/ Padling

10 grunner til å besøke Ekstremsportveko i år

…og fire grunner til å holde seg hjemme:

Sist oppdatert: 16. juni 2015 kl 10.42
MARIANN KOMMER (HUN BOR DER): Men kommer du? Ekstremsportveko på Voss er like rundt hjørnet, og da fylles bulabygda av masse folk med lue -og gærninger som driver med alskens sprell i bratte elver og andre naturlige og unaturlige hindringer for en trygg tilværelse. Foto: Tore Meirik
MARIANN KOMMER (HUN BOR DER): Men kommer du? Ekstremsportveko på Voss er like rundt hjørnet, og da fylles bulabygda av masse folk med lue -og gærninger som driver med alskens sprell i bratte elver og andre naturlige og unaturlige hindringer for en trygg tilværelse. Foto: Tore Meirik

1. Turboneger er tilbake på scenen i teltet. Riktignok uten han frelste tjukkasen på vokal, men fortsatt med pornobakmann Thomas på bass og gitarvirtous Knut på gitar. Fett blir det helt sikkert, men kanskje litt rart når en britisk fallskjermhopper som er høy på livet begynner å snurre med sånne brennende flammeklumper festa i snor mens han ser drømmende ut.

PS! Visste du at Turboneger var best på den tida da vokalisten het Harald Fossberg?

flamme
flamme

IKKE PÅ TURBONEGER: Ta med dere flammegreiene ut av teltet og la folk med trang dongeribukse og et melankolsk forhold til knallhard 90-talls rock få drikke øl i fred foran scenen.

2. Badebassenget ved Voss camping. Uten å gå for detaljert inn på åpningstider, billettpriser, høyden på gjerdet rundt og den slags, så er dette svømmebassenget et ekstremt hyggelig sted på de riktige tidene på døgnet. Sentralt plassert i Voss sentrum, med 3-meters stupetårn og oppvarma vann er bassenget et utmerket sted å slå i hjel tida det tar å vente på bussen tilbake campen.

basseng
basseng

BRA PLASS: Symjebassenget heter det lokalt, og det er et fint sted å være.

3. Bassenget på Fleischers hotell fra klokka 05.00 og utover. Ekstremsportveko er synonymt med søkkvått campliv. Det regner hele tida, og man er blaut og fuktig ei uke i strekk. Derfor: Når du er ferdig med nachspiel tidlig søndag morgen 28. juni; stikk på Fleischers, kjøp billett til bassenget av hun trivelige dama i resepsjonen, stikk ned og bad. Jeg garanterer: Det er verdt det. Etterpå: Kjøp deg frokost på hotellet, og nyt en slow morning sammen med godt voksne tyske cruiseturister.

fleischers
fleischers

ÅPENT HELE DØGNET: Hotell med råflott badebasseng er muligens bedre enn senga di etter etterfesten søndag morgen. 

4. Enorme snømengder (eller snjo som de kaller det på Voss). Det blir garantert skikjøring under Horgi ned i år, men en gjeng gærninger med utforski og diesel under skia som kjører rett ned blå løype er ikke sååååå interessant. Det er derimot frikjøringskonkurransen, som i år har potensial til å bli historisk bra. Husk at folk som Åsmund Hårklau og Free Radicals-legenden Patrik Søreide skal herje på hjemmebane mot Klaus Finne og Tobias Bjønnes. Det skal mye til for at dette ikke blir et helvetes show.

snjo
snjo

GODE FORUTSETNINGER: Undertegnede har trua på årets frikjøringskonkurranse under Veko. Det er nemlig enorme snømengder på Voss, allerede da dette bildet ble tatt i desember i fjor (!) var snødybden av rekordtypen. Foto: Sverre Hjørnevik

5. Elvepadlinga. Vi har sagt det før, og vi sier det igjen: Voss er verdens beste elvepadledestinasjon (Les mer om hvorfor i Fri Flyts sommerutgave!). I år kommer det til å regne som vanlig, og når regnet faller på de vanvittige snømengdene i fjellet blir det sannsynligvis tidenes høyeste vannstander. Det åpner nye muligheter for padlerne, og erfaringa viser at det ofte ender med tøffe saker.

padlings
padlings

VERDENSKLASSE: Voss er rett og slett mekka for elvepadling. Myrkdalselva er en av de feteste elvene. Foto: Tore Meirik

6. Rullekebaben på kebabsjappa over gata for Hotell Jarl. Tror ikke jeg har nok kebaberfaring til å slå fast at denne er bedre enn alle andre, men jævlig god er den, og gutta som jobber på kebabsjappa er trivelige og befriende uinteressert i ekstremsport. Ikke bruker de Bula- eller Kari Traa-klær heller.

kebab
kebab

VOSSABAB: «Det er bedre med en kebab på Voss enn ti Vossafår på taket» var det visst en som sa en gang.

7. Bula-skiltet som dukker opp i skogen over Voss med jevne mellomrom. Ett år spraya vossingene en reklamelogo på kuene, men da ble det stress med noen dyrevernene. Så i stedet bygde de et skilt i Hollywood-stil oppe i lia over sentrum. Bokstavene erklærte at dette var «BULAWOOD». Men søndag morgen hadde en ressurssterk gjeng vært på plass i lia, og da sto det «PULE DAMO» i stedet. Noe tilsvarende skjedde i fjor. Da starta det med «BULA» men endte med «PULA» etter bare en dag.

Disse episodene forteller muligens noe om hva folka på Ekstremsportveko egentlig er opptatt av.

pula
pula

REKLAME: Ingen tvil om hva budskapet på den andre sida av Vangsvatnet er. En av bygdas største sønner –kulekjøreråtassen Vinjar Slåtten- har god utsikt til skiltet midtveis i sin cork 9 tailgrab. Foto: Tore Meirik 

8. Alpinos. Høyst ordinær pizza, men også dette er en innvandrer-restaurant som også er befriende fri for ekstremsport, merkevarenavn fra Voss, fallskjermhoppere, folk med lue innendørs (eller beanie som det heter på Voss) og samtaler som handler om adrenalin. En pause fra Veko? Ta en pizza på Alpinos.

alpinos
alpinos

FRISTED: På Alpinos pizzeria henger det fotballskjerf i taket og ekstremsport virker deilig fjernt.

9. Stupe/ hoppekonkurransen på Flatlandsmo camping. Denne sto ikke på programmet i fjor, men med nydelig vær, masse gærninger –mange kjent fra skimiljøet- på deltakerlista ble dette akkurat den konkurransen Veko manglet. I år står den på programmet (med den uforståelige navnet Lokst Utøve), og det skal bli spennende å se om den fortsatt er den uhøytidelige, lavterskel- og lavseriøsitets-konkurransen Veko mangla.

hopp
hopp

BRA SHOW: Når folk som Cato Lægreid (bildet), Vinjar Slåtten og Klaus Finne kaster seg utfor et stup med Patrik Søreide og Åsmund Hårklau som dommere, da blir det tøft. Men blir det like bra i år? Foto: Tore Meirik

10. Folk. Dette kan egentlig slå begge veier, men la oss være glade for at tusenvis av folk holder liv i verdens største ekstremsportfestival. Opp gjennom åra har jeg truffet en drøss fine folk på Voss –og bare et mikroskopisk fåtall utrivelige folk. I tillegg dukker det stadig vekk opp kjendiser, og under påvirkning av den der Bøtto på Fleischers har jeg prata med folk som Aksel Hennie (skuespiller), Tone Damli (husker ikke hvorfor hun er berømt), Espen Fadnes (verdens beste basehopper), Torhild Widvey (kulturminister), Prepple Houmb (rockestjerne) og Pål Lindseth (kiropraktor i verdensklasse). Med flere og –i noen tilfeller- bedre.

TMM_0457
TMM_0457

FOLK: Om to uker fylles Voss av folk –på godt og vondt. Veldig mange av dem med lue på. Dette er fra frikjøringskonkurransen i fjor. Foto: Tore Meirik 

  • Men hvorfor holde seg langt unna Voss neste uke?

Fallskjermhoppere i hopetall, den offisielle Veke-campingplassen, enorme mengder regn og alt for mye folk. 

Ekstremsportveko 2015 starter søndag 21. juni –og Fri Flyt er selvsagt på plass.

folk
folk

FOLK 2: Mye folk betyr god stemning og nokså mye søppel. Foto: Tore Meirik

Publisert 16. juni 2015 kl 10.42
Sist oppdatert 16. juni 2015 kl 10.42
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen