/ Surf

Saltstein dekket av olje

En av Østlandets beste surfspots er sterkt påvirket av oljesølet fra det grunnstøtte lasteskipet Full City. Se ferske bilder fra Saltstein her.

Sist oppdatert: 3. august 2009 kl 09.22
OLJESØL: Strandsonen ved Saltstein er tilgriset av olje. Foto: Peter Gløersen
OLJESØL: Strandsonen ved Saltstein er tilgriset av olje. Foto: Peter Gløersen
Lesetid: 2 minutter

Natt til fredag grunnstøtte lasteskipet Full City i sterk strom ved Såstein utenfor Langesund. Oljeflakene har nådd Saltstein, og Fri Flyt var på plass tidligere i dag for å sjekke forholdene:

Allerede på parkeringsplassen kommer første indikasjon på at Saltstein er hardt rammet. Der står nemlig to barn og selger pins, kulepenner og fargestifter til innsamling for Norges Naturvernforbund. Lukta av olje blir sterkere jo nærmere lengre ned mot vannet man kommer, og det er en svart og sterkt tilgriset strandsone som kommer til syne.

Innerst i bukta mot Oddane Sand campingplass gjør brannmenn seg ferdige med å stenge inne et oljeflak med lenser. Senere skal det suges opp.

Krise

– Dette er krise, skriver Christian Nerdrum i en sms.

Den surf-ansvarlige redaktøren i Fri Flyt er for tiden på ferie i Indonesia, men hadde en av sine beste dager på Saltstein rett før avreise. Shorts-vær og surfing med bra bølger til klokka tolv på natta er noe av det han opplevde.

Mer olje kan være på vei

Leder Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund mener at det han kaller ubåtolje vil dukke opp langs store deler av kysten de kommende dagene. Olje som synker under vannoverflaten og føres med strømmer vil komme opp i klatter eller store flak, spår han overfor VG Nett. Dette gjelder trolig sørover på kysten, men i skrivende stund kjører to av båtene til Kystvakten rundt med lenser lengre ute på havet utenfor Saltstein, i frykt for at mer olje er på vei.

– Dette er bunkersolje, som er den aller mest skadelige oljen som finnes, sier generalsekretær Rasmus Hansson i World Wildlife Fund (WWF) til lokalavisen Østlandsposten.

Senere starter et omfattende ryddearbeid som kommer til å ta flere måneder. Ønsker du å delta kan du følge med på friflyt.no, som kommer til å følge opp saken.

Publisert 1. august 2009 kl 22.34
Sist oppdatert 3. august 2009 kl 09.22
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen