/ Alpene

Topp 9: Utrivelige skinasjoner

Kåringen av verdens mest uhøflige ski-land byr kanskje ikke på så mange overraskelser, men nå har jeg funnet ut hvorfor sisteplassen er så soleklar.

Sist oppdatert 23. oktober 2014 kl 08.26
DE UHØFLIGE: Alle jeg har snakket med som har erfaring med folk fra Frankrike er enig i at franskmenn er de sureste og minst høflige som fins. Nå også bekreftet –og forklart- av en innfødt. Illustrasjon: May-Britt Mæhle
DE UHØFLIGE: Alle jeg har snakket med som har erfaring med folk fra Frankrike er enig i at franskmenn er de sureste og minst høflige som fins. Nå også bekreftet –og forklart- av en innfødt. Illustrasjon: May-Britt Mæhle

Hvorfor er folka i landet på 9. plass så ufattelig sure og uhøflige? Det fins nok mange forklaringer, men ikke før nå har jeg fått forklaringa av en innfødt. Og hvordan er det mulig å ikke irritere seg over folk som er smørblide fordi de får 23. sporet i 80 høydemeter tett skog i Revelstoke? 

Jeg har laget topp 9-lista over de uhøfligste ski-nasjonalitetene, og hadde jeg vært litt mer bereist ville dette vært ei topp 10-liste.

Den høfligste nasjonaliteten er nummer 1 og de sureste og minst hyggelige folka finner du der de hører hjemme, nemlig nederst på lista.

1. Canada

Jeg trodde knapt mine egne øyne, men i Revelstoke så jeg ei heiskø som var 1,3 kilometer lang (minst), og full av folk med sammenfallende interesser: Å sikre seg førstespor i det nokså begrensa utvalget som faktisk er å finne fra heisene i det skogbefengte, kanadiske anlegget.

Alle –ikke ett eneste føkkings unntak- var smørblide. De ga hverandre high fives, de drakk kaffe og spiste smørbrød, ingen hadde vonde sko, de smilte, var inkluderende, de ga plass, det var ikke trangt, og de var så stoka, high on life og så forbannet glade på hverandres vegne at for en nordmann med sans for jantelov var synet helt jævlig.

2. USA

Amerikanerne er egentlig like snille og gode som kanadierne, men de klarer ikke å få den påtatte høfligheten og ukritiske livsgleden til å virke like naturlig. Dette er tross alt samme gjeng som bomba nordvietnamesere med napalm, importerte slaver fra Afrika i flere hundre år, og de eneste folka som har brukt atombomber på alvor. Da føles det liksom litt påtatt at det er helt greit å fryse fire timer i heiskø, og likevel få all snøen oppkjørt rett foran nesa si.

Kanadiernes smil virker ekte, og det gjør amerikanernes også, men de kan bare ikke være det. Historien sier nemlig så.

3. Østerrike

Østerrikske skianlegg er jovialitetens høyborg. Her serveres enorme porsjoner mat til korpulente nordmenn som meg helt uten fordømmende blikk. Ikke engang når det framlegges krav om ½ kubikkmeter germknödel i vaniljesausbad til dessert får du noe annet enn hyggelige tilbakemeldinger fra østerrikerne. Egentlig burde de vært nummer en på lista, og det blir de i det øyeblikket de lærer seg (bedre) engelsk.

PS! Jeg er sjukt dårlig i tysk, men har likevel konferert med østerrikere på tysk en rekke ganger, med hell. Har dermed dårlig samvittighet for at de ikke er på førsteplass.

4. Sverige

Hvorfor kan jeg ikke bare holde kjeft og være fornøyd når ei dritpen, blond, 21 år gammel jente fra Stockholm (ja, hun er fra Stockholm, for det står under navnet hennes på Skistar-jakka) plasserer t-kroken på rumpa mi? Jo, fordi jeg vet jo at det er påtatt og at jeg ikke har sjangs.

De er snille og høflige, og de har en arbeidsmoral vi oljesmurte nordmenn bare kan drømme om, de ansatte i svensk turistnæring (du finner dem i Norge også, se punkt 7). Men de andre svenskene i heiskøa ser på meg med sure blikk idet jeg passerer fordi jeg er mer effektiv enn dem i faget heiskøståing, så derfor blir det velfortjent 4. plass på söta bror. 

5. Tyskland

Tyskere er toppfolk, og de er høflige og snille. Men de får trekk for en rekke uhøfligheter opp gjennom verdenshistorien, og for manglende selvironi blant den delen av befolkninga som mangler rastahår. Det siste i særdeleshet hvis man prøver å spøke med det første (ja, jeg skriver av dyrekjøpte erfaringer). Sett i et verdenshistorisk lys er egentlig tyskerne ganske like amerikanerne i denne sammenhengen.

6. Sveits

Sveitserne er så nøytrale at de verken er høflige eller uhøflige. Det er dog en del av dem som snakker samme språk som gjengen nederst på lista, så det blir trekk for å minne meg om en annen nasjon. Siden 6. plass er nøyaktig midt på treet på ei liste fra 1 til 9, så passer sveitserne fint her. 

7. Norge

Ja, hva skal man si? Nordmenn er ikke kjent for sin høflighet og gode serviceinnstilling, i særdeleshet ikke i turistnæringa –som i mange tilfeller reddes av svensker. I tillegg lider vi av en del i-landsproblem, noe som i seg selv er uhøflig. Selv ser jeg helst at hjemmeanlegget mitt får være mest mulig i fred fra andre enn meg selv, og det sier vel egentlig det meste.

8. Italia

Italienske damer er rett og slett umulig å ha med og gjøre. Prøver du å spørre en av dem om veien til dass, så får du garantert en på kjeften. Og den andre halvdelen av befolkninga går bare rundt med nesa i været og passer på disse umulige damene. Da er det bare vanvittige skifjell og verdens beste pizza igjen. 

9. Frankrike

Etter at jeg spurte en bussjåfør i Chamonix om jeg var på rett buss –jeg sa «hello» i stedet for «bonjour»- tør jeg ikke lenger snakke med andre franskmenn enn unntaket som bekrefter regelen. Han heter Fabien, er fra Chamonix, og gir følgende forklaring på frosk, altså fransk/norsk (skrivefeil er ikke rettet, for å beholde sjarmen):

Uhøflige Franskmenn.

(beklager i forkant feil i grammatik Meirik …)

Æ kan begynne med 3 forskellige synspunkter som kan bli relevant til å starte med for å forstå kofor vi har så dårlig rykte og at det kommer ikke fra i går.

«Mathematicians are like Frenchmen: whatever you say to them they translate into their own language, and forthwith it is something entirely different.»

Goethe

«A slight acquaintance with them will suffice to show you that, under the most imposing exterior, they are the weakest and worst part of mankind.»

Thomas Jefferson, his opinion of the French 

«The French are just useless. They can't organize a piss-up in a brewery.» 

Elton John

Som du ser uhøflig franskmenn rykte er ikke født i går. 

Punkt 1: Historie 

Så lenge du kan se i historie bøkene franskmenn ser seg sjøl som sentrum i verden og usannsynlig stolt og gi lett leksjon til alle: Vercingetorix mot Julius Cæsar, 100 års krigen mot England, Napoleon, Kunst og kultur, mat, vin og lista går langt….

Vi er best og skal slå alle som tenker det motsatte.

Så lenge vi kan huske generasjoner etter generasjoner den stolthet, eller dumhet (grensen er tykk mene e…), har vært dyrket blant franskmenn.

Brittene for eksempel (som vi har en hat forhold med….) liker å spøke om at vi har Hane som dyremblem kun på grunn at det er den eneste dyret som fortsette å synge når føttene hans er i dypp shite! 

Det går så langt at 80% av musikken som skal spilles på radioen på dagtid mår være på fransk tale for å beskytte fransk kunst og kultur….. Hørt noe så dumt noen gang?

Punkt 2: Oppdragelse

Det er fegt vanskelig for franskmenn å tilpasse seg, du er i Frankrike så skal du tilpasse deg til oss!

Til en periode, ikke så lenge siden (før kabel tv) det var umulig å finne en tv program eller en film i original versjon: Alt var var dubbet ! Itj akkurat det beste for å åpne seg til annen kultur… men Kofor skulle vi gjør det, Fransk er best …. 

Punkt 3: Forhold til jobben

Franskmenn jobber for å tjene penger punktum, de er ikke her for å være hyggelig på jobben hvertfall ikke hvis de jobber i en turist område. Ironi i dette er at når franskmenn er ute å reise de klager nettopp på dette!

Klaging og streik er en del av jobben! 

For å forsvare mine landsmenn jeg må si at generell atmosfær i Frankrike de siste 15-20 årene er enn generell misnøyelse mot regjeringen og den økonomisk politikk.

Det finnes en global «Ras le bol» («fegt lei») og sist gang det var slik kappet vi hodet av Kongen… Det hadde vært kanskje litt brutalt i 2014? 

Publisert 23. oktober 2014 kl 08.26
Sist oppdatert 23. oktober 2014 kl 08.26
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen