/ Surf

Mestret røffe forhold under Saltstein Open

På tross av utrivelige værvarsler ble konkurransen Saltstein Open møtt av så stor interesse at arrangørene måtte åpne for flere deltakere.

Sist oppdatert: 12. august 2019 kl 15.21
ROTETE HAV: I forkant av konkurransen advarte arrangørene utøverne mot overmot i vanskelige surfeforhold Saltstein. De som håndterte været og bølgene best på søndag, var Heidi Neerbye og Gil Ferreira. Foto: Jostein Nilsen
ROTETE HAV: I forkant av konkurransen advarte arrangørene utøverne mot overmot i vanskelige surfeforhold Saltstein. De som håndterte været og bølgene best på søndag, var Heidi Neerbye og Gil Ferreira. Foto: Jostein Nilsen
Lesetid: 5 minutter

Se bildeserie fra konkurransen, av fotograf Jostein Nilsen, nederst i saken. 

Søndag 11. August ble Saltstein Open, tredje del av Norgescupen i surf arrangert. Med kun noen dagers varsel om når konkurransen ville finne sted, og et – for noen – skremmende bølgevarsel, ble arrangørene overrasket over etterspørselen etter flere deltakerpass.

– Vi måtte sprenge grensen vi hadde satt, og endte på sånn 44-45 deltakere totalt. Det er like mange som deltok i forrige EM! forteller Joakim Kjenner, som arrangerte Saltstein Open sammen med Markus Karlsen.  

Advarte om vanskelige forhold

Dagen før konkurransen så værvarselet truende ut, og det var forventet å bli harde forhold i bølgene. Arrangøren gikk ut med melding til alle påmeldte med oppfordring om å være ærlig med seg selv om hvor stor sjø de var i stand til å håndtere, og heller gi plassen sin videre til en annen, dersom man fryktet at man ikke var trygg på det som kunne komme.

Søndag morgen var det kraftig vind i Larvik, og det drønnet jevnt av torden. 

– Da vi hadde brief regnet det sidelengs og så litt mørkt ut. Men varselet var ganske entydig på at regnet skulle gi seg og bølgene gå opp. Og det stemte: De ble dobbel overhead på det største. Det ble svært! sier Kjenner.

– Vi var skeptiske. Surfemiljøet i Norge er ikke det største, så vi var redde for at noen hadde tatt seg vann over hodet. 

Les også: Guide til 41 norsk surfespotter

Glade for oppmøtet

Heldigvis oppstod det ingen skumle episoder. Blant deltakerne var det flere som har vokst opp med brett under beina, med surfere fra både Brasil, Peru og Australia. 

– Noen hadde slengt seg på flyet fra Lofoten! Vi var veldig glade for oppmøtet. Vi håpet på mange, men vi forventet det ikke på så kort varsel og med så store forhold. Det var så gøy, for det var så spredt: alt fra folk som så vidt tør konkurrere til folk som vinner alt de deltar på, sier Kjenner. 

Saltstein Open 2019

RESULTATER DAMER: 

1. Heidi Neerbye

2. Hanne Grøn

3. Eirin K. Eiken

RESULTATER MENN: 

1. Gil Ferreira 

2. Andreas Møgster

3. Omar Perez

Han trekker særlig fram tredjeplassen på damesiden som et høydepunkt: 

– Eiken kom jo i siste liten og var litt redd for å konkurrere for første gang. Men vi fikk overtalt henne, og så kom hun på pallplass. Så vi tror hun hadde en kul opplevelse. Og de jentene som var med, var drevne. 

Roser konkurrentene 

– Forholdene var ganske røffe, og i tillegg til sterk vind, var det ganske utfordrende å faktisk komme seg uti og opp av vannet. Prestasjonsmessig var jeg veldig fornøyd med første heatet mitt, da jeg fikk fire bølger eller no med noen ok svinger, forteller Heidi Neerbye, vinneren av dameklassen.

I finaleheatet tok bølgene og vinden seg opp enda mer, som spådd.

– Jeg fikk skikkelig deng av noen bomber og var nede i bunn en gang uti der. Jeg fikk ikke så mange bølger, så hjertet slo ganske fort da Joakim ropte opp mitt navn på prisutdelingen, sier Neerbye. 

Andreas Møgster fra Larvik var på hjemmebane på Saltstein og havnet på en marginal andreplass, bak Gil Ferreira. 

BRETTVANT: Gil Ferreira vant herreklassen i Saltstein Open på søndag. Foto: Privat
BRETTVANT: Gil Ferreira vant herreklassen i Saltstein Open på søndag. Foto: Privat

– Begynnelsen av konkurransen var en ren tålmodighetsprøve. Utfordringen var å vente på de beste bølgene fordi det blåste mye og havet var «rotete». Men etter hvert roet vinden seg ned og det var lettere for meg å få oversikt over havet og bølgene, noe som hjalp meg med å posisjonere meg på riktig sted, forklarer Ferreira. 

Han vurderer seieren som en seier for Saltstein Surfeklubb, som også Møgster er medlem av. Neerbye og Ferreira roser både konkurrentene og arrangørene for å sammen ha laget en festdag på stranda, og vist frem et høyt surfenivå. 

Les også: Arktisk surfing på sagaøya

FÅR SKRYT: Arrangørene Joakim Bakken Kjenner og Markus Karlsen ser for seg å invitere til flere konkurranser på Saltstein. Foto: Joakim Bakken Kjenner
FÅR SKRYT: Arrangørene Joakim Bakken Kjenner og Markus Karlsen ser for seg å invitere til flere konkurranser på Saltstein. Foto: Joakim Bakken Kjenner

Ble underholdning, ikke irritasjon

Saltstein Open er den første konkurransen Joakim Kjenner og Markus Karlsen har arrangert. De var innstilt på å kunne møte noe misnøye, da stranden trekker mange besøkende som ikke nødvendigvis har interesse for surfing, som fastboende turgåere, hyttefolk og fugletittere. 

– Vi hadde med oss godkjenning fra fylkesmannen, for man vet jo aldri, sier Kjenner, som ble overrasket over hvor mange tilskuere de fikk fra de ovennevnte gruppene. 

– De røffe forholdene gjorde det tøft å se på uansett om du skjønner noe eller ikke, konkluderer han.

Kjenner forteller at de sitter tilbake med kun positive tilbakemeldinger og at dette neppe blir siste gang de inviterer til konkurranse i bølgene på Saltstein.

– Dette ser ut som noe vi kommer til å gjøre igjen, med tanke på hvor sømløst dette gikk og de positive tilbakemeldingene fra fastboende og turgåere som ikke har noe med surfing å gjøre. Det var skikkelig bra liv.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: 

Saltstein Open 2019

Foto: Jostein Nilsen

Publisert 13. august 2019 kl 09.52
Sist oppdatert 12. august 2019 kl 15.21
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen