– Jeg begynte på ski for sju år siden. Da reiste jeg ned til Alpene og kunne ikke kjøre på ski. Jeg var helt elendig. Hadde ski med alpine trekker og kunne knapt carve, sier Marte Tveten som er neste kvinne ut i Fri Flyts portrettserie «Frikjører». 

Utviklingen har gått raskt for Lier-jenta som er blant de som gjør det skarpest av de norske jentene i internasjonale freeride-konkurranser. Læringskurven har vært bratt og det har vært mye å lære for Marte.

Annonse

– Det er så mange spekter av skikjøring, og for hver sesong var det alltid noe som ga meg en ny utfordring. Jeg kjører ganske mye med GoPro. Det synes jeg hjelper veldig mye. Den gjør at jeg kan være min egen trener. 

Saken fortsetter under bildet

Marte Tveten på Stryn. Bilde: Christian Nerdrum
BRATT LÆRINGSKURVE: Historien til frikjører Marte Tveten er litt annerledes, med kun syv års erfaring på ski. Bilde: Christian Nerdrum

Det var vel for tre eller fire år siden jeg begynte å konkurrere. 

– Jeg kjørte så forferdelig dårlig. Kjempemyke ski og to størrelser for store støvler. Så kjente jeg at jeg måtte steppe opp gamet litt fordi jeg innså at jeg kanskje ikke var helt god nok. Men jeg hadde så mye motivasjon og ville bli bedre og bedre for hver dag, fortsetter.  

SE OGSÅ: Portrett av Stinius Skjøtskift

SE OGSÅ: Portrett av Øystein Aasheim

I fjor ble hun sammen med Veso fra Bulgaria. Veso er tidligere alpinist og fungerer som en trener for Marte. Nå har Marte fått bedre dreis teknikk og retter opp de feilene hun har lagt seg til. Nå gjør Marte det skapt i Freeride World Qualifier, men ønsker ikke sette mål mot den edleste Freeride World Tour helt enda. 

– Det blir for mye. Jeg tror jeg vil miste mye av motivasjonen og gleden med skikjøringen hvis det er det jeg jager etter. Skikjøring er så mye mer enn å kvalifisere seg inn der hvor nåløyet er kjempelite. Det er ei jente som kvalifiserer seg hvert år fra Europa og Oseania hvert år. I år har jeg brukt masse tid på å lære meg å kjøre fort og carve. Neste år blir det kanskje å droppe høyere, så gjør at jeg kanskje kan komme med på Freeride World Tour.

Film og klipp: Knut August Svisdal

Andrefilmer: Christian Nerdrum

Produsent: Christian Nerdrum og Fri Flyt

Her finner du alt av vår serie Frikjører.