

Men hvilken er best? Stem her: