Med stisykkel med elmotor kan du oppleve stisykling slik det skal være; smale og tekniske flytstier, krevende kruks både opp og ned og masse moro – ikke ulikt frikjøring på ski.
Men med elmotor på sykkelen er aktiviteten også noe litt annet – ikke minst juridisk. Og kanskje også etisk?
Uansett hva du mener om elektrisk stisykling – som kanskje ikke er et så nytt fenomen som du trodde - så får du vite det meste her.
Elsykler - både de som er laget for stisykling og ikke – fungerer slik: En elektrisk motor begynner å hjelpe til så lenge du tråkker på pedalene og farten er under 25 km/t. Uavhengig av om det er flatt, opp- eller nedoverbakke.
Dermed får du hjelp der det er slitsomt, men du kan likevel ha det mer eller mindre like gøy der det ikke er slitsomt som om du var på en vanlig sykkel.
Grovt sett fins det to typer elektriske stisykler; tradisjonelle elsykler og en type hybridsykkel. Sistnevnte har svakere motor og mindre batteri, og disse syklene veier mye mindre.
Specialized sine SL-varianter og Trek E-Caliber er et eksempel på denne typen sykkel, som er såpass mye lettere enn vanlige stisykler, fordi den tunge motoren er mindre, at de i praksis kan bli mer effektive.

Øyvind Aas i aksjon på Specialized sin luksussykkel Turbo Levo SL. Foto: Etienne Schoeman
Rekkevidden på elmotoren varierer veldig og rekkevidden er avhengig av mange faktorer. Ofte oppgis opp mot 100 kilometer under optimale omstendigheter, men i praksis kan det være mindre, og alle slike tall må tas med ei klype salt.
Sykler du en tur med mange høydemeter og bruker motoren flittig, vil batteriet tømmes fortere. Uansett hvilken sykkel du har eller hvilke tall som oppgis skal det godt gjøres å gå tom for kraft såfremt du passer på ladingen.
Motoren er relativt vedlikeholdsfri, men det kan være lurt å kunne noen knep for å holde den mest mulig effektiv.
Hva koster en elektrisk stisykkel?
Fulldempa el-stisykler begynner på 40 000 -50 000 kroner, og de dyreste bikker 150 000 kroner. Forskjellen mellom prisklassene er som ellers på sykler; jo dyrere sykkel, jo lavere vekt, og utstyr fra øverste hylle gjelder.
Forskjellene i motoren ligger ofte i vekt, brukervennlighet, betjening og tilpasningsmuligheter. Det kan være variasjoner i hvordan motorene kutter når du slutter å tråkke, og de kutter tvert eller gir en mer gradvis overgang til null hjelp.
Hva er lovene og reglene?
To typer regelverk gjelder; Ferdselsregler og motorregler.
Ferdselsregler: I all hovedsak er elsykling tillatt på linje med vanlig sykling, men det fins unntak. Disse handler mest om konkrete områder og lokale bestemmelser, som gjør at du bør sjekke hva som gjelder for området du har tenkt å sykle i.
Uansett gjelder selvsagt også NOTS sine stivettregler.
Tukler du med dette blir sykkelen fort en moped, og helt andre regler gjelder – noen med mer eller mindre dramatiske juridiske konsekvenser.

LOV: Du kan stort sett bruke en elsykkel de samme stedene du kan sykle på en vanlig stisykkel. Foto: Kristoffer Kippernes
Hva er fordelene med elsykkel på sti?
Du får rett og slett sykla mye mer med mindre energibruk. Det er ikke nødvendigvis slik at turene blir lengre, men du kan bruke vesentlig mindre krefter. Du bruker mindre krefter og kan holde høyere fart, først og fremst i motbakkene.
…og ulempene?
Mye høyere vekt og høy pris – regn med 10 000 -20 000 kroner ekstra for sykkel med elmotor. En elektrisk stisykkel kan være minst 10 kilo tyngre enn en tilsvarende sykkel ute motor, og det reduserer kjøreegenskapene i nedoverbakke.
Merk også at tunge elsykler setter litt større krav til bilstativet.
I tillegg kommer etikken – for noen er det en alt for stor kamel å svelge at man bruker motor. Men det er opp til seg selv! Hvis du er usikker før du blar opp 50 løk for ny sykkel, såp fins det gode muligheter for å leie elsykkel i Norge.