Katolikkene har sine sju dødssynder. Jeg veit ikke med deg, men det er ikke så lett å synde på ski med beina. Blir fort litt vanskelig med logistikken.
Om du ikke regner «fråtseri» i løssnø, da.
Men ljuge, det kan vi skikjørere.
Iallfall til oss sjøl.

1.
Situasjon: Det er før sesongstart, og du tenker at du burde komme i bedre form.
Frikjøreren sier: «I år skal jeg kjøre knebøy som aldri før! Har fått det råe nye programmet jeg skal sjekke ut.»
Sannheten: Du blir like lat i år igjen, når sola forsvinner i oktober og sofaen tar deg inn i favntaket sitt. «Det er jo ikke snø ute, så hvorfor trene nå? Holder med noen kjappe økter i desember. » Yeah right.

2.
Situasjon: Det er fredag kveld, du skal kjøre 4,5 timer (ikke iberegnet pissestopp) for å komme fram til senteret du har sett deg ut. Regnet pisker mot frontruta.
Frikjøreren sier: «Når det regner her, snør det på fjellet!».
Sannheten: Det regner der og. (Med mulig unntak om du startet fra Tønsberg.)

3.
Situasjon: Nye sko.
Frikjøreren sier: «Dette blir knusefett! Skal bare kjøre inn skoa litt.»
Sannheten: Støvlene gjør bare mer og mer vondt, og innen du har «kjørt dem inn» har innerstøvelen gitt seg så mye at du må stramme vekk all blodtilstrømningen.
Resultat: Tærne følte du sist noe til i oktober, og krampene under foten er sånn at du må stoppe opp midtveis i runnet og rive av deg skoen og gå barføtt i snøen for å kjøle ned foten og/eller se om du kjenner noe. Du vurderer å betale en rar kar på Bekkestua mer enn skoa kosta i utgangspunktet for å deformere skoa med varmepistol.

4.
Situasjon: Plussgrader.
Løgn: «Nå blir det bra base, vøtt!»
Sannheten: Etter mildværet kommer det mer mildvær. Eller snøtørke. Det væromslaget du er vitne til betyr iallfall ikke mer snø oppå den der innbilte basen. Og den steinura du drømmer om at en dag skal bli pillows-linje i? Det blir ALDRI base der. Erkjenn sannheten.

5.
Situasjon: Yr.no melder 1.7 mm nedbør.
Løgnen: «Kommer til å lave ned! Det snør alltid mye mer enn yr melder.»
Sannheten: Eller ikke.

6.
Situasjon: Sløve kanter og tørr såle.
Frikjøreren sier: «Jeg skal preppe før neste tur ass.»
Sannheten: Du kjenner sannheten.  (Inne i hjertet ditt. Evt med fingerneglen langs stålkanten.)

7.
Situasjon: Du har stått opp alt for tidlig for å gå vårtopptur. Ute er det klink is-skare.
Frikjøreren sier: «Det kommer til å bløte på i løpet av dagen!»
Sannheten: Du sliter deg til topps med sløve lår, skoa gir deg krampe under fotsålen og plussgradene, som har dominert hele føkkings vinteren, glimrer med sitt fravær akkurat den dagen du trenger dem, linja du har valgt deg ut har knapt snødekke, for nedbørsmeldinga på yr.no kan BRENNE, og de kantene du aldri har slipt har null grep på det speilblanke føret. Du sklir ned renna uten å kunne sette en eneste sving, river av deg skoa, tar en pause, forbanner verden og tenker at «verre blir det ikke».
MEN det er før du finner ut at det faktisk har bløta på de siste 3 slake kilometerene ned mot bilen, og at du har så tørre såler at du må GÅ i nedoverbakke.
Frikjøreren tenker for seg sjøl: «Detter er pokker ikke verdt det, jeg skal aldri på ski igjen.»
Du ljuger.