Forrige søndag viste Yr.no fram forskjellen på skisesongen i år og i fjor og sa at klimaendringene gjør at både temperatur og nedbør øker, men at temperaturøkningen enda ikke er så stor at den har begynt å redusere snømengden i høytliggende fjellområder over 1300 m. OVER 1300 METER. Hvor ofte er du på ski 1300 meter over havet? Gråkallen er på 552 meter over havet, Vassfjellet 710 moh. Skisenteret i Oppdal har høyeste punkt på 1300 moh. Er det vits å kjøpe nye ski når skisesongen lokalt bare blir kortere og kortere? Hvor langt orker du å dra og hvor ofte vil du egentlig få brukt dem? 

Alle lokker nå om kjempe rabatter og tilbud under Black Friday. XXL, Sport 1 Hank Sport, Sportsbua, Skandinavisk Høyfjellsutstyr, G-Sport, Session, Boardshop, for å nevne noen lokale butikker. «Endelig kan du gjøre ett kupp!» eller som det egentlig fører til; «Kjøp mer enn du trenger og bidra til global oppvarming». Jeg forstår det ikke. Disse butikkene lever av at vi nordmenn er aktive i naturen, men med kortere vintersesonger og villere og våtere vær, kommer vi fortsatt til å være like mye ute?

Jeg forstår at Elkjøp og butikker som lever av ”hjemmeunderholdning” kaster seg på Black Friday bølgen. For dem er det bra at det blir dårligere vær. Da er vi oftere inne og trenger mer underholdning; flere spill, bedre TV’er og mer kjøkkenutstyr.

Men sportsbransjen, som lever av at vi nordmenn er aktive i naturen? Hvorfor blir dere med på denne ”økt-forbruk festen”? Ser dere ikke ironien i det? Jeg synes det er fascinerende, og utrolig trist.

Ingrid Lonar

  • Styremedlem Framtiden i våre hender Trondheim

  • Medlem i blogg-kollektivet TurTrusa

  • Svært aktiv skate- og snowboardkjører