Årsteinhornet er en skikkelig bra topptur å gjøre tidlig i sesongen.

Her slipper du kalde og solfattige nordsider, og selv på en kald februardag kan solen varme nok til at du kan kle deg litt lettere. 

Når du står på toppen kjennes det ut som du kan kaste snøball ut den bratte sørsiden og ned i fjorden, nesten 1200 meter under deg.

  • Utstyr: Vanlig turutstyr 

  • Veibeskrivelse: A: Bil langs E6. Ta av til fylkesvei 825 mot Foldvik og kjør ned serpentinsvingene. Ta av til Fjordbotn. Parkering på egnet plass etter cirka 3 kilometer. B: Start som i A, men kjør forbi avkjørselen til Fjordbotn. Kjør broen over til Årstein. Sving høyre mot kirka og så venstre. Parker ved en liten fotballbane, 900 meter fra broen.

  • Sesong: Februar - april

Opp 6.3.1: Gå opp traktorveien til venstre for et par garasjer. Sving av mot venstre (nordvest) når terrenget begynner å flate ut, og ta sikte på høyde 479 som stikker opp ut av skogen.

Fortsett skrått opp til venstre mot den tydelige toppkammen på Årsteinhornet. Du kan enten gå rett opp mot toppkammen, eller, om du vil ha litt slakere helning, litt frem og tilbake langs terrengformasjonene.

Gå opp til det flate partiet til høyre for toppkammen. Følg kammen vestover mot toppen, men vær forsiktig med skavler langs kammen.  

Vanskelighetsgrad: Enkel

Opp 6.3.2: Gå langs den opplyste stien, øst for bilveien. Ta venstre ved første kryss, og følg en hugget sti gjennom skogen til det begynner å bli brattere.

Fortsett skrått opp til venstre til tregrensen. Herfra er det flere alternativ. Enten kan du fortsette rett opp og gå på bakken til høyre for høyde 887, for så å gå i slakere terreng østover.

Eller så følger du en bratt hylle på skrå opp til høyre til du kommer til en tydelig gryte. Derfra går du på skrå under en snørenne og opp det bratte snøfeltet opp til venstre (i nordvestlig retning), til et stort platå ved 900 moh.

Her møtes veivalgene, og du fortsetter østover opp et snøfelt. En skarp og luftig kam leder opp til toppen. Vær oppmerksom på skavler langs denne. På enkelte steder er det vanskelig å gå på ski. Hold til høyre på disse stedene.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Ned 6.3.1: Store snøfelt rett i fallinjen helt ned til Gratangen. Kjøringen er enkel og veldig fin.

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ned 6.3.2: På hele bakken sør for toppkammen er det plass til mange forskjellige nedkjøringer. Store snøfelt, snørenner og klipper i en salig blanding. Det er bare fantasien som setter grensene.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Sjekk ut flere flotte toppturer du kan gå i Narvik og Gratangen-Lavangen her