Varingskollen klagde på krisepakke - søkte ikke selv
Nestlederen i Hakadal IL, som eier Varingskollen, publiserte et åpent brev for å klage på manglende støtte fra myndighetene, særlig for alpinanleggene. Svaret fra myndighetene var å oppfordre de til å søke.
SØKTE IKKE: Varingskollen klagde på manglende støtte, men har selv ikke søkt. Foto: Vegard Breie
Lesetid: 4 minutter
– Slik vi har forstått det har det blitt lagt opp slik at de som ikke kvalifiserer til å få midler i den første tiltakspakka, ikke kan få støtte. Vi føler det er veldig urettferdig, om jeg kan bruke det ordet, sa Bjørn Erik Graff, som er nestleder i Hakadal IL.
Da snakket vi om det som kalles "Krisepakke for frivilligheta 2", som spesifikt har omfattet alpinaleggenes tapte inntekter under koronapandemien.
– Vi rammes fordi været og besøket var dårlig i januar og februar i år. Vi mistet mye omsetning i forhold til normalen. Det var en utløsende faktor bak at vi ikke fikk midler i den første pakka. For å få penger til vedlikehold måtte du også få midler fra den første pakka, sa Graff da vi snakket sammen på telefon tidligere denne uken.
– Jeg følte at nå var tiden inne for å si fra. Det er for å sette fokus på saken og frustrasjonen over situasjonen vi har hatt her. Dette her er nok en situasjon som rammer andre lavereliggende alpinanlegg, som Hurdal, fortalte Graff.
Graff uttrykker at det i utgangspunktet har gått bra for skianlegget, og at trenden for salg av sesongkort er økende - selv om koronasituasjonen gir grunn til bekymring.
– Hva slags konsekvenser har dette for de neste årene for dere som drifter alpinanlegg?
– Vi må på en måte fri til alle som har et hjerte for oss til å bidra med lovpålagt vedlikehold. Vi har en snill bankforbindelse som hjelper oss med det, så det skal gå bra. Men mye annet vedlikehold må settes på vent, og det blir veldig krevende for oss å klare å komme rundt for å åpne igjen til høsten, svarer Graff.
– Vi har jo en vanvittig flott dugnadsgjeng. Det er nå en gang en del tjenester som må kjøpes, så det blir en knallhard prioritering for oss i forhold til det. I en situasjon uten koronatiltak åpner vi til høsten. Det er ikke noe alternativ. Vi må klare det med knappe ressurser, men det skal vi klare, forteller nestelederen i Hakadal IL.
Hadde ikke søkt
For anledningen kontaktet vi myndighetene for å undersøke hvordan det kunne ha seg at et anlegg som hadde slikt behov for økonomisk hjelp i pandemitida, ikke fikk det.
Noe formelt svar fra politisk ledelse har vi ikke mottatt, men vi fikk høre fra lotteri- og stiftelsestilsynet at Hakadal IL verken var registrert i frivilligregisteret, og de hadde heller ikke søkt.
Pressekontakt i lotteri- og stiftelsestilsynet Bjørn Leirdal bekreftet at dette var tilfelle, og nevnte at de hadde vært i kontakt med Graff og oppfordret dem til å teste ordningen for å se om de kvalifiserer.
Siden de første sakene begynte å bli behandlet, har over 440 søknader blitt levert og 379 blitt innvilget. Med dette ble det naturlig å spørre oppfølgingsspørsmål.
– Det er riktig at vi ikke søkte, fordi vi ikke oppfylte kravene. Vi har studert ordningene og i samarbeid med revisor funnet at vi ikke oppfyller kravet og kvalifiserer til ordningen, sier Graff.
– Vi har forholdt oss til den dialogen som ALF (Alpinanleggenes Landsforening, red. anm.) har hatt med ulike departementer. De har jo brukt både eksterne jurister og rådgivere i flere faser her, så vi har forholdt oss til det, fortsetter han.
– Har dere fått reaksjoner på brevet?
– Vi har snakket med politiske miljøer i forhold til kriteriene på disse ordningene. Vi kommer til å søke på ordning nummer 2 selv om det står at vi ikke har rett på kompensasjon i pakke 1. Vi kommer til å søke før fristen går ut, det kan jeg bekrefte, forteller Graff.
– Vi tror ikke på julenissen, men vi får se, avslutter han.
Hakadal IL har frem til 15. september på seg til å søke på støtte gjennom ordningen.
Nedenfor kan du lese hele det åpne brevet i sin helhet.
Åpent brev til Abid Raja
Kjære Kultur- og likestillingsminister,
Jeg skriver til deg i forbindelse med at dere, Kulturdepartementet har utformet kompensasjonsordninger ifm. Covid-19 (Corona) for idrett og kultur. Ordninger for å bidra til å hjelpe idrett og kultur økonomisk gjennom denne svært krevende perioden. Dessverre havner vi mellom alle stoler med det resultat at vi ikke får tilkjent en krone. Uten tilførsel av likviditet har vi ingen sjanse og må melde oppbud!
Hvem er vi?
Varingskollen Alpinsenter er et skianlegg i Nittedal kommune rett utenfor Oslo som ble overtatt av Hakadal IL sommeren 2016. Hakadal IL har stått for eierskap og drift av skianlegget gjennom Varingskollen Alpinsenter AS. Idrettslaget har lagt ned 1000-vis av dugnadstimer i prosessen med overtakelse og drift. Idrettslaget har også gjennom driftsselskapet kunne tilby deltidsjobber til over 50 personer hver vintersesong. Dette er en viktig lokal arbeidsplass for mange unge mennesker og for mange deres første møte med arbeidslivet. Varingskollen Alpinsenter er en sesongbedrift på linje med de fleste andre skianlegg i Norge. Varingskollen Alpinsenter har nesten 60 års historie. Vi er vant til å leve med en risiko i form av skiftende vær og varierende vintre. Vi er ikke vant med å måtte stenge ned pga. pandemier.
Jeg skriver til deg som alpinpappa, aktiv klubbleder i Hakadal IL og Teknisk Delegert (TD-Alpint Akershus) og ildsjel i Varingskollen Alpinsenter.
12. mars stengte vi ned Varingskollen Alpinsenter i tråd med myndighetenes anmodninger og ordre.
Vi holdt stengt anlegget ut sesongen dvs. mars og april. Vi har stilt lojalt opp rundt den samfunnsdugnaden som hele Norge har gjennomført for å kunne begrense smitte i samfunnet.
Kompensasjonsordninger
Hvorfor skriver jeg innledningsvis at vi havner mellom alle stoler og ikke får tilkjent en krone? Saken er den, i januar/februar 2020, midtvinters var værforholdene svært lite attraktive for skiaktivitet i Nittedal. Mildvær gjorde at nedbør kom som regn og ikke snø. Det medførte at skifolket (kundene) uteble og omsetningen i disse 2 månedene var lagt lavere enn en normal vinter. På fjellet og i høyereliggende områder med andre skianlegg fikk de snø, masse snø.
Hvor vil jeg med dette? Dette bringer meg inn på kompensasjonsordningen for vesentlig inntektsbortfall og måten de er konstruert. Slik disse er konstruert blir Varingskollen Alpinsenter hardt straffet fordi det regnet i januar/februar. Nedgangen i omsetning i januar/februar 2020 sett opp mot en normal vinter som 2019 gjør at denne Kompensjonsordningen gir Varingskollen kr 0,-.
Svært mange skianlegg får et avgjørende økonomisk bidrag gjennom Kompensasjonsordningen. Avgjørende for at de i hele tatt skal være i stand til å åpne igjen i 2020/2021 sesongen. Videre er det lagt opp til en Kompensasjonsordning for lovpålagt vedlikehold i skianlegg. Dette er også kjærkomment for bransjen og et viktig bidrag for å kunne møte de pålagte kostnader som følger nå i sommersesongen. Varingskollen Alpinsenter får også her kr 0,- i kompensasjon. En konsekvens av at kun de som er berettiget kompensasjon etter inntektsbortfall i den første ordningen kan søke om kompensasjon til pålagt vedlikehold.
Med fasit i hånd får Varingskollen Alpinsenter kr 0,- gjennom kompensasjonsordningene. Vi står på bar bakke etter 3 sesonger med sunn økonomisk drift, utallige dugnadstimer, og med krav om lovpålagt vedlikehold hengende over oss. Videre er vi som idrettslag avskåret til å søke om økonomisk kompensasjon i Varingskollen Alpinsenter fordi dette er organisert som et aksjeselskap og derav behandles som næringsdrift og ikke idrettslagsdrift. Varingskollen Alpinsenter AS er 100% eid av Hakadal IL med det formål, «Å eie, drifte og utvikle alpin og ski-anlegg og andre anlegg for idrett og allmenn aktivitetsutfoldelse.» Heller ikke denne kompensasjonsordningen gir oss muligheter. Vi faller mellom alle stoler.
Vi er i stand til å håndtere en dårlig sesong med mildvær og sviktende omsetning. Vi er ikke i stand til å håndtere konsekvensene av en pandemi, alene.
Situasjonen oppleves som svært urettferdig siden vi stilte opp i dugnaden og stengte ned 12. mars. Vi, Hakadal Idrettslag og Varingskollen Alpinsenter har tapt millioner av kroner på å stenge ned. Det er trist for et idrettslag som har lagt ned en utrolig innsats for at barn, unge og familier skal kunne ha et skitilbud i nærheten av der de bor. Det er trist for idretten som står i fare for å miste den beste alpinarenaen sentralt på Østlandet.
Dette var trolig ikke intensjonen ved de kompensasjonsordninger Regjeringen har lagt opp til. Jeg vil derfor anmode deg, ja appellere til deg å lese dette. Jeg tror fortsatt det må finnes en annen løsning.
PS! Teksten i denne e-posten er utformet som et åpent brev.
Tusen takk for oppmerksomheten!
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.