Marcus Klevelands oppsiktsvekkende sesongoppladning

Avviser bekymring: – Ser ikke på det som et problem

Hvor mange treningstimer trenger egentlig verdens beste snowboarder for å hevde seg i toppen? Marcus Kleveland har store forventninger på seg til årets sesong.

Sist oppdatert: 8. desember 2023 kl 09.50
DOMBÅS STORE SØNN: At sesongen ikke ble helt som planlagt, tar Marcus Kleveland med knusende ro. Foto: Bård Gundersen
DOMBÅS STORE SØNN: At sesongen ikke ble helt som planlagt, tar Marcus Kleveland med knusende ro. Foto: Bård Gundersen
Lesetid: 4 minutter

Oppladningen til fjorårssesongen var usedvanlig gunstig for snowboardfenomen Marcus Kleveland, som vant det meste han deltok i fra start til slutt, inkludert gull i VM og X Games.

I samtale med Fri Flyt innrømmer 24-åringen fra Dombås at treningen ikke har vært like god i år. Det tar Kleveland med knusende ro. Allerede denne helgen smeller for Kleveland og resten av verdenseliten med big air i kanadiske Edmonton. 

– Jeg er absolutt ikke stresset. Så lenge jeg har to, tre dager som er veldig bra, så er jeg egentlig «back» for hele konkurransesesongen.

NYTT TRIKS I ERMET: Marcus Kleveland satte et helt nytt triks i big air-konkurransen i Copper Mountain. Et triks han lærte seg på trening. Foto: Christian Nerdrum
Les også

Sesongoppladning

Marcus skal ha fått en relativt normal plan for oppkjøring mot vinteren, med reise til Australia og to turer til Alpene for å trene (Saas Fee og Stubai), men dårlig vær i Alpene sørget for at Marcus sto igjen med færre treningsdager på brett enn planlagt. 

Men hjemme på Dombås har ting vært på stell. Tidligere enn noen gang har parkbyggerne i Mushroom Crew sørget for en formidabel arena rett utenfor stuedøra til Marcus Kleveland. 

Torgeir Bergrem pudder
Les også

– Det er den tiden her jeg gleder meg mest til med tanke på oppkjøring. Stikke og kjøre på kvelden hjemme på Dombås og bli komfortabel.  

Han fortsetter: 

– Jeg føler liksom at de store triksene ligger der, og det er ikke kjempeskummelt å gjøre dem, så da føler jeg meg egentlig ganske grei før sesongen.

Landslagstrener Morten Kleivdal er heller ikke bekymret for oppladningen. 

– Jeg ser ikke på det som et problem. Han fikk kjørt noen store triks i Alpene før været kom og han er en veldig dedikert snowboardkjører. Han fikk opp parken sin på Dombås tidligere enn antatt, så han har fått mye mengdekjøring før vi dro til Canada nå. 

Marcus Kleveland skadet seg stygt under treningen til Dew Tour i 2018 og knuste kneskålen i utallige småbiter. Noen mente han aldri ville gå igjen, men talentet fra Dombås brukte kun 18 uker på å komme seg på brett etter operasjonen.

Leker seg i form på barnebrett

Instagram-kontoen til Kleveland har han lagt ut en film der han står på et barnebrett på 86 cm og gjør mildt sagt imponerende triks. Mange vil kanskje si at denne leken er et tegn på overskudd, og følgelig et godt tegn på kommende sesong.  

– Han signaliserer ikke så mye, men bare at han har det veldig gøy når han kjører brett - uavhengig av lengden på brettet. Han har jo en en helt rå kroppskontroll. Det er bare gøy, og lekingen er bare én ting som gjør han til verdens beste snowboarder.  

STOKE: Marcus Kleveland lærte seg noen nye triks i Stubai. Skjermbilde: Petter Ulsetten
Les også

– Hva er målene din i år, da?
– Det alltid spennende å se når du står på toppen. Er hodet like kaldt som det bør? Det er en liten påkjenning, men målet mitt er å gjøre det samme som før.

Likevel hevder Marcus at han ikke har noen nye triks på gang. Ikke enda.

– Ehh, nå har jeg ikke noe spesielt i hodet som jeg har lyst til å gjøre. Men man vet jo aldri. Selvfølgelig, så er jo X Games en plass der du alltid kjører noe nytt, så det kan hende det kommer noe nytt der.

– Blir du noe stresset av konkurrentene dine når du ser hva de holder på med?

– Nei, det bryr jeg meg egentlig noe spesielt om. Alle vet hva alle er kapable til, med tanke på konkurranser og sånn.

Som første snowboarder i verden spant nylig 17 år gamle Ian Mattioli seks fulle rotasjoner rundt sin egen akse. Marcus Kleveland fikk naturligvis med seg trikset og lot seg imponere, men ikke skremme.

– Det er helt sjukt det han gjør der. Han spinner som et helikopter. Jeg har stor respekt for det, men jeg er ganske sikker på at det er triks som ikke kommer i konkurranse, for det Stubai-hoppet som han gjorde det på, er ganske stort. FIS-konkurranse-hopp er ikke store nok til å gjøre 21, føler jeg.

GLAD LAAX: Marcus Kleveland under Laax Open forrige sesong, der dombåsgutten nok en gang dro hjem med seier i lomma. Foto: Lorenz Richard / Red Bull Content Pool
GLAD LAAX: Marcus Kleveland under Laax Open forrige sesong, der dombåsgutten nok en gang dro hjem med seier i lomma. Foto: Lorenz Richard / Red Bull Content Pool
VERDENS FØRSTE: Ian Mattioli setter verdens første 2160 på snowboard.
Les også

Første konkurranse for Marcus Kleveland blir altså big air-konkurransen i Edmonton, Canada, hvor han havnet på sjetteplass i fjor. Kvalifiseringen begynner fredag 8. desember.

– Siden han er dobbel verdensmester så kommer det en del forventninger, men vi gjør det lystbetont og prøver å ha det gøy på tur, og skru på når det skal presteres. Jeg gleder meg til sesongen og se hva Marcus skal gjøre. 

FAVORITTSTEDET: Marcus Kleveland tilbringer alltid tid i favorittparken sin når han ikke er ute å reiser. Foto: Petter Ulsletten
Les også
Publisert 6. desember 2023 kl 14.48
Sist oppdatert 8. desember 2023 kl 09.50
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen