Den beste frikjøringen nær Trondheim

I skogen utenfor Trondheim ligger en kort, bratt og legendarisk skiheis. Neste vinter kan bli det siste kapittelet i historien om «Kleiva».

Sist oppdatert: 16. januar 2019 kl 08.18
Gråkallen Døden Trondheim topptur snøpark vinterpark trøndelag ski randonee alpint snowboard fri flyt freeride skiinfo snø
DØDEN: Skal du kjekke deg ned Gråkallens mest beryktede linje, må du være klar for en paddeflat landing. Henning setter pris på at årets største snøfall gjør omgivelsene litt mykere. Foto: Martin I. Dalen
Lesetid: 12 minutter

En nedsnødd onsdag i slutten av mars har Markaplassen skole skidag i Gråkallen Alpinsenter. Det kryr av barn med varierende grad av skiglede. Heisen ligger i sørsiden av det nest høyeste fjellet i Bymarka, og byr på omlag 150 høydemeter bratt skikjøring. De siste restene av årets største snøfall sklir forbi i store byger; vi har valgt riktig tidspunkt for å få oppleve Kleiva på sitt beste.

Ute snør det tett, men inne i heisbua får vi servert kokvarm kaffe fra Trondhjems Skiklubs egne pappkrus. Driftssjef Rikard Ottesen har invitert Trond Bakke og meg inn, vi har hilst på kona Anniken og fått en streng velkomst av to dalmatinere. Her inne er det gult furupanel, rutete lampeskjermer, bilder og klenodier; vi er uten tvil i ei heisbu med stor H. I skinnsalongen i andre etasje forteller Rikard om et levd liv i Kleiva; først som ivrig gjest under oppveksten på 70-tallet, og deretter som driftssjef fra 1989. For selv om Gråkallen lenge var mest kjent for hoppbakken som trakk til seg folketog helt fra sentrum, startet et nytt kapittel i Trondheims skihistorie da A/S Gråkalltrekk først snurret i gang heisen i Kleiva i 1957. Med kaffekoppen mellom hendene veksler Rikard mellom ettertenksomme blikk ut vinduet og lure glis mot oss når han forteller. Vi hører om heismaster av tre – «det var myttji tre da ja», om heiskøer som gikk langt ut på Vintervannet, om kunstsnøanlegg som dro så mye strøm at det blinket i lysløypene i hele Bymarka. I det hele tatt vitner historiene om et fullverdig skianlegg rett ved Trondheim, med et yrende og aktivt alpintmiljø.

Allerede abonnent?  
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.

annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen