/ Padling

Hyller «nyløypa»

VEKO 2014: Verdensmester og dagens vinner, Sam Sutton, mener ekstremutfor-«løypa» i Myrkdalen er blant tidenes beste.

Sist oppdatert 26. juni 2014 kl 22.03
INN TIL SEIER: Sam Sutton i ferd med å padle inn til seier i dagens ekstremutfor i Myrkdalselva ved Voss. Foto: Tore Meirik
INN TIL SEIER: Sam Sutton i ferd med å padle inn til seier i dagens ekstremutfor i Myrkdalselva ved Voss. Foto: Tore Meirik

Ikke overraskende var newzealanderen aldeles suveren i dag, og han klarte til og med å plassere OL-elvepadler (og landsmann) Mike Dawson bak seg på resultatlista.

– Sammenligna med andre ekstremutfor-strekninger er denne utrolig bra. Det er god plass til publikum som gjør at vi føler oss som fotballstjerner, og det er mye vann, som gjør at de flinkeste padlerne gjør det best. Strekningen krever ferdigheter, og det er bra. Brandsethelva er kul, men Myrkdalselva er en liten favoritt for meg, sier Sutton.

Ekstra spennende

Lav vannstand gjorde nemlig at konkurransen, som vanligvis foregår i Brandsethelva, ble flyttet til Myrkdalen. Det hele gikk for seg like ved skisenteret, og coursen besto av det siste stryket på øvre del og det første på nedre del av Myrkdalselva.

– Det ble et spennende race i år, og litt flaks måtte til. Det første droppet gjorde alle nervøse, nesten alle velta, og noen svømte. Sikkerhetsmannskapene fikk kjørt seg i dag, sier Sutton, som tok sin andre seier på seks forsøk. Dermed har han like mange seiere i Ekstremsportveko som i verdensmesterskapet.

2_sam-og-mariann
2_sam-og-mariann

DAGENS VINNERE: Sam Sutton og Mariann Sæther var raskest i Myrkdalselva i dag. Foto: Tore Meirik

Teknikk viktigere enn kraft

– Jeg er veldig glad for å vinne! De fleste gjorde noen feil, så det viktigste var å gjøre null feil i stedet for å padle så fort. De cleaneste linjene vinner. Heldigvis gjorde jeg ingen feil som fikk konsekvenser. Cruxet var det første droppet, og jeg bestemte meg ikke for linja før jeg var noen meter fra kanten. Heldigvis gikk det bra, sier Sutton, som håper på flere konkurranser av dette kaliberet i Myrkdalselva.

3_sam2
3_sam2

PERFEKT: Sam Sutton treffer linja i crux nummer to akkurat slik det skal gjøres. Foto: Tore Meirik

Sæther suveren igjen

Nok en gang vant Mariann Sæther jenteklassen, og det til tross for at hun fikk 10 sekunder med ufrivillig surfing i det første droppet i kvalikrunden.

– Boofen  på høyre fikk jeg til hver gang på trening, men i første omgang surfa jeg med hodet ned i 10 sekunder etter å ha padla høyrelinja. Også droppet under boofen krever sitt, enten flyr du ut, eller så går du rett til bunns, sier Mariann, som ikke helt vet hvor mange ganger hun har vunnet ekstremutfor-konkurransen under Veko.

– Jeg tipper jeg har vunnet en fem-seks ganger. Blir ikke lei av å vinne, ingen blir vel det? Det er veldig kjekt å vinne, men skulle gjerne padla feilfritt, da kunne jeg nok slått flere av gutta, sier hun.

– Hva skal til for at flere jenter skal bli like flinke som deg?

– Hm, tja, gode padlekompiser som gir konstruktiv kritikk når du får en smell. Og så må man være sta og snu nederlag til noe positivt.

4_kamilla-svom
4_kamilla-svom

SVØMMING: Flere av jentene måtte ut og svømme i dag, også i finalen. Her er det Horgi ned-vinner Kamilla Sporsheim som må forlate skuta. Til tross for neseblod var hun like blid som alltid etterpå. Foto: Tore Meirik

Benjamin best

Beste nordmann ble Benjamin Hjort på 12. plass. Sammen med Dag Sandvik var han den eneste norske padleren som nådde finalen, selv om både kanadiske Mark Basso og sveitsiske Julian Stocker har bodd så lenge på Voss at de er nesten norske de også.

– Det føles bra, veldig morsomt i første omgang, da traff jeg bra, og fokuserte på å padle jevnt og treffe linjene. I andre omgang padla jeg litt for fort, og da ble det for mange småfeil. Men det var utrolig gøy å padle denne nye strekningen, sier han.

– Du har vært med og bestemt at konkurransen skulle foregå her. Hva syns du om valget?

– Det ble veldig bra! Løypa har alt, sklier, dropp og forskjellige linjer, så jeg håper det blir flere konkurranser her oppe.

Finalens andre nordmann, Dag Sandvik, endte på plassen bak Benjamin, etter krøll i det første droppet.

NUMMER 13: Dag Sandvik fra Voss rota det til i starten i finalerunden, og endte nokså langt ned på lista. Foto: Tore Meirik

Resultater, ekstremutfor Myrkdalselva:

Menn (15 til finale):

 1. Sam Sutton (NZL)

 2. Eric Deguil (FRA)

 3. Mike Dawson (NZL)

 4. Michele Ramazza (ITA)

 5. Mikel Sarasola (SPA)

 6. Ciarán Heurteau (FRA)

 7. Jamie Sutton (NZL)

 8. Adrian Kiernan (AUS)

 9. Philip Gibbins (AUS)

 10. Mark Basso (CAN)

 11. Julian Stocker (SUI)

 12. Benjamin Hjort (NOR)

 13. Dag Sandvik (NOR)

 14. Antoine Dupuis (FRA)

 15. Rory Woods (GBR)

Kvinner (5 til finale):

 1. Mariann Sæther (NOR)

 2. Toni George (NZL)

 3. Beth Hume (GBR)

 4. Laura Farrell (USA)

Se masse bilder fra dagens konkurranse i galleriet under!

Publisert 26. juni 2014 kl 22.03
Sist oppdatert 26. juni 2014 kl 22.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen