Det er ikke sikkert det er verd pengene å reise til andre siden av jordkloden for å finne bølger. Vi har satt opp et søkt regnestykke.

Prisen er gitt en maksverdi på 50 (der 50 er billig) og deles på summen av fem viktige parametre som spiller inn for at du skal klare å fange flest mulig bølger i løpet av en dag.

REGNESTYKKET

Det vil teoretisk være mulig å samle en score på 10. Lav pris og fem gode surfeforhold gir høy score. Høy pris og fem dårlige surfeforhold gir lav score. En score på 10 ville kreve at du bodde på en ekstremt bølgesikker plass, helt uten konkurranse, rundt ekvator, uten å bruke penger. Umulig, med andre ord. 

Skalaen går fra 1-5, der 5 bra og 1 dårlig. Den beste skåren i vår sammenlikning får 4.0, og den dårligste 1.1. 

Plassene vi omtaler spenner helt fra Norge til ekvator, og nettopp det er hovedgrunnen til den generelt lave skåren til de ulike destinasjonene.

Lofoten skårer for eksempel bra i parameteren om folk i vannet, middels på bølgesikkerhet og bølgekvalitet, men dårlig på temperaturutfordringer; variabler som er avgjørende for hvor mye bølger du har muligheten til å fange i løpet av en gjennomsnittsperiode, som da vil være høsten og første delen av vinteren - sesongen vi går inn i.

For at regnestykket skal gi mening, har vi også tatt utgangspunkt i at ditt nivå passer bølgene til plassene som er sammenliknet i saken.   

Pris

----------- deles på ----------- 

Folk i vannet + bølgekvalitet + bølgesikkerhet + vanntemperatur + tidevannsutfordringer

PRIS / BØLGEFAKTOR

 

TACO TURN: Etter en drøy halvtime på landeveien i retning Ørken,  kommer du til Nine Palms. En snill og lite befolka høyrebølge du får ha helt for deg selv. Bilde: Christian Nerdrum
TACO TURN: Etter en drøy halvtime på landeveien i retning Ørken, kommer du til Nine Palms. En snill og lite befolka høyrebølge du får ha helt for deg selv. Bilde: Christian Nerdrum

BAJA CALIFORNIA

Selv om Fri Flyt ble robba etter bare noen timer på meksikansk jord, overskygget alle de positive opplevelsene den betydelige nedturen med et pass som forsvant. Så lenge du ikke drøyer for langt ut i vinteren, er vannet pisslunkent fra morgen til kveld.

Reefbreakene er langt fra folksomme som en skulle tro, med tanke på at Cabo faktisk bare er liten flytur fra USA, og at amerikanerene gjerne finner på å ta helgen her. Dessuten er bølgene lette å fange, og de bryter forutsigbart og jevnt.

Tube-tryner kan nok bli skuffet, men veggene er «kjøttfulle» og lange - så hvis sprays, cutbacks og airs er din greie, så burde Baja California flyttes høyere opp på lista. Ikke minst hvis du liker god mat, liker å kjøre amerikansk Jeep og ikke er fjern for en real fest i Cabo San Lucas. 

 

Anbefalt drakttykkelse høst/vinter: Trenger ikke drakt / 3/2

Toppsesong: August - november

Passer for: Novise - ekspert

Kurs og utstyrsleie: Ja

 

+ God mat, hyggelige mennesker

– Lang reise

 

PRIS/BØLGEFAKTOR: 2.5

 

LES MER: HVA KOSTER EN BØLGE

LOFOTEN - BALI - HOSSEGOR - IRLAND