Det er tøft å prøve noe som er litt annerledes enn det jeg er vant til, men det går veldig greit. Jeg tror det er bra å kombinere det, forteller Synnøve Medhus (16) til Fri Flyt. 

Medhus fra Røldal tok hele verden med storm da hun i februar havnet på andreplass i juniorklassen i frikjørings-VM i Androrra, selv om hun allerede i 13-årsalderen begynte å makere seg som et stort talent.

Annonse

 Denne høsten startet hun på skigymnas på Hovden på en linje som i stor grad fokuserer på park-kjøring. Dermed blir det nok av nye erfaringer for frikjøringshåpet.

– Jeg tror det er veldig god trening, og jeg kan ta med meg mye av det her opp i fjellet. Selv om ikke det er fokuset mitt er det veldig gøy å prøve, forteller Medhus.

– Starstruck

Blant klassekameratene finner vi blant annet juniorlandslagets Henning Pytte Hansen og junior-VM-deltaker Eirik Moberg. Det er med andre ord høyt nivå på parkkjøringen på skolen.

– Du kjører med de største freeski-talentene i Norge. Hvordan er det?

– Jeg blir litt starstruck. De er utrolig flinke, jeg blir bare stående å måpe, ler Medhus, som altså selv har en sølvmedalje fra verdensmesterskapet. 

Backflippaaske_ordinary_1200
Backflippaaske_ordinary_1200

Medhus gjør backflip både på de største hoppene i parken, og i backcountry. Foto: Pelle Gangeskar

Trives i fjellet

– Men du vil helst kjøre i fjellet?

– Det er selvsagt det jeg liker best, men føler også at den treningen jeg får nå, og ikke minst det mentale. Det er mye med park-kjøring jeg kan ta med meg. Det er bra å føle seg komfortabel på flere områder, forteller Medhus.

– Hvordan er det å kjøre med nesten bare gutter da?

– Det har jeg alltid gjort, så det er ikke noe nytt. Jeg har vært den eneste jenta i snart ti år nå, så jeg har alltid støtt med gutter. Jeg føler jeg har fått mye ut av det.

Se Medhus sitt run fra junior-VM:

– Et stort prosjekt for oss

For til nå har skitrener ved Hovden, Svein Olav Lien, kun hatt med park-kjørere å gjøre. Han er selv både en dyktig og rutinert frikjører, og synes det er utrolig spennende at Medhus valgte å bli med på satsningen.

– Hun er et veldig spennende prosjekt for oss, men vi er helt sikre på at hun kommer til å hevde seg internasjonalt i frikjøring i lang tid fremover. Vi har også tro på den litt utradisjonelle veien hun går. Det er stor overføringsverdi i å bli god i andre elementer enn det man til vanlig holder på med, sier Lien.

Norges-beste-frikjoeringskids_crop_goldenratio_800
Norges-beste-frikjoeringskids_crop_goldenratio_800

Synnøve Medhus har lenge vært et av de største talentene i frikjørings-Norge. Her som 13-åring Foto: Pelle Gangeskar

Vil gjenta Andorra-bragden

Medhus vant junior-NM på hjemmebane i Røldal i fjor, og har ikke lagt listen lavere i år, selv om hun er noe beskjeden hva gjelder målsetning for sesongen som kommer.

– Det blir en spennende sesong. Jeg håper å få være med i Andorra i år, også vil jeg jo ta Norgescupen. Jeg er spent, avslutter Medhus.