ELVEPALDING I ALTAI

HVOR: Altai-regionen i Sør-Sibir, Russland. 
NÅR: Juli/august
HVA: Flerdagersturer + dagsturer
PAKKETIPS: Solkrem, myggnetting for ansikt, split-åre og bra førstehjelpsutstyr. Du er alltid langt fra folk. 
GRADERING: Grad 3-5. Du bør være en solid grad 4 padler.
VISUM: Du trenger visum fra den russiske ambassaden for å dra, og før du søker må du ha ordnet med et turistfirma som er guide. Vi brukte www.visumservice.nofor å få orden på visaene, og det koster rundt 1500 NOK. Et turistvisum er på 30 dager.  
TRANSPORT

  • Fly fra Oslo til Moskva, så videre til Novosibirsk. Man blir hentet her og kjørt videre til Gorno-Altaysk, en tur på 8 timer. 

  • Aeroflot tar kajakker, men tok i 2013 hele 3000 kroner tur/retur for å fly kajakken. 

Logistikkwww.tours.com eller www.two-blades.com er de beste for padling i Altai. 
PRIS: 850 Euro – transport, guide, sikkerhetspadler, mat og campingutstyr til bruk i basecamp (ikke overnattingsutstyr på elva) er inkludert.
Det er ikke lenger nok å dra til Syden på ferie for å være kul slik foreldrene våre gjorde, nei, aller helst må man ha toppturski, klatresele, paraglider eller kajakk i bagasjen. Men å padle elvekajakk i Russland kan være forbausende likt en chartertur til Syden, selv om man riktignok ikke alltid er like komfortabel som når man ligger med en drink i hånda på Costa del Sol. Jeg skal innrømme at jeg så for meg illsinte elvestryk og skulende russere før avreise, samt en hasardiøs vodka-kultur som ikke egnet seg på trykk. Det skulle vise seg at jeg burde ha lagt igjen fordommene hjemme i Norge. 

Les også: Der ingen skulle tru at nokon kunne kjøre båt