– Jeg var ute og spiste lunsj med noen kamerater, og kom tilbake rundt klokken 15. Da så jeg en rekke nyhetsartikler og virsuet, forteller den 22 år gamle surferen til den britiske avisen The Guardian

Den siste uken har dataviruset, blant annet kjent som «WannaCrypt», angrepet 150 land, og fungerer slik at den lukker alle filene på datamaskinen. For å åpne filene må du betale penger i den digitale valutaen Bitcoin. Betaler du ikke, øker beløpet etter en gitt tid. 

Annonse

Så langt skal viruset ha rammet 200.000, og fortsetter å øke.

Mens ekspertene har klødd seg i hodet, og lett etter en løsning, jobbet også 22-åringen, som er en aktiv surfer langs kysten i England, med å løse problemet. Kort tid etter fant han problemet, som kan ha spart verden for stor digital ødeleggelse.

– Jeg tok en kikk på den, og fant en sample av programvaren bak den. Jeg så at den var knyttet til en domene, som ikke var registrert. Jeg plukket det opp, men visste ikke helt hva jeg gjorde på det tidspunktet, forteller han til avisen.

Det skal ha stoppet datavirsuet, ifølge flere internasjonale medier.

– Jeg skal innrømme at jeg ikke visste at det å registrere domenet ville stoppet det.

22-åringen, som ofte deler bilder på sin Twitter-profil av havforholdene langs kysten der han bor, har ingen utdannelse, men jobber freelance med IT-sikkerhet.

Handlingen har dog ikke stoppet angrepet fullstendig, men dempet det en god del, ifølge NRK.