Både på Stat, Jæren og Unstad meldes det om en helt unik sommer. Det er mange som prøver surfing for første gang, og de har som regel vært heldige med forholdene.
– Stemningen er nesten litt sånn euforisk her, god stemning, det er rosenrødt og solskinnshistorier overalt - så vi er veldig kry, forteller Marion Fransen. Hun driver Unstad Arctic Surf sammen med Tommy Olsen.
Sommeren 2020 har på mange måter vært unik, også for surferne. For de største surfestedene sin del byr det nærmest utelukkende på positive opplevelser.
– Det er en annerledes sommer med en annerledes feel. Nordmenn er krevende kunder - det er ikke nok for dem å bare være i arktisk farvann. Men dette er helt fantastisk - sommeren har vært helt magisk, sier Marion på Unstad i Lofoten.

Det er gode anledninger til å leve surfedrømmen på Jæren i sommer og i høst. Foto Truls Schaal.
Også på Jæren og i Hoddevika har det vært mye pågang.
– Det har til tider vært kjempetravelt ute i sjøen - hele stranda på innsiden har vært stappfull med nybegynnere, sier Julie Ervik på Stad Surfing i Hoddevika.
– Det er ganske bra her - vi kan ikke klage, sier Terje Berge på Bore surfsenter på Jæren.
I det vi snakker med ham er det massevis av kunder i kø for å leie surfeutstyr. Les vår guide til surfing på Jæren her!
Mange nykommere
– Denne sommeren har det vært mye mer trøkk på huset her. Mye mer folk, mye mer biler. Vi har vært utleid for utstyr hver dag omtrent en halvtime etter åpning, forteller Julie på Stad surfing.
– Det er mest nybegynnere som kommer - men de erfarne surferne blir ikke plaget av dem, da de holder seg langt på innsiden. Vi har hatt mer enn dobbelt så mye folk på kurs her. Vi har fire instruktører i sommer som har to kurs hver - hver dag, fortsetter hun.
Det virker som denne sommeren har vært tidspunktet for å prøve surfing for første gang for mange. Sjekk ut våre artikler for nybegynnere her!

Idylliske Hoddevika har rekordår i år. Foto: Christian Nerdrum
Kapasitet på surfestedene er også varierende. Det er rikelig med plass utover sesongen, også på Stad - så lenge du tar med eget utstyr.
I Hoddevika har det som kjent vært ulovlig å telte utenfor anviste plasser, men det har ikke hindret folk.
– Vi har ikke merket noe forskjell [på forbudet], annet enn at det er mindre telt på stranda. Folk bare camper der det er lov, altså opp i fjellet og ikke nede i bukta, forteller Julie Ervik.
– Vi er fullbooket her frem til oktober, så det ser ut som det en del som tar senere ferie.
Andre surfesteder melder om at det er rom for flere, og krysser fingre for en livlig sensommer og høstsesong.
– Vi har hatt litt mindre kapasitet i år, men omtrent like mye omsetning som tidligere år. Selv om det er mere folk enn vanlig, har vi fremdeles mulighet til å ta imot alle, forteller Marion på Unstad i Lofoten.
– Vi har stor kapasitet og mye fleksibilitet for kundene våre. Vi har for eksempel tilbudt SUP-turer og andre aktiviteter på dager som i dag - for i dag er det minusbølger! Høsten er det enda ingen som vet hvordan blir. Det blir sånn i hele Lofoten i år at vinterturistene og skulderturistene uteblir, sier hun.

Fra surfekonkurranse på Unstad i 2012. Foto: Christian Nerdrum
Forholdene
Når vi spør rundt, er det tydelig at forholdene stort sett innfrir.
– Det har regnet ganske mye hele sommeren egentlig, men det har gått greit siden det har vært bølger. Heller regn og bølger enn sol og flatt - men akkurat i dag er det rolig, sier Julie på Stad.
Som nevnt ovenfor er heller ikke "minusbølger" på Unstad noe å hige etter - så kontrasten kunne ikke vært større til Bore på Jæren.
– Akkurat i dag er det helt crazy - store bølger, sier han og ber meg vise frem webcam-feeden deres i artikkelen.
Nedenfor ser du live stream fra Bore på Jæren!