Du har vel hørt om Honndalen?

Kanskje har du kjørt forbi og ofret det noen tanker. Hornindal Skisenter, eller Honndalen på lokalspråket fortjener mer enn det. Skipatruljen dro på besøk (S4E5).

Sist oppdatert: 5. april 2018 kl 11.24
Lesetid: 3 minutter

Skipatruljen hadde heller ikke vært her før, og som programleder Bård Gundersen sier i episoden. «Vi hadde såvidt hørt om det». 

For mange ligger Hornindal på veien mellom Stryn og Stranda og er derfor blitt gjenstand for det gjentakende spørsmålet «har du vært der før, eller»? Svaret er stort sett nei.

Vi skjønner dere godt. Vi hadde jo heller ikke vært der. Det ser jo ikke ut som all verden fra RV60. På vei fra et sted til et annet. Dessuten er det lite info å finne om du spør Google om ordene «pudder, freeride, offpist, løssnø og Hornindal». Men vi ble lovet noen annet. Det skal visst finnes.

Vi ankom i et strålende solvær og massevis av kuldegrader. Nysnøen var tre dager gammel. Skipatruljen har forsåvidt vært pudderjakt i nyere snø en det uten å komme hjem med stjerner i øynene.

Men såpass kan vi allerede avsløre: Kanskje er det ikke som Stranda, Sogndal og Narvik, men det er et sted vel verdt å besøke. Dessuten er det den beskjedne anlegget i Nordfjord en del av Alpepass-samarbeidet. Det gjør at posen med unnskyldninger skrumper ytterligere. 

Hornindal Skisenter er kaldere enn mange tilstøtende skisentra og selv om de fleste har hatt en god sesong i år, kan de historisk sett se tilbake en snøstatistikk og heistimer bedre enn normalen. 

– Med lokal kunnskap er det nesten garantert at du finner god snø her oppe, sier vår guide Einar Løken. Honndalen (som han kaller det) er hans hjemmebane og det er sjeldent skipatruljen har fått holde på i tre dager gammel nysnø med såpass lite konkurranse. Her finnes det både gode muligheter rett ut fra heisen, men om du tar på feller og går et stykke videre opp på Høgenibba finnes det masse mer. Skisenteret har til og med preppet spor et stykke opp i Høgenibba. Og ut fra toppen på 1200 moh glir du rett ut i rosinen i pølsa. Guridalen er en to-tre kilometer stor bolle med snilt offpist-terreng som passer for alle. Hvis du velger å gå hele veien opp til Gjugra (1296 moh) har du 3,5 kilometer med nedkjøring foran deg. Er det rart vi lurer på hvorfor dette ikke er mer allment kjent? Når det kommer til muligheten for å finne urørt puddersnø i rimelig avstand fra heisen, plasserer Hjornindal seg helt i toppsjiktet blant de anleggene Skipatruljen har besøkt de siste fire årene. 

Saken fortsetter under bildet

BOLLER OG BRUS: Etter en liten felletur i bakkant av Hornindal Skisenter kommer du til Guridalen som er en bolle på 2-3 kilometer. Det er lett å finne urørt snø, for å si det sånn. Bilde: Christian Nerdrum
BOLLER OG BRUS: Etter en liten felletur i bakkant av Hornindal Skisenter kommer du til Guridalen som er en bolle på 2-3 kilometer. Det er lett å finne urørt snø, for å si det sånn. Bilde: Christian Nerdrum

Skipatruljen tok med seg skiproffene Karsten Gefle og Henrik Gangsø til Hornindal. Der møtte de Bre og Fjell-guiden Einar Løken og skientusiast og ansatt i Hornindal Skisenter Per-Mattis Lødøen.

Her er alle sakene vi tidligere har skrevet om Hornindal.

Denne sesongen av Skipatruljen har to stopp i Alpene, før Norge skal til Pers. Først ut er Jølster i Sunnfjord og Hornindal. Videre skal Skipatruljen til Sirdal. 

Publisert 5. april 2018 kl 11.24
Sist oppdatert 5. april 2018 kl 11.24
annonse
Relaterte artikler
Hornindal ski alpint topptur randonee fri flyt guide sunnmøre sunnmørsalpene
Fri Flyt anleggsguide

Hornindal Skisenter

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen