Gina Marie Rzucidlo (45) og Anna Gutu (32) konkurrerte om å bli første amerikanske kvinne til å bestige verdens 14 høyeste fjell. Begge døde i lørdagens snøskred på Shishapangma i Tibet.
MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Lesetid: 4 minutter
Anna Gutu og hennes guide Mingmar Sherpa ble ifølge South China Morning Post bekreftet omkommet søndag. På dette tidspunktet hadde Gina Marie Rzucidlo og Kristin Harilas medrekordholder, Tenjen Lama Sherpa, fortsatt status som savnede.
Hvem var egentlig den 33 eller 36 år gamle familiefaren fra Nepal som satte ny verdensrekord sammen med Kristin Harila?
Søsteren Christy skriver på Facebook at søket etter søsterens kropp ikke vil kunne settes i gang før til våren når værforholdene tillater det. Søknad om helikoptersøk fra Nepal er blitt avslått av kinesiske myndigheter. Hun beskriver søsteren som en livsglad person.
– Hun smilte alltid, var alltid glad og spøkefull. På kommentarene på sosiale medier vil du se hvor fantastisk hun var, og hvor inspirerende hun var for alle. Hun var et spesielt menneske, sier søsteren til Boston 25 News.
Ville bli først
Den andre kvinnen som døde i skredet, Anna Gutu, er født i Odessa i Ukraina, men har amerikansk statsborgerskap. Hun skal før årets sesong ikke ha hatt noe som helst erfaring med Himalaya-klatring. Likevel var målet hennes å bli første amerikanske kvinne til å nå toppen av alle verdens fjell over 8 000 meter.
Hvorfor er ikke «verdens farligste fjell» verdens farligste lenger? Her er historien om K2 - den siste toppen Kristin Harila klatret da hun satte sin suverene verdensrekord.
Gina Marie Rzucidlo, opprinnelig fra Massachussets, hadde egentlig tenkt å bruke flere år på å bestige verdens 8000-metere. Rzucidlos prosjekt ble til et kappløp i år, da Gutu kom på banen med sine ambisjoner, sier Chris Warner til Explorersweb.com.
Warner ble i september den andre amerikaneren til å bestige verdens 14 høyeste fjell.
I sosiale medier og nettsider som dedikerer seg til nyheter om Himalaya-klatring beskrives konkurransen mellom Rzucidlo og Gutu som tøff. De klatret ikke sammen, og brukte konkurrerende ekspedisjonsfirma.
Bare ett fjell igjen
Både Rzucidlo og Gutu hadde besteget 13 av fjellene før helgens ulykke.
Det siste var Cho Oyu, verdens sjette høyeste fjell. Rzucidlo besteg Cho Oyu tre dager før Gutu, som nådde toppen 4. oktober.
Nå sto bare Shishapangma igjen for begge to. Shishapangma er med sine 8013 meter det laveste av de 14 fjellene, og regnes som det minst krevende av dem. Men det som gjør klatringen på Shishapangma enklere, bidrar også til å gjøre fjellet farlig. Klatringen foregår ifølge explore7summits.com i stor grad på bakker som holder mellom 30 og 45 grader, noe som gjør det utsatt for skred.
Shishapangma er eneste fjell over 8 000 meter som kun ligger i Tibet (Cho Oyu ligger på grensen til Kina). Der Shishapangma ruver over det tibetanske platået, er det utsatt for kraftige vinder fra nord og vest, som på denne tiden av året veiver opp store snøskavler.
Ifølge The Guardian er det logget over 300 bestigninger av den tibetanske kjempen. Den kjente amerikanske klatreren Alex Lowe omkom på Shishapangma i 2016.
52 klatrere på fjellet
Det skal ha gått to skred på henholdsvis 7600 og 8000 meters lørdag 7. oktober. På det tidspunktet befant ifølge nyhetsbyrået AP 52 klatrere fra flere land seg på fjellet. Blant disse var både rumenere, briter, albanere, italienere, japanere og pakistanere.
Foruten Gutu, Rzucidlo og de to guidene, Tenjen Lama Sherpa og Mingmar Sherpa skal ingen flere klatrere ha mistet livet. Karma Geljen Sherpa, en annen nepalesisk guide ble ifølge New York Post kritisk skadet og reddet ned fra fjellet før han ble bragt til et sykehus i nærheten.
To andre sherpaer, Mitra Bahadur Tamang og Karma Gyalzen skal ha blitt lettere skadet.
Om forsøket på å bestige Shishapangma hadde lyktes, ville Tenjen Lama Sherpa blitt den yngste klatreren i verden til å bestige de 14 toppene to ganger. Fra før hadde han sammen med Kristin Harila verdensrekorden i å bestige dem raskest.
Verdensrekord med Kristin Harila
Da de nådde toppen av det siste fjellet - K2 - i sommer hadde de brukt 92 dager på å nå alle toppene. De var sammen på Shishapangma, som er den laveste av de 14 toppene, 26. april i år.
Samme dag som Kristin Harila og Tenjen Lama Sherpa sikret rekorden, døde en annen klatrer som var på vei mot toppen. Denne videoen viser hvordan klatrere passerer Muhammad Hassan mens de traverserer flaskehalspartien på vei opp mot toppen av K2:
Slik finner du rett binding for topptur og randonee, enten du er mest opptatt av lange motbakker, fete nedkjøringer - eller begge.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.