/ Surf

Europas beste?

HVA KOSTER EN BØLGE, DEL 5: Storbritanias plassering utenfor den norske kysten gir en effektiv bølgeblokkade for det evigpumpende atlanterhavswellet som ellers ville gjort Norge til et prima surfeland. Ergo: Reis til Irland.

Sist oppdatert 11. juni 2015 kl 08.00
LITE FOLK: Irske surfere kan klage på mye vind, kaldt vann og store tidevannsforskjeller. Samtidig er det også grunnen til at du ofte surfer alene på dager som dette.  Bilde: Jostein Robstad
LITE FOLK: Irske surfere kan klage på mye vind, kaldt vann og store tidevannsforskjeller. Samtidig er det også grunnen til at du ofte surfer alene på dager som dette. Bilde: Jostein Robstad

Det er ikke sikkert det er verd pengene å reise til andre siden av jordkloden for å finne bølger. Vi har satt opp et søkt regnestykke. Prisen er gitt en maksverdi på 50 (der 50 er billig) og deles på summen av fem viktige parametre som spiller inn for at du skal klare å fange flest mulig bølger i løpet av en dag.

REGNESTYKKET

Det vil teoretisk være mulig å samle en score på 10. Lav pris og fem gode surfeforhold gir høy score. Høy pris og fem dårlige surfeforhold gir lav score. En score på 10 ville kreve at du bodde på en ekstremt bølgesikker plass, helt uten konkurranse, rundt ekvator, uten å bruke penger. Umulig, med andre ord. 

Plassene vi omtaler spenner helt fra Norge til ekvator, og nettopp det er hovedgrunnen til den generelt lave skåren til de ulike destinasjonene. Lofoten skårer for eksempel bra i parameteren om folk i vannet, middels på bølgesikkerhet og bølgekvalitet, men dårlig på temperaturutfordringer; variabler som er avgjørende for hvor mye bølger du har muligheten til å fange i løpet av en gjennomsnittsperiode, som da vil være høsten og første delen av vinteren - sesongen vi går inn i. For at regnestykket skal gi mening, har vi også tatt utgangspunkt i at ditt nivå passer bølgene til plassene som er sammenliknet i saken.  

Pris

----------- deles på ----------- 

Folk i vannet + bølgekvalitet + bølgesikkerhet + vanntemperatur + tidevannsutfordringer

PRIS / BØLGEFAKTOR

IRLAND

Irlands plassering utenfor den norske kysten gir en effektiv bølgeblokkade for det evigpumpende atlanterhavswellet som ellers ville gjort Norge til et prima surfeland. Ergo: Reis til Irland. 

KANSKJE EN DAG...  Storbritania ligger som en effektiv blokkade for bølger som ellers kunne klokkerent på norsk kyst. Sånn har det vært, og sånn blir det dessverre også i fremtiden - med mindre du kan vente noen millioner år til kontinentalplatene får flyttet seg noen sjømil.
KANSKJE EN DAG... Storbritania ligger som en effektiv blokkade for bølger som ellers kunne klokkerent på norsk kyst. Sånn har det vært, og sånn blir det dessverre også i fremtiden - med mindre du kan vente noen millioner år til kontinentalplatene får flyttet seg noen sjømil.

I stedet smeller det i Irland. Så til de grader. Irland har surf i den absolutte verdensklassen. Spesielt for oss nordmenn som er vant til kulda, er Irland et svært aktuelt reisemål. Når vinteren nærmer seg og lavtrykkene begynner å få litt tyngde er det fortsatt levelige temperaturer borti der. Rimelige flyreiser tar deg raskt over til Dublin. Herfra er det bare en tre timers kjøretur til Bondouran - Irlands surfehovedstad. Denne kystlinjen har alle tenkelige variasjoner av beach- og reefbreaks med tilbud for surfere på alle nivåer. Store tidevannsforskjeller anses av de fleste som et irriterende moment, men det åpner samtidig for muligheter og surfspots som ellers ikke ville brutt. Irene er hyggelige og få i antall, så selv på de gode dagene kan du finne et «brekk» helt for deg selv.

 

Anbefalt drakttykkelse høst/vinter: 4/3 / 5/3

Toppsesong: Høst - vinter - vår

Passer for: Nybegynner - ekspert

Kurs og utstyrsleie: Ja

 

+ Lite folk, kort reise

– Kaldt og ustabilt vær, store tidevannsforskjeller

 

PRIS/BØLGEFAKTOR: 3.0

 

BAJA CALIFORNIA - LOFOTEN - HOSSEGOR - BALI

Publisert 11. juni 2015 kl 08.00
Sist oppdatert 11. juni 2015 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen