BRETTFOLK: Kathrine Røed, Ståle Sandbech og Jonas Paulsen forteller om deres forhold til Saltstein.
Lesetid: 5 minutter
Helt siden slutten av 80-tallet har rullesteinstranda utenfor Larvik blitt frekventert av surfere.
I Fri Flyts artikkelserie om surfspotten Saltstein har vi snakket med talsmenn for windsurfere og surfere for å bli bedre kjent med utfordringene interessegruppene har møtt siden.
Mellom år 2000 og 2019 var det ulovlig å surfe på Saltstein, men det er ikke gitt at det forblir slik.
Vi har snakket med brettprofilene Katrine Røed, Ståle Sandbech og Jonas Paulsen om deres forhold til Saltstein.
KATRINE RØED
Katrine Røed er landets ukronede brett-dronning. Det finnes ingen brettsport hun ikke behersker, og surfing er intet unntak. Til daglig jobber Kathrine mye med Norges brettforbund som visepresident for surfing
Hvilket forhold har du til Saltstein?
– Når man er østlending og tidvis ganske hjemmekjær, så setter man umåtelig stor pris på å ha et sted som Saltstein i relativ nær omkrets. Jeg surfet der første gang i 2005, livredd for steinene, og uten alt for mye peiling på hva jeg drev med.
Det eneste jeg var veldig opptatt av var å vise at jeg kunne følge reglene jeg hadde lært om god surfeetikette. Etter å ha vært lengre perioder borte fra Saltstein på grunn av reiser eller skader har jeg merket godt på spoten hvordan surfing har økt i popularitet.
Men jeg har det alltid gøy når jeg hopper ut, uansett om det byr på litt ekstra vind i luggen, eller litt mer kamp om bølgene enn man gjerne skulle ønske noen ganger
Ofte bryter det også inn i bukta på Saltstein, som er egnet for de med mindre erfaring, men man er nødt til å ha basisferdigheter, kunnskap om egne begrensninger og kjenne til generelle regler i surfing før man hopper uti på en spot som Saltstein uansett.
Hva må surferne gjøre for å beskytte det som et surfested?
– Det viktigste først: respekter grunneiere og de restriksjonene som er satt for parkering og ferdsel rundt spoten.
Ingen ting irriterer meg mer enn når et par respektløse sjeler ødelegger for resten, og setter oss som gruppe i et dårlig lys.
Ivar Trondsen, Jon Alviniussen, Henrik Berg og de andre ildsjelene rundt i området har lagt ned et enormt antall timer for at surfere i det hele tatt skal få fortsette å bruke reservatet, og man er avhengige av et godt forhold til de som bor og driver næring rundt.
Videre handler det om å holde spoten trygg ved å kjenne til egne begrensninger, og si ifra på en hyggelig måte til de som bør sette seg litt mer inn i sporten generelt og sikkerhetsregler. Helst før de kaster seg uti.
Surfing er en seig, lang, fin vei av «learning by doing», men på en så populær og fin spot som Saltstein bør man kunne ta disse stegene på veien uten å være til fare og irritasjon for de som har gått den allerede.
STÅLE SANDBECH
En av verdens mest meritterte snowboardere. Kan blant annet vise til 6 X Games-medaljer, et drøss med pallplasser i Dew Tour og et OL-sølv. Mer av Ståles liv og kvaliteter finner du på youtubekanalen hans.
På fritiden er Ståle Sandbech en ivrig surfer og er ofte å se i bølgene på Saltstein.
Hvilket forhold har du til Saltstein?
– Jeg har et kjempefint forhold til Saltstein. Det er her jeg kom i gang med surfingen. Saltstein er stort sett den eneste plassen jeg kan surfe når jeg er hjemme. Superfint miljø med masse smil og glede i vannet.
Hvorfor er Saltstein viktig for surfmiljøet?
– Superviktig. Det er det nærmeste stedet for meg og alle andre som bor i Oslo-området hvor vi kan surfe. Og det er veldig mange brett-gira folk der. Surfing er jo en helt syk opplevelse der du er i ett med naturen.
Vanskelig å beskrive, men sjeldent jeg er like gira som når jeg får fart på en bølge. Og det er jo helt sprøtt at det faktisk er muligheter å surfe så nære Oslo.
Surfing har jo vært ulovlig på Saltstein i 19 år, frem til i fjor. Men vi risikerer faktisk en ny nedstengning. Hva tenker du surferne kan gjøre for å beskytte det som et surfested?
– Det er jo helt sprøtt. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være et problem. Vi verken bråker eller gjør mye forskjell i naturen på Saltstein som jeg ser det.
Men håper jo ikke skal bli ulovlig å plaske i vannet der igjen.
Men vi som nyter gleden av å få surfe på Saltstein må uansett respektere naturen og ikke legge fra oss søppel, følge retningslinjer som gjør at vi kan fortsette å bruke bølgene lovlig.
Håper vi ses i vannet!
JONAS PAULSEN
Larvikgutten Jonas Paulsen har flere Norgesmestertitler i beltet. For noen år siden bestemte han seg for å flytte til Helgeroa som ligger noen steinkast unna Saltstein.
Hvilket forhold har du til Saltstein?
– Saltstein er hjemme for meg. Jeg bor rett i nærheten og bruker området både i bølger og når det er flatt. Stedet er rått med rå natur, fiskemuligheter, fridykking og selvfølgelig surf.
Hvorfor er Saltstein viktig for surfmiljøet?
– Saltstein er vel omtrent det eneste kjente stedet med tilgjengelig surf på Østlandet. Stedet har en sterk lokal kultur og godt samhold. Det byr på råbra forhold når vær og vind klaffer. Saltstein er også hjem til mange bra surfere, og unge talenter.
Hva må surferne gjøre for å beskytte det som et surfested?
– Surferne har et stort ansvar i å ta vare på havet, naturen og forholdene rundt Saltstein.
Klubben vår kjemper hardt for dette, og vi mener det er grunnlaget til at vi skal bevare vår bruksrett til Saltstein.
Det første folk må gjøre er å respektere de retningslinjer som er satt, blant annet å parkere oppe i skogen, rydde søppel og plast om du ser noe, og ikke minst ta vare på det natur og fuglelivet som er der.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.