Om Algarve

STEDET: Algarve er Portugals sørligste område. Her bor det nesten en halv million mennesker, men årlig kommer omkring 10 millioner på besøk som turister. Faro er den største byen, men byer som Lagos og Sagres har også en viss størrelse. Både mot sør og vest har Algarve kystlinje med gode bølger. I vest er landskapet preget av høyere platåer som plutselig stuper ned i Atlanterhav. Både Lagos og Sagres har godt utvalg av surfebutik- ker som tilbyr deg det du trenger på turen. 

SURFEN: Beachbreaks dominerer området, men gode reefbreaks nnes også. Om sommeren finner du de beste bølgene på vestkysten, mens sørkysten er stedet folk søker til når swellene blir riktig store i vinterhalvåret. I og med at de mest velkjente bølgene er å finne i forbindelse med turiststrender er det stort sett lett å navigere seg frem til bølgene. Vanntemperaturen varierer fra 21 grader midt på sommeren til ned mot 15 grader i de kal- deste vintermånedene. Om sommeren kommer swellet stort sett fra sør mens de beste bølgene kommer fra nord/nordvest resten av året. På høsten har du statistisk sett nesten dobbel så stor sjanse for å få gode bølger som om sommeren. 

En mann med et surfebrett surret fast på ryggen kommer gående bort en gjørmete grusvei sørvest i Portugal. I brystkassa pumper hjertet ekstra fort. Foranledningen for hans gange startet i havet noen kilometer unna og var meget uheldig. Bølgevarselet viste 3,6 meter og bølgene som slo inn var store som tog. Iløpet av minutter ble Steffen Holanger ført 200 meter nordover med «one hell of a rip» mens tilskuerne på land vurderte å ringe kystvakten. Etter hvert som mørket jobbet hardere for å dominere den store himmelen ble det mer og mer tydelig at den norske surfeturisten måtte ordne opp i sine problemer helt på egenhånd. Hans beste mulighet var å gi opp padlingen og bli med strøm og bølger inn mot steinene under den bratt eroderte fjellveggen. Dette kom til å bli interes- sant for sørlendingen.