Mange drømmer om sol, høye fjell og rasling med naturlige sikringer. Her er 10 utvalgte toppdestinasjoner for sommerens sprekk-klatring, med blant annet Uskedalen, Romsdalen, Molladalen og Bohuslän.
NORGES FLOTTESTE DAL? Rannveig Aamodt på Sydpillaren (6+, 24 tl.) på Mongejura. Foto: Terje Aamodt
Lesetid: 15 minutter
Norge og Sverige byr på fantastiske muligheter for klatring på sommeren, og har endeløst med klatrefelt du bør besøke.
Her har vi valgt ut en rekke steder du bør vurdere å reise til for å klatre denne sommeren.
Uskedalen
«Hadde Uskedalen ligget i Yosemite ville alle rutene vært klassikere» var det en beklatret bergenser som en gang sa. Sterke ord, når man vet at Yosemite er tidenes traddestinasjon. Ringen ble uansett sluttet da det amerikanske magasinet Climbing kom på̊ reportasjetur.
Mer inspirasjon trenger man ikke for å ta seg en tur? Her er litt til: Bombefaste granittvegger, klokkerene riss og nydelig natur – alt beliggende i en vakker dal på Vestlandet.
Det har også̊ kommet ny fører, og den beskriver over 50 passe lange storveggsruter. De fleste rutene er nemlig helt moderat i lengde, typisk rundt åtte taulengder, og passe harde; fra grad 5 til 6+. Derfor egner dalen seg perfekt til ferieklatring for den gjengse klatrer.
Skulle det være tøffere typer som beveger seg i traktene, kan han eller hun tilfreds- stilles med gradering helt opp til 7+, og lengde opptil 15 taulengder. Uskedalen har noe for de fleste – så om været holder blir du garantert ikke skuffet.
Beliggenhet: Litt sør for Rosendal, 2,5 timer sør for Bergen
Klatringen: Bombefast granittklatring
Sesong: Sommer og tidlig høst
Antall ruter: Over 50
Bo: Campingplass i Uskedalen sentrum, eller fricamp oppe i dalen. NB: Spør grunneier
Bohuslän strekker seg fra Strömstad helt ned til Gøteborg, og er oppkalt etter den norske middelalderborgen Båhus festning. Denne igjen har fått navnet sitt etter holmen den er bygget på̊, Bàgaholmr, nåværende Fästningsholmen. Oslo-klatrere valfarter til Bohuslän helg etter helg, og ikke uten grunn. Få andre steder finner man så mange risslinjer på̊ rekke og rad, og så mange felt, med ruter av alle vanskegrader. Fjellet er stort sett fast og fint, og av god kvalitet – og uten bolter.
Heller ikke toppanker finner man mange av. De fleste klippene har nemlig bolteforbud, noe som medfører helt naturlige opplevelser, på̊ godt og vondt. Det er ikke, som på̊ et vanlig crag, bare å fire seg ned. Man må̊ lage toppanker, og når andremann er oppe, rappellere ned fra et tre, eller finne en sti. Man møter altså̊ litt motstand i Bohuslän, også̊ gradsmessig. De fleste lettere rutene ble etablert på̊ en tid da en femmer var hardt. Forvent derfor ikke å cruise 6´ere selv om du klatrer 7 på̊ inneveggen.
Mange av lokalbefolkningen er skikkelig trivelige. Bonden ved Häller gard for eksempel, som lar klatrere parkere midt på̊ tunet sitt. Her kan man gjerne legge igjen en liten slant i boksen som er satt opp – han fortjener det. Ellers gjelder som alle andre steder: vær hyggelig og vis hensyn – det er ikke selvsagt at grunneiere tar i mot klatrere med apne armer. Husk også̊ å kjøpe litt svensk ost og billig vin på̊ Systembolaget, sistnevnte til halv pris av vårt hjemlige Vinmonopol.
Mange vil hevde at «Bohus» har klatring av verdenskvalitet. Om du ikke har vært der må̊ du rett og slett ta deg en tur. Og nei, dette er ikke Norge, men – siden mye av klatringen er utviklet av nordmenn, så tar vi det med allikevel.
Beliggenhet: Rundt to og en halv time i bil fra Oslo, vest for Dingle
Klatringen: En mengde rissklassikere fordelt på̊ over 50 klipper. De aller fleste linjer er på̊ en taulengde, uten toppanker
Sesong: Hele året, avhengig av vinterværet
Antall ruter: Godt over 1000
Bo: Klättertorpet, Bohusläns klatreklubb eller diverse campingplasser, for eksempel Wiggersviks Camping
Fører: Den gamle føreren fra 2002 er utsolgt. Ny er på̊ vei, en minifører kan kjøpes på̊ Klattertorpet.se
Rogaland har en hel mengde rissklatring å by på̊. Foruten klassiske Dirdalsveggen, med sine 4-5 taulengdersruter fra grad 6 til 7+, har vi jo Kjerag. Dette flotte fjellet ble for alvor tatt i bruk på̊ 90-tallet, og er nå̊ Norges storvegg nummer en, etter at Trollveggens rasintensitet ble vel stor.
For den med litt pump og som behersker grad 8 på̊ klippen, er Hoka Hey (7+) kanskje et av førstevalgene. Dette er Norges svar på̊ The Nose på̊ El Capitan i Yosemite. Fast og fint fjell, flott linjeføring og stort sett helt glimrende utsikt er stikkord. I tillegg har du orkesterplass til alle basehoppere som hele sommeren gjennom flakser over kanten av dette mektige fjellet.
Om 7+ skulle være i drøyeste laget kan du klatre Nordøstpassasjen (7-), som går rett til venstre for Hoka Hey, eller kjøre comboen Nordøstmassakren (7-), som er første del av Hoka Hey og andre del av Nordøstpassasjen. I veggene på̊ hver side ligger rutene på̊ rekke og rad – alle ca. like lange eller noe kortere enn de sentrale linjene, men de fleste hardere.
Fører for «turklatring» kan lastes ned gratis fra Brv.no, og inneholder det meste du trenger å vite om naturlig klatring i Rogaland. De 153 sidene vitner om at du må̊ kjøpe papir til printeren, og at du ikke vil gå tom for riss på̊ en god stund om du velger å legge ferieturen til oljebyen og områdene rundt.
Beliggenhet: Rogaland, på̊ Sør-Vestlandet
Klatringen: Variert rissklatring fra en til over 20 taulengder
Sesong: Vår, sommer, høst
Antall ruter: Over 400
Bo: Campingen i Lysebotn eller en av campingene rundt Stavanger
Fører: Turfører kan lastes ned gratis fra Brv.no. Klatrefører kjøpes samme sted, eller på̊ ffshop.no
Hva du skal til hovedstaden å klatre riss for? Jo, av den enkle grunn at klatringen rundt Oslo er veldig bra, og godt utviklet. På̊ nesten hvert eneste felt finnes nydelig klatring av ypperste kvalitet. Ta deg en tur til Fjell og gå Fenriss (7+), og du vil forstå̊ hva vi mener. Eller gå Kontoristen (7+) på̊ Damtjern, Suser avgårde (7+/8-) på̊ Hellerud, Kvinner og barn først (8+) på̊ Lier, Viskøse fingre (7-) og Olavsrisset (5+) på̊ Hauktjern ...og alle de andre.
Mot Drammen har man enda flere felt med godt utviklet naturlig klatring; Lahell, Bera og Tverråsen. Skulle du få behov for å klippe bolter, så er det en hel mengde sportsruter å ta av. Hauktjern er et av Norges største og best utviklede felt, vakkert beliggende ved tjernet med samme navn.
Her kan du campe, bade og kose deg på̊ klippen som inneholder flere hundre linjer, og som tørker veldig fort opp etter regn. Du må̊ også̊ besøke arnestedet for norsk klippeklatring: Kolsåstoppen. Her kan du fråtse i klassikere, mange førstebesteget en gang mellom 1920 og 1960-tallet; Hollywood (4+), Tittern på̊ hjørnet (6-), Fandens hekletøy (6+) og Bolterisset (6) er gode eksempler og pensum for enhver klatrer.
Beliggenhet: Rundt hovedstaden
Klatringen: Flotte riss i granitt av god kvalitet
Sesong: Hele året, avhengig av vinteren. Øvre Sydstup er som regel snøfri.
Antall ruter: Over 100
Bo: Fricamp ved Hauktjern, Betalcamp på̊ Bogstad eller ved Ingjerdstrand
Dette er en av de beste fjellklatredestinasjonene i Norge. Samtidig er den temmelig bortgjemt og relativt ukjent for den gjengse klatrer. Grunnen er delvis at veggene ikke er synlige fra bilvei og at anmarsjen tar et par timer. Tullete grunner tenker du kanskje, men Vestlandets fjorder legger lang reisetid til kjøringa, og det er temmelig kronglete for klatrere fra andre deler av landet å ta seg helt til Molladalen.
Det vil ikke dermed si at du skal la være. Klatringen er nemlig på̊ den flotteste granitt, rissene er gullende rene og naturen er fantastisk. Du har kanskje sett klatrere balansere på̊ toppen av Bladet? Tindene i Molladalen er spektakulære, og det går ruter opp på̊ alle sammen.
«Som ein krans kring Molladalen ligg ei av dei finaste tinderekkjene i norsk natur. Ikkje kan den måle seg med Trolltindane i dimensjon eller Jotunheimen i antal meter over havet, men når det kjem til villskap og variasjon skal du leite lenge for å finne maken.» Det kan man lese på̊ Iriss.no, forlaget som laget guideboken for området. Er du fremdeles i tvil om Molladalen er verdt reisen? Toppene heter Slingsbys topp, Mohns topp og Randers topp. Det sier vel sitt.
Beliggenhet: Ved Barstadvik, fire mil fra Ørsta, åtte timer fra Oslo (en ferge). To timers anmarsj
Klatringen: Nydelige riss og diedere i granitt leder til tinder på̊ toppen
Sesong: Sommer og tidlig høst
Antall ruter: …mange!
Bo: Telt i dalen under tindene
Fører: Utsolgt og vil angivelig ikke trykkes opp igjen. Noe info på̊ nett finnes her: Iriss.no. De mest populære rutene er med i boka Opplev Sunnmøre (Fri Flyt AS) og selges på̊ ffshop.no.
Denne dalen er det råeste og villeste Norge har å by på̊. Trollveggen ligger der – Nord-Europas høyeste loddrette stup. På grunn av en rekke ras den senere tid skal vi ikke anbefale noen å klatre den sommerstid, selv om bestigninger forekommer. Vinterstid er veggen frosset, og «tryggere» om man kan bruke det ordet om en slik vegg. Uansett er det drøssevis av andre helt naturlige linjer å ta tak i. Man har Sydpillaren på̊ Mongejura, som med sine tre 6+-punkter på̊ de til sammen 24 taulengdene, og godsida vendt mot sola, er en av landets virkelige storveggsattraksjoner.
Om du synes 24 taulengder er i meste laget, kan vi anbefale Norafjell (10-12 tl.), der man kan «feige ut» av veggen – eller skal vi si svaet – på̊ nesten hvilken lengde man måtte ønske. Det gjelder også̊ Hornaksla, hvor man kan snu etter både 4, 7 og 10 taulengder. På̊ Romsdalshorn, Bispen eller Vengetind vil man gjerne helt opp, og på̊ disse turene er veldig mye ren anmarsj. Bispen er den mest moderate, der man starter på̊ Trollstigen, og etter en times kan begynne på̊ 3-4e´rklatringen som er fin, selv om den kanskje er noe løs. Toppen er – i motsetning til hvordan den ser ut fra bakken – veldig flott og luftig.
Et must for alle som besøker Romsdalen er vel Nordveggen på̊ Hornet som med sine 4-5 lengder med 4-erklatring og et par timers anmarsj er en veldig overkommelig dagstur. Her kan man godt legge inn et par timer på̊ toppen, som er stor som en fotballbane, og byr på̊ panoramautsikt rett inn i Trollveggen. Vengetind med Drømmediederet eller Vesteggen byr på̊ en real dagstur på̊ 12-14 timer, så her gjelder det å starte tidlig – og sjekke ut anmarsjen på̊ forhånd.
Etter noen dager i fjellet buldrer man gjerne en dag på̊ Skiri, for å hvile ut såre legger. Kveldstid kan man legge inn foredrag på̊ Fjellfestivalen eller Raumarock.
Beliggenhet: Ved Åndalsnes, rett sør for Molde
Klatringen: Primært fjellklatring av ulik lengde, type og vanskelighetsgrad
Sesong: Mai til september
Antall ruter: Mer enn nok til et helt liv
Bo: Diverse campingplasser, evt. gratiscamp i Vengedalen,
Fører: Klatring i Romsdal (Bjarte Bø og Anne Grete Nebell, 1999), se ffshop.no
Det var Tommy Skeide og Terje Karstensen som tok den første klatrerelaterte turen til Fugløya, påska 1995. Der fant de fantastiske muligheter. Bodø klatreklubb har siden 2009 arrangert samlinger, og mange ruter er etablert. Søringer har også̊ den senere tiden fått øynene opp for stedet.
Øya ligger litt sør for Bodø og hadde tidligere opp mot 200 fastboende. Nå brukes husene primært til feriehus. Fjellene når opp mot 6-700 meter og byr på̊ en hel del fast og fin klatring.
Over 100 ruter av ulik lengde og vanskelighetsgrad er etablert. Mange på̊ en taulengde, en hel del på̊ et par-tre lengder og noen opp til syv taulengder. Det er fremdeles flust av muligheter for førstebestigninger. Buldring er også̊ utviklet, og under Ramntind er det over 60 buldreproblemer, noen av fantastisk kvalitet. Samlingen finner sted hvert år tidlig i august, så her er det bare å sette av tid for tur.
Beliggenhet: En knapp time med båt sør fra Bodø
Klatringen: Rissklatring fra en til syv taulengder, primært på̊ 5 og 6-tallet
Sesong: Vår, sommer og høst
Antall ruter: Ca. 100
Bo: Telt på̊ stranda
Fører: Polarsirkelklatring, fås kjøpt på̊ diverse nettbutikker
Nok et klatrested i verdensklasse. Har du ikke vært der så må̊ du bare dra – du blir ikke skuffet, var det en kompis som sa en gang. Jeg fulgte hans råd og ble ikke skuffet. Lofoten har nemlig alt av naturlige linjer; lette og harde, korte og lange, bratte og slake, kort og lang anmarsj. Klatremessig er Lofoten dermed helt bankers, du får alt du vil ha, uansett hva du ønsker.
I tillegg får du en natur som tar pusten fra den mest blaserte; Jeg kan knapt tenke meg noe vakrere enn å sitte på̊ standplass på̊ Vestpillaren på̊ Presten, se ut over Lofotarmen; mot Stamsund og ut over havet. Eller å toppe ut samme rute – og nyte utsikten i alle himmelretninger. Deretter gå de to timenes nedmarsj, som er en fantastisk tur i seg selv, og få seg en bacalao med en iskald en på̊ Klatrekafeen i Henningsvær.
Dagen etter kan man kose seg i Paradiset, på̊ de kortere rutene, eller gå Bare blåbærs fire-fem taulengder. Eller ta med crash-padden til Stem Bastesen-bulderne. Tror jeg bestiller ny tur med en gang. Og håper på bra vær.
Beliggenhet: Over fjorden fra Bodø, eller tre timer fra Narvik. 20 timer i bil fra Oslo
Klatringen: Alt du måtte ønske av rissklatring, i alle lengder, typer og vanskegrader
Sesong: Sommer og tidlig høst
Antall ruter: Veldig mange
Bo: Slå opp telt i Paradiset ved Kalle under Gandalfveggen, eller lei rom på̊ Klatrekafeen
Fører: Lofoten Rock (Chris Craggs og Thorbjørn Enevold)
Nissedal
Nissedal trenger vel kanskje ingen nærmere presentasjon. Dette har i årevis vært koseklatrernes favorittsted, og Via Lara (3+, 10 tl.) en av de mest beklatrede langrutene i landet. Det selvsagt grunnet dens moderate karakter, det faste fjellet og hvor godt den er sikret. Her kan man nemlig drysse inn kiler og friends uten frykt for drøye runouts. Ruta er også̊ så lang at man får fjellfølelsen – ti taulengder er ca. 400 meter med klatring. Kosen toppes med flott camping ved elva/demningen, der man kan brenne bål og kose seg. Ved parkeringsplassen er det satt opp søppelkasser og toalett.
Er det da ingenting negativt ved Nissedal? Tja, den knotten er veldig plagsom, så det kan være greit å skaffe seg mygg- og knottfanger. Og det er som regel kø på̊ de to mest populære rutene: Mot sola (6) og nevnte Via Lara (3+). Når det er sagt så er rutene verdt ventetiden. Om køklatring ikke er din greie, finnes også̊ en mengde andre ruter av høy kvalitet, så her kan man fråtse. De andre rutene stiller dog større krav til klatredyktighet.
Ellers kan man benytte seg av den excellente buldringen ved foten av Hægefjell, på̊ kompakt, flott fjell. Ballanitt (7B) er virkelig en höjdare. For den som ønsker lettere buldring kan prøve seg på̊ Moons arete (6C). På̊ varme dager kan det oppleves ekstra varmt ved Hægefjell. Da kan man jo bade litt eller rett og slett ligge og kulen og se med kikkert opp i veggen – og vente på̊ at sola skal gi muligheter for litt kveldsklatring.
Hægefjell også̊ har tøffe saker for tøffe typer. Lange runouts er det massevis av for den som vil ha noe å bryne seg på̊. Hægar (6+) kan jo være en snill oppvarming. Svacruxet gradert 6- bør man være en stødig klatrer for å gjøre helt trygt. Til slutt må̊ vi påpeke at det er svært dårlig mobildekning rundt campingen, så her er det lite mulighet for aktiv facebooking.
Beliggenhet: Ved vannet Nisser i Telemark, fire timer fra Oslo Klatringen: Flott klatring på̊ kompakt granitt
I en guide som dette kommer man ikke utenom Kvaløya ved Tromsø, hvor tøffe klatrere har boltret seg i mange tiår. Utenlandske hardinger legger jevnlig turen om Blåmannen for å bryne seg på̊ loddrette, desperate riss og diedere på̊ ultrakompakt fjell. Her finner du en rekke legendariske ruter, noen gått i fri, andre er knallharde friprosjekter og atter andre er rene tekniske linjer.
Men det er ikke bare veldig vanskelig klatring på̊ Kvaløya. Hollenderan kan by på̊ nydelig klatring på̊ 5-6’er-nivå, godt egnet til både han og henne på̊ ferietur. Når værgudene snur godsida til er det uendelig vakkert, og om motsatt skjer – ja, det er jo på̊ en måte uendelig vakkert det og, men man velger vel heller å sitte inne på̊ hytta og spille kort og ta seg en schnaps. Også̊ på̊ Kvaløya er det mengder med fin buldring. En ting er også̊ sikkert: Om yr.no melder en uke med sol i Tromsø bør du ta turen – det vil du aldri angre på̊.
Beliggenhet: På̊ Kvaløya, under en time i bil fra Tromsø
Klatringen: For det meste bombefast granitt i ulike lengder Sesong: Er det sol er det forhold, vår, sommer og høst
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.