Vi sier bare: Dobbelflip-sekvens i Fri Flyt i 1998 og mute grab i en quarterpipe året før. Men merittlista er veldig mye lenger en det. Patrik Søreide er muligens Norges mest legendariske frikjører.

– Hvor er du nå Patrik? (Geografisk, i livet og sånn ellers).

– I dag jobber jeg i Skanska som prosjektleder, bor i Bergen og trives godt med det.

– Når slutta du å kjøre ski?

– Jeg har aldri sluttet - blir bare bedre med årene. 
Jeg slutta min aktive karriere i 2003, grunnet studier. Deretter gikk det slag i slag med jobb og alt det vanlige.
 Først i 2011 eller der omkring kom interessen tilbake. Tror på en måte at jeg måtte finne meg selv litt. Har jo drevet med ski hele livet, og har liksom aldri hatt anledning til å fokusere på andre ting, slik som skole og sånt.

– Hvorfor begynte du på´n igjen?

– Tja, det var vel flere grunner til det, men kanskje VM i freestyle på Voss i 2012 var vendepunktet. I den forbindelse fikk jeg stått litt på ski sammen med Åsmund Hårklau -forøvrig en meget habil skikjører-, og da kom liksom gleden tilbake. Ytterligere har jo utstyret endret seg ganske betraktelig siden 2003 - det betyr jo også litt. I 2003 og før det var det fåtall skikjørere utenfor preparerte bakker, mens det i dag nesten ikke er folk i de preparerte bakkene.

 

– Hva var det siste du gjorde på ski som du var spesielt fornøyd med?

– Vel, den er enkel - Det var freeridekonkurransen under Ekstremsportveko i sommer, der jeg kom på 3. plass og ble kåret til best pro. 
Med full jobb blir det lite tid til skikjøring. Tror jeg kommer meg på ski rundt ti dager i året - mer enn det blir vanskelig å få til. 
I år kjørte jeg noen freeriderenn; Stavanger, Sauda BC, Røldal og Voss. Har ambisjoner om å få det til i vinter også.2_TMM_0474
2_TMM_0474

I DAG: Patrik (til høyre) sammen med Åsmund Hårklau under sommerens freeridekonkurranse under Ekstremsportveko på Voss. Foto: Tore Meirik               


– Følger du med på skiscenen fortsatt? Hvem imponerer deg mest?

– Ja, det gjør jeg, men kanskje mer på et overordnet nivå. Den som pusher og har pushet sporten mest er uten tvil Candide Thovex. Uten han hadde ikke sporten vært det den er i dag. Han er, i mine øyne, den første som evnet å kombinere freeride og jibbing på en mesterlig måte. 

– Har du planer om et comeback?

– Kall det hva du vil, men så fremt tiden og kroppen holder, så vil jeg nok fremdeles delta der det passer seg. Det er vanskelig å gjøre comeback når man aldri har lagt opp.

– Hvem pusher om sporten om dagen?

– I forhold til jibbinga så mener jeg vel at det ikke er så lenge før aerials og bigair er mye det samme. Er fullt klar over at MANGE er dypt uenig med meg her.

– Hvis du skulle se én skifilm i høst: Hvilken? Og hvorfor?

– Aller helst en film jeg selv er med i. Hvis ikke; en film med Sig Tveit. Jeg liker stilen til Siggen og han er en kul fyr, selv om han er 150 centimeter og bitte liten (Patrik selv er ca. 151 cm., journ. anm.).

– Hvordan kom du deg inn på Free Radicals-laget?

– Det er en lang og sammensatt historie. Alt hadde sitt utspring i kulekjøringsmiljøet. På denne tiden kjørte JF Cusson, JP Auclair, Vincent Dorion, Julien Regnier Jesper Rönnbäck, Jakob Winstrand, Patrik Sundberg, Jan Aikio (Acke) med flere kulekjøring. Alle kjente hverandre. Samtidig som ting ble dratt i gang pågikk det en ny skibølge/new school i Sverige. Jesper, Jakob og Acke hadde nylig  hoppet over malmtoget fra Kiruna og dette hadde fått ganske mye blest i svensk media. Ut i fra dette ble det, fra svensk side, lansert en ide om å lage en svensk skifilm, altså Free Radicals 1, med Down Films. Om somrene, altså mellom sesongene, holdt vi til i Stryn, hvor kulekjøringslandslaget fra Norge og Sverige leide et hus i felleskap. I periodene mellom samlingene bodde jeg der sammen med blant annet Jesper, og vi ble godt kjent. Sommeren etter Free Radicals 1, ble film nummer to planlagt - på dette tidspunkt var jeg ikke en del av planen, men i og med at planleggingen av film nummer 2 foregikk på kjøkkenet i huset vi leide, var det kort vei inn i varmen. Der i fra gikk det slag i slag og jeg ble senere kontaktet av Down Film- med spørsmål om jeg ville være med å filme i Narvik og i Riksgränsen.

– Hva savner du mest med å være profilert skikjører?

– Jeg byttet ut savner med savnet. Vet ikke, pengene kanskje.

3_patrik1
3_patrik1

LEGENDARISK: Mute grab i quarterpipen i Riksgränsen i 1999. Foto: 

Mattias Fredriksson   


–Hva er høydepunktene fra skikarrieren din?


–Det er flere:

  • Kulekjøringskarrieren: 3. plass WC

  • Free Radicals innspillingen

  • Cham Jam: En konkurranse som ble arrangert i Chamonix, og hvor det ble konkurrert i Big-Air og Pipe. I 2001 ble bigair-delen av lyst på bgrunn av vær, men pipekonken ble gjennomført som planlagt. Her deltok kjørere fra Frankrike, Sveits, Østerrike, England og så videre. Tror Fidje og var med, men som vanlig dro han skuldra ut av ledd dagen i forveien. Kjent stil?

  • Første norske jibber som kjørte US Open, kvalik til E-games, i 2001

  • X sport var en bra ting. Mye bra konkurranser der og helt klart en av de største bidragsyterne til at freeski er blitt det det er i dag, i Norge

  • Nordisk mesterskap i Riksgränsen

  • King of the hill i Riksgränsen

  • Første Joss Slopestylen (før det ble invitational). Den vant jeg. Den gangen var det et vikingsverd som var vandrepremie og der navnet skulle graveres inn. Tror det var i 2000 eller 2001

  • Unity filmen

  • Det ene hoppet i Clay Pigeons, det var kult!

Se flere bilder av Patrik Søreide i galleriet under!