REISE: Kicking Horse

CANADA PÅ TVERS - DEL 6: Du lærer mange nye uttrykk på en skitur til Canada, og i Kicking Horse er stikkordet «chutes».

Sist oppdatert 20. mars 2013 kl 00.40
BJØRNEN SOVER: Kicking Horse byr på mange overraskelser, men forhåpentligvis er det ikke grizzlybjørnen - som har vinterhi midt i bakken. Thomas Torsteinson kunne nok godt tenke seg en vinter i Kicking Horse. Bilde: Bård Gundersen
BJØRNEN SOVER: Kicking Horse byr på mange overraskelser, men forhåpentligvis er det ikke grizzlybjørnen - som har vinterhi midt i bakken. Thomas Torsteinson kunne nok godt tenke seg en vinter i Kicking Horse. Bilde: Bård Gundersen

På toppen av de lange skidagene vi allerede har i bena, tar snøforholdene i Revelstoke nærmest knekken på de siste muskelfibrene som er igjen i låra. Det merkes at vi snart skal hjem, og motivasjonen for å stå på ski er ikke like stor som den kanskje burde være. For andre gang reiser vi fra et forrykende snøvær, som dersom vi hadde blitt værende, antakelig ville gitt oss en pudderopplevelse for livet. Det er bakdelen med konseptet vi er med på, mem vi er ikke i Revelstoke lenger, vi er i Kicking Horse. I stedet for 40 cm, får vi 10 cm nysnø iløpet av natten. De lett tilgjengelige områdene får vi høre er oppkjørt, for vi er ikke de eneste frikjørerne ute med pudderstøvsugeren. Likevel øyner vi håp. Meteorologene melder om tiltakende «snowshowers» gjennom dagen. I såfall er det etter lunsj vi får sette inn støtet. 

Spisestedet på Eagle´s Eye har en utsikt som sikrer bestenotering i beliggenhet og utforming av alle restaurantene vi er på i løpet av turen. Maten er god, men så er den heller ikke billig etter kanadisk standard. For hvis Revy (les: Revelstoke) er posh, så er det enda mer fancy her. Servicepersonell står utkledd i cowboykostymer og geleider oss inn i gondolheisen Golden Eagle Express. Skiene trenger du heller ikke tenke på. De blir også tatt vare på. Kicking Horse er et stort anlegg som strekker seg lenger enn øyet kan se fra toppen av heisen og langs CPR Ridge som går videre herfra. Skiområdene er rett og slett hinsides. 

Sør for toppen av Golden Eagle ligger skimuligheter som vi dessverre bare kan drømme om å nå i dette været. Deriblant Terminator 1 og Terminator 2 (som er et relativt nyåpnet område), samt et terreng mellom disse toppene som burde kunne ta pusten fra de fleste. Begge nåes kun til fots med utgangspunkt fra toppen av gondolen. Vi skjønner etterhvert at det er et fellestrekk med med fjelltoppene i Kicking, og på mange måter grunnlaget til skistedets gode omdømme som offpist-eldorado - nemlig det de kaller for «chutes». Over alt er det shutes. Ikke minst der borte hvor Arnold Schwarzenegger ville holdt på. Vi har ikke så mye shutes i Norge, men det kan beskrives som brede, åpne renner. Nesten som folder i fjellet. Av de 128 merkede løypene i Kicking Horse er det meste chutes. På løypekartet står nummer 112 til 119 fortsatt oppført som «Name That Run» Områdene vi får testet ut ligger hovedsaklig på begge sider av fjellryggen Redemption Ridge som går fra toppen av Stairway to Heaven-heisen. Traversen går på grensen til plagsomt langt ut, så tar tålmodigheten slutt og vi dropper ned til en av sidene. Først en del skiers right. Det er den enkleste og korteste løsningen, men ikke nødvendigvis den dårligste. Vi går rett inn i åpen skog og en snø som er i ferd med å bli minneverdig. Så tar vi den andre siden. Jaggu er det bratt her og. Sånn er det visst bare i Canada. Det jubles, og vi skjønner at Kicking Horse også er en plass vi kan like. Selv om det kanskje ikke går frem på kart og tall, ligger nok de skjulte perlene her tettere enn noen av de andre skistedene her. Fernie skal nok gi den sparkende hesten konkurranse, men likevel er det noe ekstra spektakulært med dette anlegget i Golden. Ikke minst med tanke på de majastetiske fjellene rundt, som forøvrig bare venter på eventyrlystne toppturister. 

Selv om en frikjører naturligvis kan gjøre sine egne valg, så vil anleggene i Canada passe på deg. I motsetning til de fleste andre skiland, er det faktisk lagt opp til at du skal kjøre utenfor løypene. Og skipatruljen tar en vurdering. Hvis skredfaren er virkelig stor, så stenger de av områdene. Faktisk tar de seg bryet med å avgrense hele det patruljerte området med tau. Kjører du utenfor her, så er det ingen som finner deg og du må betale hele redningsaksjonen selv. I løpet av hele turen er vi aldri utenfor. Det er det aldri behov for, og begrensningen må du rett og slett sette selv på eget ansvar.

KICKING HORSE:

Gjennomsnittlig snøfall: 762 cm

Høydemeter: 1260 meter

Høyeste punkt: 2450 moh

Bunnpunkt: 1190 moh

Terreng: 11.432 mål/dekar

Merkede nedkjøringer: 128

Heiser: 6

Terrengpark: Ja

Catskiing: Ja

Heliskiing: Ja

Pris dagskort: 453 kroner (79,95 kanadiske dollar)

Nett: Kickinghorse.com

Sammen med en vennegjeng på fem andre skiglade herrer reiste Fri Flyt til Canada for å stå på ski i British Colombia og Alberta. Fernie, Red MountainValhalla CatskiingWhitewater, Revelstoke og Kicking Horse skulle til pers. Ni skidager i hendene på Langley Travel og konseptet «Skiing Around The Rockies». Og på toppen av det hele unnet vi oss en dag med catskiing - det må du bare på skiferie i Canada. 

Hvis du vil holde deg helt oppdatert på reiser, nyheter, tester og ski anbefaler vi å bli abonnent av magasinet Fri Flyt

Publisert 20. mars 2013 kl 00.40
Sist oppdatert 20. mars 2013 kl 00.40
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen