/ Twintip
 / X Games

Utsatt avklaring om X Games på stortingshøring

Opphetet krangel på Stortinget: X Games-skjebnen utsatt

Forrige uke skulle egentlig skjebnen til X Games i Norge avgjøres. Opphetet debatt i stortingssalen har utsatt voteringen i saken.

Sist oppdatert 15. mars 2022 kl 17.09

Fremtiden til X Games i Norge er ennå ikke avklart. Torsdag skulle saken til votering i Stortinget, men det endte i en opphetet debatt og det ble ikke tid til å stemme i saken.

– For vår del var det veldig godt å høre debatten, og det kom frem solide argumenter på vår side som belyste saken veldig godt, mener X Games Norge-general Henning Andersen – men han er fremdeles skeptisk til fremtiden.

– Jeg vet ikke om det er nok til å snu saken, for det er jo et flertall mot X Games med Arbeiderpartiet som har støtte fra Senterpartiet og SV, sier han om saken – som i stedet skal voteres over førstkommende torsdag, 17. mars.

Henning Andersen på Dombås
USIKKER: X Games-sjef Henning Andersen er skeptisk til fremtiden, men fornøyd med støtten han fikk i Stortinget. Foto: Bård Gundersen

I stortingshøringen forrige torsdag var det Høyre, Venstre og Frp som gikk i bresjen for arrangementet, mens kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen holdt fast ved regjeringens posisjon.

De vil ikke fortsette å støtte X Games med 15 millioner i året, slik den forrige regjeringen har gjort.

– Nå er det på tide å bruke de 15 millionene til X Games på noe annet, sa statsråden fra talerstolen.

X Games føler seg urettferdig behandlet av regjeringen og statsråden, ettersom forrige kultur- og likestillingsminister, Abid Raja, hadde lovet dem en fast post på statsbudsjettet i årene som kommer.

IKKE GYLDIG: Forrige kultur- og likestillingsminister, Abid Raja, hadde lovet X Games en fast post på statsbudsjettet i årene som kommer. Den posten ryker, hvis den sittende regjeringen får bestemme. Foto: Bård Gundersen
IKKE GYLDIG: Forrige kultur- og likestillingsminister, Abid Raja, hadde lovet X Games en fast post på statsbudsjettet i årene som kommer. Den posten ryker, hvis den sittende regjeringen får bestemme. Foto: Bård Gundersen

– Det er ingenting som heter en fast post på statsbudsjettet for en tilskuddsmottaker. Det at den forrige regjeringen valgte å gi X Games støtte fra 2017 og frem til i dag, det er en prioritering de gjorde, men det er ikke gitt at den gjøres for alltid. Det er politiske prioriteringer som gjøres, og vi fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet-regjeringen ønsker å støtte opp om den egenorganiserte idretten for barn og unge, svarte Anette Trettebergstuen.

Merkevaren X Games er eid av den amerikanske kringkastingsgiganten ESPN. Regjeringen og Trettebergstuen mener at de bør betale for arrangementet.

– Det har vært flott at man gjennom statsbudsjettet har hjulet de opp å stå, men som kommersiell aktør er det på tide å stå på egne bein. Vi ønsker å bruke pengene på egenorganisert idrett for barn og unge på andre måter.

X GAMES INGEN FAST POST: – Det er ingenting som heter en fast post på statsbudsjettet for en tilskuddsmottaker, sier Kultur og likestillingsministier Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet. Foto: Bård Gundersen
X GAMES INGEN FAST POST: – Det er ingenting som heter en fast post på statsbudsjettet for en tilskuddsmottaker, sier Kultur og likestillingsministier Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet. Foto: Bård Gundersen

Hevder det er umulig å skaffe de nødvendige midlene

Henning Andersen mener imidlertid dette er umulig.

– Jeg kan forstå at det er en umiddelbar tanke at dette burde ESPN stå for, og det har jo Trettebergstuen stått veldig hardt på. Men det er ønsketenkning. Jeg pleier å si at selv om man ser på Harry Potter-filmene og liker dem, betyr ikke det at magi finnes.

Han hevder at ettersom Norge er et lite land med små kommersielle interesser, og de må bygge arenaer hvert eneste år, er det et dyrt arrangement og de trenger pengene fra regjeringen.

– Det som kunne vært interessant, er om vi hadde fått en nasjonal politikk på området, hvor det også er nasjonale anlegg for våre sporter, da hadde ikke behovet for statlig støtte vært så stort. ESPN har ingen virksomhet i Norge, de har ingen kanal, og ingen interesser her. Det er grunnen til at vi må betale det selv. Det er omvendt. Det er vi som har en interesse for at ESPN skal få promotert X Games internasjonalt. De kommer også med mye penger. I 2020 kom de med 700 000 dollar i sponsorinntekter.

X GAMES PÅ DOMBÅS: Snowboarder Hanne Eilertsen tok førsteplassen i kvalifiseringen til X Games på Dombås. Foto: Bård Gundersen
X GAMES PÅ DOMBÅS: Snowboarder Hanne Eilertsen tok førsteplassen i kvalifiseringen til X Games på Dombås. Foto: Bård Gundersen

X Games-generalen etterlyser dialog med statsråden.

– Hun kunne ha spurt meg, som jobber med dette hver dag, kan alle avtaler og har kontroll på bankkontoene. Hun sier hun elsker X Games. Da kunne hun ha spurt meg hva som skjer med X Games hvis det fjernes 15 millioner i støtte, finner du det noe annet sted? Da kunne jeg forklart henne at jeg har prøvd. Det er en grunn til at vi har fått til dette i så mange år. Man skulle tro at vi vet hva vi gjør, så det hadde vært fint å kunne fått fortelle henne om hvordan det fungerer, for det vet hun ingenting om.

DET DRYPPER PÅ BREDDEN: – Vi må ha en stor konkurranse i Norge, sier Marcus Kleveland som mener at elitekonkurransen X Games også er gunstig for rekrutteringen av freesski og snowboard.  Foto: Marcus Kleveland
DET DRYPPER PÅ BREDDEN: – Vi må ha en stor konkurranse i Norge, sier Marcus Kleveland som mener at elitekonkurransen X Games også er gunstig for rekrutteringen av freesski og snowboard. Foto: Marcus Kleveland

Støtte fra opposisjonen

Mens arrangementets skjebne fremdeles henger i luften, ble det i helgen avholdt kvalifisering til X Games på Dombås. Andersen & co. har fått midler til å gjennomføre kvalifiseringen, men regjeringen vil altså ikke støtte hovedkonkurransen videre etter 2022.

Marcus Kleveland vant kvalifiseringen, men om det blir noen hovedkonkurranse med finaler avgjøres altså førstkommende torsdag.

– Det å ha det i Norge er veldig viktig for oss og folk som har lyst til å begynne med det. For de som er godt inne i idretten og vil presse seg selv litt ekstra for å forhåpentlig komme på det nivået. Vi må i hvert fall ha en eller annen stor konkurranse i Norge, forteller Kleveland.

VERDENSMESTER: Marcus Kleveland sørget nok en verdensmestertittel i slopestyle. Foto: Bård Gundersen
VERDENSMESTER: Marcus Kleveland sørget nok en verdensmestertittel i slopestyle. Foto: Bård Gundersen

I stortingshøringen var det opposisjonspartiene som ga sin fulle støtte til X Games, slik de også har gjort gjennom årene arrangementet har fått støtte.

– Dette er bare begynnelsen på en større debatt, for handler dette også om hvilke signaler man sender barn og unge, sa Silje Heimdal (Frp, familie- og kulturkomiteen).

Ola Elvestuen (V, energi- og miljøkomiteen) har siden saken ble kjent uttrykt sin støtte til arrangementet, og kom fra talerstolen med et syrlig stikk til Trettebergstuen.

– Statsråden er jo sånn sett ærlig, for hun sier jo at forutsigbarheten er at X Games skal nedlegges.

Publisert 15. mars 2022 kl 14.41
Sist oppdatert 15. mars 2022 kl 17.09
annonse
Relaterte artikler
DEN STORE X: Norge kan vise til gode resultater i X Games.
Snowboard live fra X Games i Aspen 2023

Live fra X Games - snowboard

KNOKKEL HOPP: Knuckle huck er blitt en av de mest populære konkurransene under X Games. Svenske Jesper Tjäder er invitert også i år. Foto: Monster Energy
Freeski live fra X Games i Aspen 2023

Live fra X Games - freeski

Marcus Kleveland
Syv norske utøvere klare for X Games

Slik blir årets X Games

Ingen støtte fra Stortinget

Nei til X Games: - Vedmodig og trist

Skikjører i X Games
Redusert konkurranse på Dombås

X Games-kvalifisering uten ski og kvinner

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen