Smørstampen (507 moh) er en besynderlig fjellformasjon helt ute i havgapet. Fjellet ble førstebesteget en gang på 80-tallet av Kjell Eugen Andersen med følge. Det er råttent og løst fjell på sommeren, på vinter forhåpentligvis noe helt annet. At den heller ikke hadde noen kjent vinterbestigning gjorde ikke fristelsen mindre.

Gira på topptur? Les alt om topptur her!

Annonse

Kristian Vindvik & Adam Custer var klare for tur,  og sammen pinte vi oss gjennom nok en trøstesløs anmarsj til innsteget. Smale ski eller «joggepinner" på skare som nesten holdt vekten vår førte til mange saftige gloser og sviktende moral men vi stod han av som vi sier her oppe i nord. Vi racket opp ved innsteget og suste oppover. Som forventet hadde vinteren gjort jobben med å lime sammen fjellet til en stort sett sammenhengende steinklump slik at vi fikk tre flotte taulengder (broderlig fordelt) med miksklatring til topps. For spesielt interesserte vil vel en gradering være rundt M4-M5-ish. Litt vrient her og der men vår lille mosekrok gjorde stor nytte for seg somsikringsmiddel i den til tider vegeterte veggen.

Se alle Signar André Nilsens tøffe blogger her!

VEGETASJON: Fin klatring på vinterfast fjell og fin mose. Foto:; Signar André NIlsen
VEGETASJON: Fin klatring på vinterfast fjell og fin mose. Foto:; Signar André NIlsen

Nøt utsikten i noen skarve minutter før sørøsten tok seg kraftig opp og truet med å blåse oss ned til fjæra, dog endel raskere enn vi kanskje hadde håpet på. Fant til slutt en blokk hvor vi kunne lage ett forskriftsmessig rappellfeste og kom oss trygt ned til innsteget med tauet flagrende over oss som ett seil. Kom oss ned til bilen igjen på noenlunde anstendig vis selv om Eirik Finseth nok hadde hudflettet oss for svingteknikken på gjennomslagsføret. 

Dagen derpå gikk med til en liten seiltur til en bratt islinje i samme område hvor vi kunne sikre rett fra båten. Eksotisk og spektakulært! Var dog veldig obs på å ikke miste noen remedier fra selen mens klatringen pågikk, det skulle tatt seg ut på byens bedre restauranter:

 «Kelner, det er en isskrue i fisken min». 

RETT I HAVET: Like greit å ikke miste isskruene sine på denne fossen. Foto: Signar André Nilsen
RETT I HAVET: Like greit å ikke miste isskruene sine på denne fossen. Foto: Signar André Nilsen

Tusen takk til Sveinung Bertnes Råheim for info om toppen! 

Husk at du som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler fra landevei.noterrengsykkel.nofriflyt.noutemagasinet.no og norsk-klatring.no.