Bli bedre kjent med det enorme nettverket av stier i Nordmarka, Lillomarka og Østmarka. Her skal du til og med få tips om stier som går helt fra Oslo sentrum og ut i skogen.
OSLOLOSEN: Sykkelekspert Øyvind Aas sitter på store mengder informasjon om ting du ikke visste om Oslomarka. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 7 minutter
Sykkelekspert Øyvind Aas presenterer Oslomarka - og de uendelige mulighetene som finnes i alle de tre markene Nordmarka, Lillomarka og Østmarka i webserien Stipatruljen.
– Oslomarka har et svært variert nettverk av stier med ulike kvaliteter og forskjellig vanskelighetsgrad på syklingen, sier Øyvind Aas.
Serien handler ikke bare om sykling, men også om de ulike skogsområdene, stiene og hvorfor geologien er som den er. Viktige emner for stisyklister.
Alle turene vi er med på blir dessuten godt dokumentert med stravaspor.
Føles det som at du ofte ender opp på de samme stiene hver gang du er ute og sykler? Her får du tips til hvor og hvordan du leter deg frem til nye favorittstier.
Øyvind er selv oppvokst på Bøler og holder Østmarka som en favoritt av de tre skogsområdene. Såpass fornøyd er han med sykkelmulighetene her at han i serien plasserer Østmarka i verdensklassen når det kommer til stisykling.
Og Øyvind har en del å sammenlikne med. Han har syklet i de fleste verdensdeler gjennom et liv som nærmest autistisk sykkelentusiast.
– Jeg har blitt vist folk favorittstier rundt omkring i verden, men tenker stort sett: Jaja, jeg har det bedre hjemme, sier Aas som i første episode gjør en vri på Oslos stisykkelmuligheter.
Den lille Lillomarka byr på fantastisk og variert sykling. Dette er blant de mest populære områdene å sykle sti i Oslomarka. La oss vise deg hva vi mener.
PÅ STI FRA OSLO SENTRUM TIL GAUSTASKOGEN, GRINDA OG ØSTMARKA
Helt fra sentrum av Oslo viser han oss hvordan man kan komme seg ut til både to fantastiske utgangspunkt for videre stisykling i Nordmarka.
SKØYEN - GAUSTASKOGEN (NORDMARKA)
Med oppstart på Skøyen, kan man nemlig sykle inn i retning Skøyenparken, videre opp mot Frøen og Gausta sykehus og Gaustaskogen som tar deg rett til sørsiden av Sognsvann.
Her er stravasporet for turen mellom Skøyen og Gaustaskogen.
En annen variant med sykling til Nordmarka ender opp på Grinda i Maridalen.
Oppstarten er på Torshov og Nydalen, der han krysser fra høyre til venstre side av Akerselva ved Nydalen Torg og finner en vei ut av gryta vekk fra «bilveiene». Langs venstre side av elva, dukker det opp en relativt smal sti etter Nydalsdammen som ender opp nesten ved Frysjaveien.
Herfra er det kort vei til Maridalsveien og Brekkekrysset, der stiene egentlig begynner - før man kommer opp til Grinda på Korsvoll.
Ned igjen fra Grinda, går det en nydelig sti til venstre for Korsvoll skole, som kommer ut ved Havnajordet. Krysser du veien til Sognsvann, dukker det opp et skogsparti på venstresiden av Havnajordet som tar deg helt ned til Tåsen.
Det er flere små partier etter dette som igjen tar deg helt til Voldsløkka - på sti.
Med oppstart i sentrum av Oslo finner du spennende sykling nesten med det samme. Starter du ved Rådhuset, kan du følge kaia ut til Vippetangen og videre til Den norske operaen. Sikt deg inn mot Middelalderparken og videre opp mot Ekeberg på den bratte og smale grusvei ved navnet Bukkespranget.
Når klatringen er unnagjort, kommer du inn i Christian Ringnes sin skulpturpark. Deretter kan du sykle inn til Tyskerjordet, Ekebergsletta videre inn i Østmarka - gjerne gjennom skogen på Brannfjell.
Ta for eksempel ruta gjennom Brannfjell (hvor det er masse stier). Ta over med Munkerud eller mot Manglerud og Østensjøvannet.
På vei ned igjen til sentrum kan du ta Kjærlighetstien, med oppstart på Kongsveien og fin flyt hele veien ned til Sjømannskolen. Ta det rolig her. Mye folk som bruker denne stien.
Se hvordan du kan sykle mest mulig sti ut til de ulike markene fra Oslo sentrum:
STISYKLING I ØSTMARKA
Aas er på hjemmebane og har fått med seg stisykkelveteran Aslak Mørstad. De to har syklet på kryss og tvers i dette skogsområdet siden 80-tallet og antakelig er det ingen som har tilbakelagt flere kilometer her enn de.
Stituren Mørstad og Aas tar oss med på begynner på Rustadsaga og opp grusveien til Kattisa. Herfra begynner en sti som heter Svahili, som er en typisk flytsti en kan finne på ryggene i Østmarka.
Våre sykkeleksperter hevder hardnakket av stiene Østmarka i Oslo er på høyden med det beste i utlandet. Bli med på guidet langtur over de fantastiske svabergene formet av istiden for millioner av år siden - og se om du blir overbevist.
Aas forklarer at geologien i Østmarka preges av lange nord/østliggende rygger som ble skapt for millioner av år siden. Følger du disse ryggene, er du nærmest garantert en stor sykkelopplevelse.
Fra Swahili går stien over til Finkilometeren og ned til en grusvei ved Trollvann.
Deretter passerer de en gammel hoppbakke på Dølerud, som i hoppsportens storhetstid trakk store folkemengder inn i marka. Herfra sykles det til DNT-hytta Dølerud, ned til Askevann, Seteråsen og trappene ned mot serveringsstedet Sandbakken.
Sandbakken ligger sentralt i Østmarka med stier alle retninger.
Fra Sandbakken skal vi opp på en ny og fin rygg med fantastisk sykling.
Videre går turen videre innom Flyktningruta og inn Blåbærstien, før de runder av på Blå Extra og ned til utgangspunktet på Rustadsaga.
Med oppstart fra Sognsvann er de fleste kjent med startpunktet på denne langturen. Øyvind Aas har tatt med seg løypebas i skiforeningen Simon Johansson.
Før vi er kommet i gang med turen, skal vi både høre hvordan Aas finner frem til stiene, samt se Oslos geografiske midtpunkt.
Det ligger rett på Høyås ved de klassiske stiene med kallenavnene Hobo, E6, Den gule stien etc.
Denne reisen begynner riktignok på Bunghole. En fin sti med flere spennende crux på veien Bunghole går nærmest rett over i en sti som ligger rett ved siden av grusveien til Ullevålseter.
I enden av denne stien er det en liten tur på grus opp til Skjærsjødammen og en uvanlig vanntett passering av Skjærsjøen. Deretter er det bare å gjøre bena klar for en seig klatring opp til den gamle husmanssplassen Kamphaug.
Et strekke med variert stisykling over traversen Kamphaugåsen, fortsetter noen kilometer før du kommer til en grusvei du kan krysse rett over inn i Bjørnsjøhelvete, eller ta grusen til høyre opp til Bjørnholt. Valget er ditt.
Bjørnholt er et serveringssted og en bra plass å fylle vannflaskene. Det går en sti fra Bjørnholt og ned til Bjørnholtdammen. Herfra er det en kronglete sti som ikke lar seg sykle opp til Vindernhøgda.
Bli med på langtur med stisykkel i Nordmarka fra Sognsvann til Bjørnholt og over fantastiske Vindernhøgda til Ullevålseter, Fuglemyrhytta, Vettakollen og ned igjen til Sognsvann.
– Fortvil ikke gutter. Det er verd det. Helvete der nede, og himmelen der oppe, sier Aas når vi er over på bæring av sykler. Over store steiner og trær som har falt over stien.
Og det er det. Starten på Vindernhøgda er uvanlig åpen til Oslomarka å være. En lang og fin rygg med førsteklasses flytsykling venter.
Herfra passerer vi Lørenseter, Vindernseter før Ullevålseter. Fra Ullevålseter sykler du grusen opp til Frønsvolltråkka.
Ta gjerne turen inn til Fuglemyrhytta. Oslo DNT sin fascinerende hytte som ligger med utsikt over store deler av Nordmarka, Holmenkollen, Oslo by og Oslofjorden.
Fra Fuglemyrhytta er det ikke langt til Vettakollen. Aas tar med seg Johansson ned den svarte løypa «Loam», som tar oss ned til Sognsvann og utgangspunktet for turen i Nordmarka.
På Langsetløkka på Kjelsås møter Aas lokalpartiot og stisykkelentusiast Tonje Sameien. Allerede fra start kryr det av muligheter, da Langsetløkka i mange år har vært en yndet boltreplass for rundbanesyklister.
I enden av Langsetløkka går det en artig sti ned til grusveien som går rundt Maridalsvannet. Noen hundre meter på grusen og opp til høyre tar Tonje med Øyvind opp til Mannskjitkollen.
Det høres kanskje ikke så bra ut, men syklingen er upåklagelig. Fra toppen av Mannskjitkollen har Tonje sett seg ut en svart og bratt løype for å skjerpe sansene tidlig på eventyret.
Ned på grusen ved Tangen, og litt videre går det igjen inn på en smal og litt hemmelig sti som heter Pocahontas.
I enden av Pocahontas kommer man inn på klatringen mot Barlindåsen. Et nydelig utsiktspunkt med utsikt utover nesten hele Oslo.
Den lille Lillomarka byr på fantastisk og variert sykling. Dette er blant de mest populære områdene å sykle sti i Oslomarka. La oss vise deg hva vi mener.
Herfra skal vi ikke ned samme veien, som mange gjør. Vi skal videre over Barlindåsen. Men hold høyre linje nordover, så unngår du myra på toppen og kommer enda lettere inn på flytstien til det neste (hemmelige) utsiktspunktet før det går ganske bratt nedover.
Faste, fine svaberg innblandet med myke barnålstier gir en ganske luftig og utfordrende stitur.
Det populære sykkelområdene rundt Årvoll og Romsås er ikke mindre spennende enn Barlindåsen og kan anbefales på det sterkeste om man vil prøve seg på sti i disse trakter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.