– Jeg satt i bua og grein og slo i veggen og tenkte at nå ryker X Games. Det er helt sjukt at jeg klarte å gjennomføre her i dag, og i tillegg da bronse, sier Øystein Bråten (20) i pressesonen minuttene etter slopestylefinalen i X Games i Aspen.

Da Øystein Bråten skulle øve inn trippelcork i treningen før slopestyle-finalen gikk alt galt, og en kraftig smell satte årets viktigste konkurranse i Aspen på spill. Minuttene i forkant av konkurranse var det lenge usikkert om Bråten skulle kjøre finalen som var preget av kraftig snøfall. 

Annonse

Sportssjef for de norske freeskierne, Christopher Frankum, bekrefter at man var svært nærme å gi opp å kjøre i finalen.

– Han slo seg veldig hardt, vi var inne på medisinsk undersøkelse. Vi kom til konklusjonen at vi skulle prøve og se hvordan smerten er. Han bestemte seg for å kjøre. Der leverte han, så vi tok mange gode avgjørelser i dag, sier Frankum.

I fjorårets X Games havnet Bråten på 13. plass.

– Som jeg var på kokain

Bråten leverte 84 poeng i sitt første run, men slet i det andre. I siste forsøk leverte han også solid, men klarte ikke å høyne sin egen score. Likevel holdt poengsummen konkurransen ut, og bronsemedaljen var sikret. Det var Jossi Wells som vant konkurransen foran Gus Kenworthy og Bråten.

– Hvordan klarte du å omstille deg fra skade til bronse-run i X Games?

– Jeg hadde helt sinnsykt vondt, og var veldig i tvil. Jeg prøvde å varme opp, men jeg trodde nesten ikke på det selv. Men så kom adrenalinet, og det føltes nesten som jeg var på kokain her i dag. Adrenalinet tok bare helt over, sier Bråten.

– Hvor stort er dette for deg?

– Da jeg starta å kjøre ski var det X Game jeg så på og drømte om. Det er så rart å tenke på at ... Jeg tenkte at dette aldri kunne skje. Det høres kanskje ut som en klisjé, men dette er faktisk guttedrømmen som går i oppfyllelse, sier 20-åringen.

I generalprøven til X Games i Mammoth, California, tok Bråten også bronse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

frank1
frank1

TRE: Christopher Frankum bekrefter at Bråten var nær ved å gi seg. Foto: Anders Holtet

– En vanvittig prestasjon

Christopher Frankum lot seg spesielt imponere av Bråtens mentale styrke i X Games søndag.

– Den prestasjonen han gjør etter å skade seg i siste oppvarmingsrun. Med store smerter klarer han å nullstille seg mentalt og leverer på den måten han gjør. En vanvittig prestasjon.

– Hva sier det om mentaliteten hans?

– Den mentale styrkene kjennetegner en utøver på det aller høyeste nivået. Når det plutselig går skeis også leverer du på den måten, sier Frankum.

Øystein Bråten var siste norske deltaker i X Games - en helg som endte med sølv til Tiril Sjåstad Christiansen, og bronse til Johanne Killi, Mons Røisland og Øystein Bråten.