Føles det som at du ofte ender opp på de samme stiene hver gang du er ute og sykler? Her får du tips til hvor og hvordan du leter deg frem til nye favorittstier.
THERE´S AN APP FOR THAT: Gps-en din sørger for at kartet følger seg og sykkelen din når du skal finne frem til nye sykkelstier. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 2 minutter
Norge er et sammensurum av stier på kryss og tvers, i skog, mark og fjellheim. Med tilgang til uendelig med natur som vi fritt kan benytte oss av, blir det langstrakte landet vårt automatisk et mekka for stisykling.
Men hvordan skal du finne alle stiene du har hørt om, eller ikke engang visste var der? Det kan bli litt ensformig om alle turer ender opp i den samme stien.
– Det meste av stier i Norge finner du på ulike apper og tjenester som er laget for at folk skal finne stier, sier sykkelekspert Øyvind Aas som er usedvanlig kjent med stisykkelmulighetene i Norge, og spesielt Oslomarka.
Aas trekker spesielt frem den norske tjenesten trailguide.net, samt mtbmap.no. Mange finner også frem til stiene sine gjennom Strava.
Strava er i all hovedsak en treningsapp, men Heatmap-funksjonen i ruteplanleggeren hos Strava ser du hvilke stier som er mye syklet i et område.
Trailforks er en internasjonal tjeneste som du kan bruke enten som app eller nettleser.
Appene Aas bruker kobler seg opp mot GPS-en din i mobilen og viser hvor de er til enhver tid med en prikk i kartet.
Da kan du se hvilke stier du har rundt deg mens du er på tur, eller så kan du legge en plan for hvor du skal sykle før du stikker ut ved å navigere rundt i kartene.
– På mtbmap er stiene fargekodet, akkurat som alpinbakker.
Med strammere reisebudsjett er det fortsatt gode muligheter for stisykling, som er den nye store reiselivstrenden. De beste tipsene til destinasjoner og turer får du her.
Slik merkes stienes vanskelighetsgrad
Grønn sti: Lett sti – passer også for nybegynnere
Blå sti: Lett til krevende – passer nybegynnere og viderekommende
Rød sti: Utfordrende sti – passer best viderekommende syklister
Svart sti: Krevende sti – kun for eksperter
– På Mtbmap har noen av stiene et gult (gyllent) omriss, som viser at stien er ekstra god. Finner du for eksempel en sti som er rød og gyllen, så kan du se frem til en fabelaktig, passe teknisk stisykkelopplevelse i Marka, sier Aas.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.