– Fri Flyt Surfefestival skal være et surfearrangement beregnet alle nivåer. Vi søker urørte bølger med havraftingbåt, lager konkurranse for proffene, setter opp brettshapekurs og tilbyr utlån av stand up paddleboards. Lapoint og Stadsurfing tilrettelegger med overnatting og leie av utstyr. Det vil bli mange tilbud denne helgen, sier Fri Flyts Christian Nerdrum som planlegger festivalen sammen med Lapoints Jarand Fretheim.

Søker urørte bølger i havgapet

Det er god mobilsering i den idylliske kommunen ellers. Låven som ligger på stranden i Hoddevika klargjøres til sosiale kvelder, fest, foredrag og filmvisninger.

Erfarne og proffe surfere blir også tatt godt vare på. To havraftingbåter fra Vågsøy Adventure er booket for å søke etter nye spots rundt den utsatte kystlinjen utenfor Stadlandet. Surfepro Jonas Paulsen, portugiseren Alexandre Grilo, den rutinerte Thomas G. Olsen og Seamus Fox fra australia har allerede meldt sin ankomst.

– Vi har så mange usurfede bølger her oppe, og Thomas Hagen med raftingbåten hevder å kjenne til en ukjent bølge som bryter 300 meter, forteller Jarand Fretheim som er medeier i Lapoint. Jarand har bosatt seg på Stadt og bygget opp en helt ny surfcamp hvor noen av de 70 deltakerne skal bo.

– Vi har både dame- og herregarderobe med varm dusj som er klar til å ta dere imot etter en surfeøkt i Atlanterhavet, sier Jarand.

Anne Kari Lerfald kan også lokke med alternativ overnatting, nyoppusset til festivalen 9.-12. oktober.

Surfekonkurranse

Under Fri Flyt Surfefestival på Stadt blir det Lapoint Surfout i Hoddevika. En dyst hvor proffene møter den ambisiøse skaren av surfenoviser.

Dette blir en åpen konkurranse for longboard og shortboard-surfere.

– Vi vil se teknisk surf, og den som surfer best i løpet av dagen vinner.

Bedømmelsen går på fart, stil, cutbacks, bottomturns, floaters, airs og utnyttelse av bølge, sier dommerpanelet.

Lørdag 11. oktober klokken 07.30 blir det registrering og informasjon om konkurransen på Lapointhuset. Lapoint Surfout kan legges til Hoddevik eller Ervika, avhengig av forholdene. Det blir et tak på 28 surfere, med 7 ganger 4 heats. Hvert heat varer 25 minutter. Herfra brytes konkurransen i semifinaler og finaler.

Brettshapekurs

– Den annerkjente shaperen Mika Lourenço fra Portugal skal holde kurs om brettkonstruksjon. Mika shapet brettet Tiago Pires slo ut Kelly Slater med under Rip Curl Search Pro i Indonesia. Her kan du lære å lage ditt eget Kelly Killer - brett!

Standupshow i bølgene

For de som ønsker å bevege seg litt utenfor surfingens tradisjonelle rammer vil en av Norges definitive brettikoner, Elling Balhald, ta med seg surfeverdenens siste trend til Stadt og Fri Flyt Surfefestival – her blir det nemlig muligheter for å prøve den raskt voksende vannsporten Stand up paddle surfing. Stand up padle surfing oppstod på Hawaii og er forløperen til surfing.

Longboardkonkurranse for asfaltsurferne

De lange og spektakulære bakkene ned mot vakre Hoddevika blir arena for longboardkonkurranse lørdag klokken 14.30. Sebastian Lundmark i Dampling Productions står for arrangementet.

Høstklimaet i Hoddevika

Vanntemperaturen på Stadt skal fortsatt være rundt 15 grader på denne tiden av året.

Det blir ikke kaldt med de draktene vi bruker i dag. Golfstrømmen fungerer lengre her enn på Østlandet. Men mer viktig er vel at sjansen for bølger er stor i midten av oktober. Men det oppfordres naturligvis å ta med varme klær og ullsokker.

Påmelding til arrangementet vil skje gjennom eksponert.no (link til høyre), og prisene varierer fra 1300 - 3200 kroner, avhengig av pakken du velger.

Husk at alle deltakere må ha festivalpass!

Kjøper du ovenattingspakke inkluderer dette festivalpass.

Dette kjøper du her:

http://www.eksponert.no/index.php?cPath=16_58&osCsid=meitue4uenu1o0as6124coti34

Fri Flyt Surfefestival vil ha 18-årsgrense, og det vil bli satt opp transport fra Oslo-Lillehammer (kr. 700), Otta, Stryn og Nordfjordeid (kr. 550)