«Prosjektet» Synnøve Medhus

Norges største kvinnelige frikjøringstalent kjører park med gutta for å nå toppen.

Sist oppdatert 20. september 2015 kl 09.47
ELEV: Synnøve Medhus har blitt elev ved Hovden Skigymnas, og får dermed en god del triks i bagen før kommende sesong. Foto: Anders Holtet
ELEV: Synnøve Medhus har blitt elev ved Hovden Skigymnas, og får dermed en god del triks i bagen før kommende sesong. Foto: Anders Holtet

Det er tøft å prøve noe som er litt annerledes enn det jeg er vant til, men det går veldig greit. Jeg tror det er bra å kombinere det, forteller Synnøve Medhus (16) til Fri Flyt. 

Medhus fra Røldal tok hele verden med storm da hun i februar havnet på andreplass i juniorklassen i frikjørings-VM i Androrra, selv om hun allerede i 13-årsalderen begynte å makere seg som et stort talent.

 Denne høsten startet hun på skigymnas på Hovden på en linje som i stor grad fokuserer på park-kjøring. Dermed blir det nok av nye erfaringer for frikjøringshåpet.

– Jeg tror det er veldig god trening, og jeg kan ta med meg mye av det her opp i fjellet. Selv om ikke det er fokuset mitt er det veldig gøy å prøve, forteller Medhus.

– Starstruck

Blant klassekameratene finner vi blant annet juniorlandslagets Henning Pytte Hansen og junior-VM-deltaker Eirik Moberg. Det er med andre ord høyt nivå på parkkjøringen på skolen.

– Du kjører med de største freeski-talentene i Norge. Hvordan er det?

– Jeg blir litt starstruck. De er utrolig flinke, jeg blir bare stående å måpe, ler Medhus, som altså selv har en sølvmedalje fra verdensmesterskapet. 

Backflippaaske_ordinary_1200
Backflippaaske_ordinary_1200

Medhus gjør backflip både på de største hoppene i parken, og i backcountry. Foto: Pelle Gangeskar

Trives i fjellet

– Men du vil helst kjøre i fjellet?

– Det er selvsagt det jeg liker best, men føler også at den treningen jeg får nå, og ikke minst det mentale. Det er mye med park-kjøring jeg kan ta med meg. Det er bra å føle seg komfortabel på flere områder, forteller Medhus.

– Hvordan er det å kjøre med nesten bare gutter da?

– Det har jeg alltid gjort, så det er ikke noe nytt. Jeg har vært den eneste jenta i snart ti år nå, så jeg har alltid støtt med gutter. Jeg føler jeg har fått mye ut av det.

Se Medhus sitt run fra junior-VM:

– Et stort prosjekt for oss

For til nå har skitrener ved Hovden, Svein Olav Lien, kun hatt med park-kjørere å gjøre. Han er selv både en dyktig og rutinert frikjører, og synes det er utrolig spennende at Medhus valgte å bli med på satsningen.

– Hun er et veldig spennende prosjekt for oss, men vi er helt sikre på at hun kommer til å hevde seg internasjonalt i frikjøring i lang tid fremover. Vi har også tro på den litt utradisjonelle veien hun går. Det er stor overføringsverdi i å bli god i andre elementer enn det man til vanlig holder på med, sier Lien.

Norges-beste-frikjoeringskids_crop_goldenratio_800
Norges-beste-frikjoeringskids_crop_goldenratio_800

Synnøve Medhus har lenge vært et av de største talentene i frikjørings-Norge. Her som 13-åring Foto: Pelle Gangeskar

Vil gjenta Andorra-bragden

Medhus vant junior-NM på hjemmebane i Røldal i fjor, og har ikke lagt listen lavere i år, selv om hun er noe beskjeden hva gjelder målsetning for sesongen som kommer.

– Det blir en spennende sesong. Jeg håper å få være med i Andorra i år, også vil jeg jo ta Norgescupen. Jeg er spent, avslutter Medhus.

Publisert 20. september 2015 kl 10.00
Sist oppdatert 20. september 2015 kl 09.47
Relaterte artikler
Motivert Hedvig Wessel

Derfor gjør hun comeback i FWT

COMEBACK: Etter en sesong pause for å være foran kameraene til blant andre Matchstick Productions, er Hedvig Wessel tilbake i Freeride World Tour (FWT) denne vinteren! Foto: Oskar Enander
Wildcard til Wessel

– Elsker å konkurrere

FORLOT FACTION: Candide Thovex lanserer nå eget skimerke. Tidligere kjørte han mange år for Faction. Foto: Candide Skis
Tre nye modeller fra Candide Skis

Skilegenden Candide Thovex lanserer egne ski

Tof Henry
Funnet omkommet i Chile

Falt i døden på chilensk vulkan

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue