– Vi foreslår justeringer i tre av fuglefredningsområdene på Lista som skal gjøre det litt smidigere å bedrive surfeaktivitet, sier Pål Klevan, senioringeniør i Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, til NRK.

Det har i flere tiår vært en opphetet konflikt mellom fuglefredning og surferne.

Annonse

Nå vil altså fylket imøtekomme surferne litt, og foreslår en gjennomseilingssone i området som Fuglevika. De vil også åpne for bølgesurfing i Store Havika. I tillegg vil det gjøres noen justeringer rundt Kviljoodden.

Slik det er i dag er deler av Listastrendene fugle- og plantefredningsområder. Det gjelder blant annet deler av Haviksanden, som nettopp Kviljoodden og Havikodden.

Klevan sier de har gjort studier for å se hvordan vannsport påvirker fuglelivet. Der har de blant annet sett på avstanden for forstyrrelser og vurdert ulike aktiviteters påvirkning på fugl. Der ble det klart at kiting forstyrrer fuglene mest.

Per Christian Brodschöll i Lista Bølgerytterforening er positiv til imøtegåelse, men savner også løsninger for to andre, populære områder.

–  Det ene stedet er Litlerauna, der det blir forhold for bølgeseiling av topp internasjonal kvalitet mellom 5 til 10 dager i året. Og det andre er inni Nordhasselvika der vi hadde håpet at det skulle bli åpent for seiling noen måneder på sommeren, slik at folk som bor i bygda kunne gå på stranda seile her, sier han til NRK.