/ Surf

Nå er det endelig lov å surfe på Saltstein

Det populære surfeområdet i Larvik fikk tidenes gladnyhet denne uken: Nå er surfing og annen vannsport helt lovlig.

Sist oppdatert 14. november 2019 kl 14.01
ENDELIG LOV: Nå kan surfere i østlandsområdet glede seg over at det nå er lov å surfe på Saltstein. Foto: Christian Nerdrum
ENDELIG LOV: Nå kan surfere i østlandsområdet glede seg over at det nå er lov å surfe på Saltstein. Foto: Christian Nerdrum

– Dette er helt fantastisk. En stor lettelse. Hele klubben her har jobbet sammen om dette, og det er gjort et skikkelig teamwork, sier Ivar Eidsten Trondsen Saltstein Surfklubb til Fri Flyt.

Onsdag fikk han og surferne i Larvik beskjeden de har ventet lenge på. En ny forvaltningsplan ble lagt frem, som tillater vannsport i området – og som altså ikke gir noen restriksjoner for surfing, kiting og windsurfing.

For seks år siden ble det lagt ut en forvaltningsplan som åpnet opp for at det kan tillates surfing, men at det måtte på videre høring. Surferne har hatt en slags godkjennelse av fylkesmannen som sier at ingen skal bøtelegges i mellomtiden.

– Men dette forbundet har hengt over oss som en klam hånd. Det har ikke vært noe ålreit å ha hengende over seg, sier Trondsen.

JUBLER: Ivar Eidsten Trondsen jubler for at surfing nå er lovlig på Saltstein. Foto: Christian Nerdrum
JUBLER: Ivar Eidsten Trondsen jubler for at surfing nå er lovlig på Saltstein. Foto: Christian Nerdrum

– Hatt god dialog hele veien

Surfeforbudet ble først satt i verk allerede i 1981 med en forvaltningsplan som forbød unødvendig aktivitet i området på grunn av fuglefredning. Siden den forrige forvaltningsplanen har flere rapporter støttet oppunder surfernes ønske, og de har ifølge Trondsen hatt en svært god dialog med flere ornitologer. Likevel ble altså høringsrunden ikke avklart.

– Vi har purret, og har egentlig ikke visst helt hvordan dette kom til å gå. Vi har jo sett på Lista og Jæren hvor vanskelig det kan være. Så kom fylkesmannen med en forenklet høring i august, hvor vi ga våre innspill. På onsdag ble dette lagt frem, som ikke gir noen restriksjoner på vannsport. 

– Så nå er det permanent lovlig?

– Ja, i alle fall til en ny forvaltningsplan bli utarbeidet. Det anbefales en ny runde hvert tiende år, men jeg tror vi er ganske trygge. Vi har hatt en god dialog hele veien, også med fylkesmannen, men vi har jo ønsket oss en fortgang i dette.

Christian Nerdrum i Fri Flyt har lang erfaring med vannsport, og selv vært en ivrig surfer i området. Han er glad for at forbudet nå er opphevet, selv om han tolket forrige reguleringsplan som en slags opphevelse.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så trodde jeg vel egentlig at det allerede var lovlig. Så det blir en gledens dag på en gledens dag for meg. Men når det er sagt, så har Ivar gjort en fantastisk innsats for få dette på plass. Han har stått ved dette roret i mange år nå og holdt politikerene i ørene, sier Nerdrum.

SALTSTEIN: Området har vært et populært surfeområdet i lang tid. Nå er det endelig helt lov å surfe der. Foto: Foto: Jostein Brede Røer Nilsen
SALTSTEIN: Området har vært et populært surfeområdet i lang tid. Nå er det endelig helt lov å surfe der. Foto: Foto: Jostein Brede Røer Nilsen

Klubben har masse planer

Trondsen sier at opphevelse av forbudet mest av alt betyr mye for jobben klubben kan gjøre.

– Det har gitt veldig mye begrensninger for oss. Vi har ikke kunnet jobbe med noe videre. Vi ville jo for eksempel ha redningsbøye, men vi har ikke kunnet jobbet med det fordi vi har hatt forbudet hengende over oss. Nå kan vi tenke på ting som parkering, etablering av klubbhus, skifteboder også videre. Rett og slett hvordan vi kan jobbe konstruktivt. Det gleder vi oss til, sier han og fortsetter:

– Det er egentlig nå klubbarbeidet kan starte ordentlig. Vi har masse planer. 

At området nå kan få gjort flere tiltak, gleder også Nerdrum.

– Det er oppløftende at surferne på Østlandet og miljøet på Saltstein kan få utvikle seg videre som en lovlig enhet. Det vil vel gjøre alt lettere. Vi fortjener det. Kanskje en gang får vi til et opplegg til parkering, redningsbøye og et klubbhus der en kan ta en varm dusj og en prat om dagens økt. Surfere er jo et folkeslag som bryr seg om planeten og tar ansvar. Mye godt initiativ kommer fra vår verden. Å se på oss som noe annet enn miljøaktivister er en stor misforståelse. La oss håpe hele denne drakampen vil bli sett på som like absurd som da skateboarding var ulovlig i Norge. Surfing er ikke en kriminalitet, og kommer aldri til å bli det heller.

Det er den lokale klubben som med hjelp fra organisasjonen Tverga som har jobbet med fylkesmannen om å lovliggjøre surfing i området.

Se denne filmen fra da Fri Flyt besøkte Saltstein i 2013 - og møtte fylkesmannen.

Publisert 14. november 2019 kl 14.01
Sist oppdatert 14. november 2019 kl 14.01
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen