/ Surf

Lenas etterdønninger

Etter tidenes flateste sommer på Saltstein åpnet omsider storstormen Lena bølgesesongen for østlandsurferne. Sjekk bildeshowet.

Sist oppdatert: 11. august 2014 kl 12.47
PÅ FERIE: Chris Paulsen er på sommerferie fra studier i New York og fikk seg et positivt møte med sommerstormen Lena «hjemme» på Saltstein. Bilde: Mats Grimsæth
PÅ FERIE: Chris Paulsen er på sommerferie fra studier i New York og fikk seg et positivt møte med sommerstormen Lena «hjemme» på Saltstein. Bilde: Mats Grimsæth
Lesetid: 2 minutter

– Det har vel aldri skjedd at komboen av så varmt vann, så lite maneter og så bra bølger klokker inn samtidig på Saltstein. Vi har hatt bra bølger på sensommeren tidligere, men ikke med denne temperaturen i lufta og vannet. Det er helt fantastisk, sier lokalsurfer Bjørn Erik Hagen, som fikk seg 8-9 timer i vannet i går fordelt på to økter. 

Minst en måned før normalt snurret det inn et lavtrykk mot Sør-Norge som vekket meteorologer, forsikringsselskaper, redningselskaper og surfere til livs etter en sløv og varm sommer. Stormen Lena skulle vise seg å ta knekken på både nedbørs- og vindrekorden, ikke minst Lydbølge-festivalen som ellers ville hyllet et slikt lavtrykk. Men denne gangen ble det rett og slett for mye av det gode - for noen. 

Dessverre er det alltid noen som nyter godt mens andre lider. Surferne kunne gjøre seg klare for det som skulle bli årets beste dag hittil. På Saltstein var det godt oppmøte med over 40 personer uti mens vannet fortsatt målte over 20 grader i sol og nesten vindstille. 

– Dette har vært den verste sommeren for bølger som jeg kan huske, med bare en håndfull av små dager. På pluss-siden har det også vært den beste sommeren for øl, grilling og strandliv.

Derfor føltes det fantastisk å få skikkelig fart på brettet igjen og la hastigheten og kraften av bølgen stå for manøvrene i stedet for fugle-ape-arm-svingene som er nødvendig når Saltstein er liten, sier australske Phil Pope til Fri Flyt om gårdsdagens superbølger. 

Forrige uke var det flere små, men surfbare dager med vanvittige vanntemperaturer på 24 grader, og ikke så langt unna hva Phil er vant med fra sommeren på østkysten av Australia.

– Jeg har svettet bøtter og spann i 2 mm våtdrakt som vanligvis bare kommer ut av boden 2-3 ganger i året. Et par av gutta har surfet boardshorts i sommer. Til og med i går var det folk i boardshorts. Det skjer jo bare ikke, fortsetter han. 

Publisert 11. august 2014 kl 12.47
Sist oppdatert 11. august 2014 kl 12.47
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen