Romsdalshorn i Rauma i Møre og Romsdal er en virkelig klassisk klatretur du bør vurdere på din neste norgestur. Her er guide til klatring på nordveggen av fjellet (grad 4).
NEDTUR: Det er to etablerte rappellruter ned Nordveggen på Hornet. Dette er tidlig i tredje rappell, i den vestligste og nyeste rappellruta. Foto: Siv-Elin Skogen
Lesetid: 4 minutter
Hornet i Romsdalen er slett ikke det høyeste fjellet i området, men fjellet ser rett og slett vanvittig tøft ut fra dalen, der det ligger overfor Trollveggen.
Pek på Romsdalshorn fra Åndalsnes, og du får umiddelbart litt kred – i hvert fall så lenge du ikke prøver å skryte til de mest hardbarka, lokale klatrerne.
Ruta opp Nordveggen er nemlig ikke veldig vanskelig, og fjellet er tidvis litt løst. Dessuten er det etablert to rappellruter ned nordveggen, en av dem med borebolter (sistnevnte laget av et klatrelag fra Oslo tidlig på 80-tallet).
Dermed er det sterke meninger lokalt og mye folk i ruta, både på vei opp og ned.
Vi måtte vente rundt tre timer på den første standplassen på grunn av kø. Det var en aldri så liten tålmodighetsprøve, særlig for meg som la igjen dunjakka. Nordveggen er nemlig en nordvegg – den ligger i skygge mesteparten av dagen.
Men klatringen er fin, særlig den andre og vanskeligste taulengden. Det føles eksponert, og med 1400 meter ned til den grønne elva Rauma er nordveggen på Romsdalshorn et usedvanlig tøft sted å være. Utsikten til de vakre fjellene rundt er formidabel hele turen, standplassene er behagelige og det er enkelt å sikre.
Dette er rett og slett fjellklatring og -bestigning på sitt beste uten å kreve så voldsomt mye slit.
Siden det er mye folk og litt løst fjell er det viktig gå være svært observant på steinsprang. Særlig hvis/ når det kommer folk frisoloerende opp ruta (ikke helt uvanlig). Sender du en liten stein i hue på en frisoloist blir du sannsynligvis høyst ufrivillig drapsmann/ kvinne, og det er ikke noe ålreit.
Historien om Romsdalshorn
Romsdalshornet ble besteget allerede i 1828 av Kristian Hoel og Hans Bjermeland - lenge før fjellklatring var noe folk drev med i Norge. Danske Carl Hall trodde han var først opp, da han besteg toppen på sjuende forsøk i 1881. Han fikk nok litt lang nese da han kom opp og fant den over femti år gamle varden på toppen.
Hoel og Bjermeland hadde vært på bryllupsfest på Åndalsnes, og (sannsynligvis uten å være aldeles edru) claima at de skulle bestige Hornet. Og det gjorde de – muligens en av de råeste fjellklatreprestasjonene noensinne i Norge. I etterkant skal en av de ha uttalt at de ikke ville gjentatt turen om de hadde fått hele Romsdalen i belønning.
Det er ikke helt klart hvilken rute førstebestigerne gikk, men Carl Hall gikk opp på østsiden. Denne ruta kalles gjerne Normalveien, siden den er enkleste vei opp (grad 3), men det er likevel langt mer trafikk i Nordveggen i dag. Ruta i østveggen kalles også Halls renne – oppkalt etter førstebestigeren.
Ellers er klatrelegenden Arne Randers Heen (1905-1991) fra Isfjorden selve Kongen av Romsdalshorn, med hele 233 bestigninger. Han er også mannen bak steinhytta på toppen.
Fakta om Romsdalshorn
Toppen av Romsdalshorn er 1 550 meter over havet, og det er klatreruter på alle sider av fjellet. Det vanligste er å gå fra Vengedalen, og da er turen omtrent 950 høydemeter. Korteste anmarsj er fra innerst i dalen, men mange går via Litlfjellet. Da får du mer utsikt, men også en litt lengre tur.
Halls renne er mye enkel klyving i eksponert terreng, med et kruks på grad tre. Nordveggen har mer definert klatring, med fire taulengder. Den første og siste er temmelig enkel, rundt grad to, men de to midterste er mer krevende med punkter på grad fire. Ruten opp Nordveggen har såpass mye trafikk at det er tydelig sti helt opp til innsteget – enkelt å finne fram såfremt sikten er god.
Vær forberedt på mye folk og en del kø. Vi brukte hele 13 timer på turen inkludert rundt fem timer venting, både på vei opp og ned.
Vanligste retur er ned en av de to rapellrutene i Nordveggen. Den eldste ruta er laget med borebolter og kjetting, og er fire nokså lange rappeller – du må ha to tau på 50 meter. Den andre ruta går litt lenger vest, og er laget med kiler og kjetting. Den består av to korte rappeller først, som traverserer litt – best å bruke bare ett tau. Så kommer tre lengre rappeller, en av dem er såpass lang at man bør ha to 60-meters tau.
Fører: Klatring i Romsdal av Bjarte Bø og Anne Grete Nebell
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.