Som en hvit vegg reiser nordtoppen av Rienatčohkka seg 1400 meter over vannet. De umiddelbare omgivelsene utgjør et utvalg av Nordnorges høyeste fjell, som Storsteinsfjellet og Kuinarčohkka.

Det er et svarthvitt landskap av snø, is og mørk klippe. Sørtoppen er høyere enn nordtoppen og det enkleste toppturmålet av de to.

Nordtoppen er forbeholdt erfarne skikjørere som er vant til høyalpint miljø og har rutine i vurdering av skredfare.

Oppfyller du disse kravene og forholdene er gunstige, er det stor sjanse for at du kan få en skikkelig opptur. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr, isøks og stegjern.

  • Veibeskrivelse: Bil inn ved Beisfjorden. Betal bomavgift (50 NOK i 2015) og kjør til Skamdalsvatnet.

  • Sesong: Februar – mai (men brøyting av veien inn mot Skamdalsvatnet kan man bare regne med fra tiden rundt påske).

Opp 1.7.1: Sørtoppen: Om det ikke er altfor sent på sesongen og isen er stabil på vannet, kan du krysse over til andre siden. Ellers bruker du broene over Skamdalselva og  Tverrdalselva for å komme til den vestre siden av vannet.

Følg den vestre kanten av vannet, og vik av mot Skamdalsbakken, parallelt med kraftledningen. Kryss bekken Nihkejohka på broa ved 240 moh, og gå så på bekkens venstre (østre) side uten å ta for mye høyde opp på siden til venstre.

Følg den bratte bekkedalen opp mot innsjøen Nihkejávri og la deg imponere av den svarte fjellveggen på Kuinarčohkka som troner framfor deg. Rienatčohkkas sørtopp ligger nord for fjellveggen. Den nås sikrest gjennom å først gå opp på topp 1574, for så å ta en kamvandring via topp 1566.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Ned 1.7.1: Fra toppen rett ned mot Nihkejávri er det veldig bratt. Det beste er å ta seg ned til passet mellom sørtoppen og topp 1566 for derfra å kjøre på det store snøfeltet ned mot vannet.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Opp 1.7.2: Nordtoppen: Gå over eller ved siden av vannet til Skamdalsbotnen. Fortsett lengst inn i dalen i et amfiteater av bratte vegger og topper. Et system av snøfelt, hyller og rygger leder deg opp til et stort snøfelt og Rienatčohkkas nordtopp. Vær nøye med å orientere deg når du går mot Skamdalsbotnen, derfra får du bra overblikk.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Ned 1.72: Innsatsen er høy på grunn av vedvarende eksponering og bratt helning. Belønningen kommer i form av en lang og spektakulær rute ned mot Skamdalsvatnet.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Finn flere flotte toppturer du kan gå i Narvik her