/ Surf

Bølgefestival på Stad

Blant storslått norsk natur og duvende bølger kan selskapsglade surfere glede seg over sin egen festival i Hoddevik.

Sist oppdatert: 23. juli 2009 kl 20.55
LOKAL KJENNING: Jarand Fretheim har gjort surfing i Norge til sin næringsvei.Bilde Nerdrum
LOKAL KJENNING: Jarand Fretheim har gjort surfing i Norge til sin næringsvei.Bilde Nerdrum
Lesetid: 5 minutter

Fri Flyt Surfefestival
Stadlandet 3.– 6. september 2009

– Vi legger Fri Flyt Surfefestival til Hoddevik på Stadlandet for her er akkurat den intime atmosfæren vi ønsker oss med de fasciliteter som trengs for å forme et slikt arrangement. Hoddevik har blitt Norges eneste surfesamfunn med to surfecamper og tre, fire pensjonater som har gjester sommer som vinter. I tillegg er det smellvakkert, sier festivalgeneral Christian Nerdrum i Fri Flyt.

Det kunne like gjerne vært på snaufjellet 1300 moh. Været har satt sitt nådeløse preg på naturen hvor kun de staeste buskene makter å klamre seg fast. Det er ikke snaufjellet, men omtrent så langt vest man kan komme i Norge. Mektige fjell reiser seg på hver side av Hoddevik. Et titalls hus med byggedato en god stund før årtusenskiftet ligger spredt i den flate dalen. I enden skimtes en sandstrand så hvit, stor og bred at du knapt tror dine egne øyne. Men "jo - du er i Norge"!

FESTIVAL VED HAVET

3. – 6. september blir det Fri Flyt Surfefestival på Stadlandet med bredt tilbud av hva kombinasjonen festival og surfing kan bringe sammen.

– Siden vi legger festivalen i begynnelsen av september håper vi det kan friste flere som er nysgjerrig på surfing. I fjor ble den lagt en måned senere med temmelig ekstreme forhold for de fleste. Vi kommer til å legge til rette med både avansert coaching og introkurs til sporten, sier festivalgeneralen.

Den australske bølge-eksperten Seamus Fox stiller seg disponert til coaching for viderekommende surfere og tilbyr dessuten demo av Stand Up Paddlesurf (SUP) hvor du i stedet for å ligge på magen står oppreist på et kjempebrett med en padleåre. I tillegg blir det god musikk, låvefest, surfekonkurranse, yoga, longboard (skate) og filmvisninger. Lapoint stiller med utleie av alt nødvendig utstyr og nybegynnerkurs.

– Den kanadisk-marokkanske fotografen Yazzy Ouhilal vil gi oss en formak på en surfefilm han jobber med. Mulig vi gjør den til selve åpnings-seremonien. Materialet fra filmen er hentet fra Norge - mye fra nord med utenlandske profesjonelle surfere. Bildene er dramatiske og tilsatt klassisk musikk. Yazzy har vært mye i Norge, og utvilsomt tatt de beste og mest unike blidene som finnes av surfing i norske forhold, sier Nerdrum. Yazzy vil dessuten vise lysbilder fra en surfetur fra Nord-Norge til Russland.

STAD FRA INNSIDEN

– Hoddevik er lunt og sjarmerende med myke bølger og god stemning. Ervika, bukta ved siden av, er for de som har surfet en del. Her bryter det brattere og større, men det er også mer strøm og skjulte farer, som for eksempel et skipvrak. Vi har også en del fete secret spots, sier Jarand Fretheim som er medier i reiseselskapet Lapoint. Jarand har bosatt seg på Stadlandet hvor Lapoint har satt opp eget pensjonat med surfcamp. Den nyutdannede økonomistudenten fra Førde ville leve et liv ved havet, og surfe så ofte bølgene tillot det. Senere ballet det bare på seg for tjuefemåringen som kjøpte sitt eget hus i Hoddevik 2007.

– Plutselig var det klart for flere senger i Hoddevik. I helgene og høysesongen er det stort sett fullbooket hos i Lapoint og på Torkild Strandvik sitt Strandro, fortsetter Førdegutten som mener han er komfortabel med belegget nå, men innrømmer at de har problemer med å integrere lokalsamfunnet i surfekulturen.

– Alt dette skjærer med kulturen i Hoddevik, derfor ønsker vi få lokalbefolkningen mer med på det vi driver med. En gang i uken har vi barnesurf, fortsetter Fretheim.

I fjor høst åpnet også Anne Akka Surf, et steinkast unna Strandro. Nå står det altså tre pensjonater i bygda ved havet som kanskje kan kalles for Norges eneste surfesamfunn. Lenger ut mot naustene ytterst i bukta står det dessuten en liten kafé som serverer god kaffe, vafler og varm sjokolade.

– Hit er proffer såvel som kavende amatører velkomne. Ikke minst de som havner midt i mellom. Først og fremst er dette et sosialt arrangement hvor likesinnede treffes med bølgene som samlingsplass, fortsetter festivalgeneralen. Transport settes opp fra Oslo med holdeplasser langs veien.

Festivalpass kjøpes på www.eksponert.no blir kroner 500 (snart!). Det legges ut 100- 140 festivalpass som gir tilgang til alt som skjer i fra torsdag til søndag. Overnatting må deltakerene fikse selv.
Hold deg oppdatert på www.friflyt.no

FAKTA OM STADLANDET:

STEDET: Surfemulighetene på Stadlandet er på høyde med det beste i utlandet. I dag er det tre ulike overnattingstilbud i Hoddevik, samt to surfeskoler med utleie av utstyr. Selv om Hoddevika ikke har mer enn 30 innbyggere, har en av pensjonistene i bygda butikk i underetasjen. Åpningstidene er fleksible og varierende.

REISEN DIT: Fra Bergen går det hurtigbåt til Selje via Florø med Fjord1. Nærmeste tettsted til Hoddevik er Leikanger. Det går busser mellom Selje, Leikanger og deretter Hoddevik. Fra Oslo, Ålesund og Trondheim har Nor-way busser til Maurstad som er ca 40 minutter fra Stad.

Du kan også fly med DAT eller Widerø til Florø. Fra Oslo tar bilturen (over Strynefjellet) i underkant av åtte timer. Fra Bergen tar bilturen omtrent fem timer.

BØLGENE: Ved siden av mer kjente steder på Jæren og i Lofoten, er Stadt et av forholdsvis få steder i Norge der det er mulig å surfe. Ervika, et stykke lenger ut på Stadlandet, har også gode bølger. Bølger kan det bli hele året, men vår, vinter og vår er den beste tiden. I løpet av sesongen har Strandro og Lapoint også egne jente-, familie- og studentcamper. Det er flere overnattingssteder på Stadlandet og i Selje og på Måløy lenger sør. På Måløy er det tre fyr som tilbyr overnatting. Et av dem, Kråkenes Fyr, ligger på en høy klippe helt ytterst i havgapet og har fantastisk utsikt over en av Norges barskeste kyststrekning.

Publisert 23. juli 2009 kl 19.34
Sist oppdatert 23. juli 2009 kl 20.55
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen