Etter at det ble kjent at regjeringen har trukket sin støtte til X Games Norge har arrangementets fremtid vært usikker.

Onsdag ettermiddag avholdt arrangøren, Sahr, et styremøte for å diskutere X Games Norges skjebne. I løpet av møtet kom styret frem til en løsning som redder kvaliken på Dombås i mars.

Ettersom regjeringen ikke vil støtte X Games Norge i 2023, mente Sahr og X Games Norge-general Henning Andersen at det er fåfengt å arrangere den planlagte kvalifiseringen på Dombås i mars.

– Når kulturministeren Anette Trettebergstuen fjerner hele årets bevilgning og den vedtatte faste posten til X Games, kan ikke vi love utøverne plass til X Games Norway 2023. Da er poenget med kvaliken borte, sier Andersen i en pressemelding sendt ut onsdag kveld.

Løsningen styret kom fram til er å gjøre kvaliken til en mer attraktiv konkurranse i seg selv, ved å lage en raus premiepott.

Kulturdepartementet har tidligere godkjent at Sahr kan ta ut 250 000 kroner i fortjeneste i forbindelse med kvaliken. Nå vil arrangøren i stedet dele ut denne summen i pengepremier til utøverne. 

Dermed lover Andersen at det blir X Games Norge-kvalifisering fra 10. til 13. mars på Dombås, selv om finansieringen av det planlagte X Games 2023 foreløpig er i det blå.

Skal behandles i Stortinget

X Games Norge har siden den første utgaven i 2016 mottatt statstøtte fra regjeringen, rundt 15 millioner kroner.

I statsbudsjettet vedtatt i desember var det også innvilget penger til arrangementet, 13 millioner kroner.

Både i 2020 og 2021 ble arrangementet avlyst grunnet koronapandeien, og ei heller i 2022 blir det X Games Norge. I stedet skal Sahr avholde kvalifisering til 2023.

Støtten arrangementet fikk innvilget i 2021 ble videreført til 2022, men ettersom det ikke blir noe X Games Norge i år, har regjeringen trukket støtten, og vil bare gi støtte til gjennomføringen av kvalifiseringen.

At den nye regjeringen har trukket støtten har blant andre Venstre-politiker Ola Elvestuen reagert på, og Frp har sendt et representantsforslag, gjerne kalt «Dokument 8-forslag», til regjeringen.

Dette blir sendt til en komité for behandling, og komiteen avgir en innstilling til Stortinget. Denne skal debatteres/voteres på Stortinget den 10. mars, den samme dagen som kvalifiseringen starter.

– Kanskje har vi en fantastisk nyhet til utøverne i det de spenner på seg skiene og strapper inn på brettet, sier Andersen i pressemeldingen.