Med dersom du vil gå på topptur til Niingen finnes det heldigvis en ganske enkel vei opp til toppen på baksiden av fjellet fra Blåvatnhyttene.

Toppfølelsen blir intensiv når du står ved toppvarden og kikker ned på de bittesmå husene i Bogen langt der nede.

Skikjøringen foregår på de samme store snøfeltene som du går opp på. Du har ubegrenset plass, og snøen er ofte veldig bra ettersom snøfeltene ligger i le.

Hvis du er usikker på skredfaren i den bratte toppbakken, kan du nøye deg med å gå til en liten fortopp ved 900 moh, øst for hovedtoppen. Herfra får du fin skikjøring. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr. Isøks og stegjern for turalternativ B.

  • Veibeskrivelse: Fra Blåvatnhyttene, se separat turbeskrivelse.

  • Sesong: Februar - mai

Opp 5.2.1: Gå sørøst fra Blåvatnhyttene, over bekken fra Blåvatn, skrått til venstre opp bakkene og ta sikte på forsenkningen som leder opp mot Niingen, videre opp til et tydelig platå.

Hold deretter til høyre (vestover) og følg Niingens nordøst-rygg mot den luftige toppen. Er snøen hard kan det være greit å gå til fots den siste biten.

Vanskelighetsgrad: Enkel 

Ned 5.2.1: Ryggen er ofte vindutsatt, og snøen ikke av beste kvalitet. I forsenkningen ned mot dalbunnen samles derimot snøen, hvilket gjør at du kan få skikkelig fin skikjøring.

Vanskelighetsgrad: Enkel

Opp 5.2.2: Fortsett i samme retning som forsenkningen etter platået og følg Niingens østre rygg til toppen.

De siste 150 høydemeterne må du feste skiene på ryggsekken, og klatre opp langs ryggen. Terrenget er eksponert og tillater ikke fall.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Ned 5.2.2: Finn en egnet vei inn på de store snøfeltene nordøst for toppen. Her kan du få fantastisk kjøring på store flanker.

Forsikre deg om at snøforholdene er stabile ettersom toppbakken kan være skredutsatt.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Vi har samlet turbeskrivelser av toppturer i Narvik og Bogen-Grovfjord her