Livet som eks-legende

Luksusguide, eneboer, tørrlagt alkoholiker og konspirasjonsteoretiker. Dette gjør fire av frikjøringens største legender etter skikarrieren.

Sist oppdatert 20. mai 2019 kl 15.36
LEGENDE: Få frikjørere kan skilte med en så lang og imponerende karriere som amerikanske Chris Davenport. I dette intervjuet forteller han om både hva han selv og et par andre kolleger driver med etter karrieren som skifilmstjerne. Foto: Tore Meirik
LEGENDE: Få frikjørere kan skilte med en så lang og imponerende karriere som amerikanske Chris Davenport. I dette intervjuet forteller han om både hva han selv og et par andre kolleger driver med etter karrieren som skifilmstjerne. Foto: Tore Meirik

Chris Davenport peker på en klippe over oss. Det er sjukt høy.

– Jeg hoppa sånt back in the days. Tror jeg har noen 30-meters dropp under beltet. Det er nok også grunnen til at jeg har nytt kne og sår rygg, sier Chris Davenport (49).

Chris går mye på toppturstøvelen Scarpa Alien. Men hvordan gjør den det i Fri Flyts kjempetest av lette toppturstøvler?

Fri Flyt møter amerikaneren på pressetreff i Engelberg i Sveits, hvor målet er å skape blest om Davenports klessponsor, som lanserer ny kolleksjon neste vinter. Men legenden fra jetsetbyen Aspen i Colorado byr på mer enn sponsorprat. Han byr også på historier om både sin egen legendestatus og noen av skifilm-legende–kollegene fra tidlig dette årtusenet.

PÅ JOBB: Chris Davenport kjører pudder i Engelberg i Sveits. Foto: Tore Meirik
PÅ JOBB: Chris Davenport kjører pudder i Engelberg i Sveits. Foto: Tore Meirik

Selv jobber Davenport – som var en av de største stjernene hos Matchstick Productions - som en slags profesjonell legende/ luksus-skguide i disse dager.

Chris Davenport:

– Jeg jobber en del for sponsorene mine, og gjør oppdrag for media, som kommentering av alpinrenn. Men først og fremst betaler folk meg for å være med dem på ski. Rett og slett fordi de vil betale for å kjøre med en legende, sier Chris Davenport, som reiser verden rundt hele året for å kjøre ski med kunder. 

Hjemme i Aspen (ok, han er egentlig fra New Hampshire på østkysten, men har bodd så lenge i Aspen at det er hjemme) venter kona og deres tre barn på 11, 13 og 18 år, mens pappa og POW-ambassadør Davenport er ute i verden på jobb: Japan, USA (inkludert Alaska) og Alpene om vinteren, og Sør-Amerika når sommeren kommer nord for ekvator. 

– Hva slags folk er kundene dine?

– Rike amerikanere som er gira på fete opplevelser. Det er temmelig kult egentlig, jeg reiser verden rundt og kjører ski på de beste stedene og andre tar regninga, forteller Davenport.

– Er de flinke på ski?

– Ja, det må de være. Jeg orker ikke å være en slags skilærer. Vi skal ha det fett!

Se noen av dagens frikjøringsprofiler snakke om Chris Davenport:

Seth Morrison:

En av gutta Chris kjørte mye med rundt starten på 2000-tallet var selveste Seth Morrison. Få frikjørere har hatt så stor påvirkning på sporten som han. Seth kan nok kalles sportens aller største legende. I dag bor han alene i et hus i skogen.

– Jeg vet ikke helt hva Seth holder på med. Han har kutta kontakten med de fleste, har ingen sponsorer eller noe sånt, og er helt ute av bransjen. Han har bygd et hus uten veiforbindelse like utenfor hjemstedet Crested Butte. Du må kjøre snøskuter for å komme dit, men han er ikke så gira på besøk har jeg skjønt. Jeg vet han er en del i Chamonix, og at han er mye i fjellet for seg selv, forteller Chris Davenport.

Det siste bekreftes for øvrig på Seths instagramkonto - hvor mye foregår uten selskap av andre.

I NORGE: Endre Løvaas intervjuer Seth Morrison i forbindelse med premieren på filmen om han selv; The Ordinary Skier. Dette er i Oslo i 2011. Foto: Tore Meirik
I NORGE: Endre Løvaas intervjuer Seth Morrison i forbindelse med premieren på filmen om han selv; The Ordinary Skier. Dette er i Oslo i 2011. Foto: Tore Meirik

Se Seths mildt sagt banebrytende segment fra filmen Focused – hvor Lyngsalpene virkelig ble satt på frikjøringskartet:

Aaron McGovern:

Dette er mannen som ble legendarisk ikke bare for gode skiferdigheter, men først og fremst for vanvittige kræsj. McGovern begynte med både fallskjermhopping, basehopping og overdreven drikking da skifilmkarrieren tok slutt. Det førte til et alvorlig alkoholproblem, men heldigvis ikke alvorlige skader. I dag er McGovern tørrlagt.

– Aaron var alkoholiker, men har fått livet på stell. Han bor hjemme i Squaw Valley og er trener for kidsa i frikjøringsklubben. Han har helt ute og kjøre en periode, men nå går det bra, sier Davenport.

Med god hjelp fra Chris selv og 90-tallets og USAs svar på Jon Olsson – nemlig Johnny Moseley – får McGovern en fet start på segmentet sitt i MSPs Ski Movie 1:

Dean Cummings:

Få karer har guidet så mange skistjerner eller seg selv til førstenedkjøringer i Alaska som denne karen. Dean Cummings var sjef for heliskiselskapet H20 Guides Alaska, og hvem husker ikke alle filmscenene hvor han kjørte med flagget som skulle markere landingsplass stikkende opp av sekken?

I dag er det litt verre stelt med Cummings, som har mista firmaet sitt – noe han redegjør temmelig grundig for på Youtube-kontoen sin

– Dean mener et organisert forbrytersyndikat har konspirert mot han, og sørget for at han har mistet både firmaet og familien. Det går strengt tatt ikke så bra egentlig, noe videoene hans kanskje gir et nokså grundig bilde av, sier Chris Davenport.

Her forteller Dean om både seg selv og konspirasjonen han mener seg utsatt for:

Publisert 20. mai 2019 kl 15.36
Sist oppdatert 20. mai 2019 kl 15.36
annonse
Relaterte artikler
DR. IDRETT: Hedda Berntsen har en doktorgrad i idrettspsykologi med fokus på idrett og motivasjon. Nå gjør hun seg selv til forskningskanin. Foto: Privat
Hedda Berntsen (47) gjør comeback

– Fordi jeg ønsker å være lykkelig

Birk Ruud X Games gull Aspen slopestyle
Birk Ruud vant X Games-gull i slopestyle

Vant sitt første X Games-gull i slopestyle

Høydepunkter fra slopestyle-finalen i Laax

Se Birk Ruud sitt vinnerrun

EKSOTISKE GREIER: Mye er uvanlig med dette bildet. Løven Simba følger med mens Anders Backe kjører ski ned fra løvens tak. Foto: Johnsen
Backe-stunt i Dyreparken

Bombdrop med løve som tilskuer

annonse
Birk Ruud trippel cork på snowboard
Birk Ruud om snowboardsatsingen

– Mye mestringsfølelse å kjenne på

Eirik Moberg Krypto Pro
Eirik Moberg om livet som proffkjører

Kryptomodellen

Motivert Hedvig Wessel

Derfor gjør hun comeback i FWT

COMEBACK: Etter en sesong pause for å være foran kameraene til blant andre Matchstick Productions, er Hedvig Wessel tilbake i Freeride World Tour (FWT) denne vinteren! Foto: Oskar Enander
Wildcard til Wessel

– Elsker å konkurrere

FORLOT FACTION: Candide Thovex lanserer nå eget skimerke. Tidligere kjørte han mange år for Faction. Foto: Candide Skis
Tre nye modeller fra Candide Skis

Skilegenden Candide Thovex lanserer egne ski

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen