Henrik Berg, Ivar Trondsen representerer den eldre garde på Saltstein (t.h:-) sammen med Markus Karlsen, som er blant de lokale rekruttene og ivrig bruker av det unike surfestedet. Bildet er tatt fra den nye boken Gig Green - en bok om Saltstein, utgitt i 2020. Bilde: Jan Nilsen
Lesetid: 5 minutter
Siden Saltstein Surfklubb ble etablert i 2013 har det blitt jobbet jevnt og trutt med å sikre surfernes rett til å surfe på Mølen. Det har vært en lang motbakke.
Selv om surfing på Saltstein ble renvasket fra 2019, og ikke lenger ansett som miljøkriminalitet, er det mye som står på spill.
Det er fortsatt mange krefter som ønsker å stenge ned for å verne om fuglene, sier talsmann for surferne i Saltstein Surfklubb Ivar Trondsen.
Fri Flyt ønsker å belyse den intrikate situasjonen på vannsportmekkaet Saltstein i en artikkelserie der det avdekkes ulike utfordringer og interesser både i og utenfor vannsportmiljøet.
Betyr det at surferne har en midlertidig godkjenning, og at det kan bli ulovlig igjen?
– Forvaltningsplanen skal rulleres med gitte mellomrom. Om myndighetene ser at fuglelivet blir skadelidende av surfing og trafikken det medfører, vil en rullering av forvaltningsplanen medføre et mulig nytt forbud. Det ble nylig uttalt av Svendsen i Fylkesmannens Miljøvernavdeling (FMVT), fortsetter Trondsen.
Hvem er det som ikke har ønsket aktivitet her nede, og på hvilket grunnlag?
– Det går på vern av fuglelivet, og det er Fylkesmannen som håndhever lovverket. I tillegg er Statens Naturoppsyn og Oslofjordens Friluftsråd også negative, basert på samme argumentasjon. Det er benyttet «Føre var prinsippet», men nå viser jo rapporter at bølgesurfere ikke skremmer fugl, så derfor åpnes det for aktiviteten.
Frem til at det viser seg at dette ikke er tilfelle.
– I 2013 ga Fylkemannen beskjed om at de ville åpne for surfing og at det skulle utarbeides en forvaltningsplan basert på dette.
Vi tok det som en seier. Kanskje litt tidlig.
Forvaltingsplanen ble utarbeidet og den var positiv til surf på Steinane. Den ble deretter lagt ut til høring 2015. Vi kom både med flere innspill i forbindelse med utarbeidelse av planen og høringen.
Flere av våre innspill ble hørt og implementert. Blant annet var vi veldig tidlig ute med å definere den sonen som vi benytter, skremselsbildet og så videre. Det er kommet med i planen.
Planen lå ute til høring frem til 2019 da den ble endelig godkjent.
Igjen trodde vi at vi vant en liten seier, til Fylkesmannens Miljøvernavdeling i Vestfold og Telemark ved Fylkesmann Svendsen påpekte at det var en midlertidig forvaltningsplan som gjaldt frem til ny rullering.
– Fredning og eksisterende lovverk går over allemannsretten, sier Trondsen enkelt og greit.
Selv om surfing er lov i dag, kan det virke som at kampen om å få lov til å surfe på Saltstein vil vare på ubestemmelig tid. Trondsen og resten av gjengen i klubben prøver å gå foran som gode eksempler og vise skeptikerne at formålet et godt, og at interessene om en uforstyrret natur er veldig forenlig med sporten.
– Klubben har arrangert flere strandryddinger, men det er kommunalt ansatt oppsynsmann som ønsker å gjøre denne jobben. Så derfor har vi satt stopp på dette.
Vi har også fått en redningsbøye som vi hadde ønsket å sette opp, men grunneier er dessverre negativ til dette. Han har vel ikke så mye til overs for den kjøringa som fortsatt skjer og at ikke han når frem med dette.
På motsatt siden av bukten, er det allerede en redningsbøye, satt opp av Oslofjordens Friluftsråd. Denne er også plassert i verneområdet, men langt utenfor rekkeviddde for en eventuell redningsaksjon om noe skulle skje i bukta på Saltstein.
Ønskene og forslagene som er lagt frem på vegne av surfernes interesse er mange. Klubben har blant annet spilt inn å få en gapahuk som ble oppført på Bramskjæra montert i tilknytning til Saltstein. Den ble satt opp her i 2020 for kajakkpadlerne i forbindelse med Fylkeskommunens padleled. Det viste seg at ikke grunneiers tillatelse var på plass. Dermed ble den oppført og revet igjen samme år.
Bortsett fra når bølgene ruller og surferne ligger i vannet, så er det ingenting som vitner om at Saltstein er en surfspot.
Er dere ikke redde for at den snille innstillingen kan presse dere helt ut?
– Vi har valgt å fremstå lydhøre og imøtekommende. Det har fungert bra, og det gjør at folk vil prate med oss. Det er snakk om sårbar natur og da kommer en ikke så langt med bare å kreve sin rett. En må også ha forståelse. Vi forsøker å se alle fasetter, vi bør vise oss verdige til å bruke spotten, ellers blir det hele uten mening.
Hva med forskjellsbehandlingen av windsurfere og surfere, der windsurferne kjører hele veien ned til spotten, men surferne parkerer noen hundre meter inn i skogen. Hvordan er det blitt sånn?
– I reguleringsplanen for området er det åpnet opp for at brettseilere og surfere kan kjøre ned med grunneier Jørgen Wold sin tillatelse.
Den foreligger ikke. Ikke for noen (ref Wold). Området er definert som utmark.
Motorisert ferdsel er forbudt. Ingen øvrig kommentar, sier Ivar som har fått med seg hele surfmiljøet på at biler skal settes på parkeringsplassen i skogen ovenfor surfspot-en
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.