Stor test av toppturstøvler

Fri Flyt har testet et utall sko for topptur på ski. Her får du vite hvilke toppturstøvler som er best og hva du bør tenke på når du skal kjøpe randoneesko.

STOR TEST: Vi fyller stadig på med nye tester av toppturstøvler i alle kategorier. Foto: Martin Innerdal Dalen
STOR TEST: Vi fyller stadig på med nye tester av toppturstøvler i alle kategorier. Foto: Martin Innerdal Dalen

Toppturstøvler er skiskoene for deg som vil ha muligheten til å kjøre i alle snødekte fjellsider som fins. Støvlene er, sammen med bindingene, helt avgjørende for muligheten til å gå opp selv, og dermed mangedoble mulighetene dine for fine nedkjøringer.

Sjekk våre nye tester av Dynafits kjøreorienterte støvel-nyhet Tigard - og ikke minst den nye modellen Atomic Backland XTD!

Her er fire av denne seosngens mest spennende nyheter i klassen for støvler med vekt rundt en kilo: Tecnica Zero G Peak er sværtlett og svært bra! Nye Dynafit TLT X er en rimelig versjon av en veldig populær klassiker. Atomic Backland Pro UL er også en fin lettvekter, og toppmodellen i Salomons nye MTN-serie er en solid og kjøreorientert topptursko.

Toppturstøvler har gå- og kjøremodus for opp- og nedturen. I gåmodus har de mest moderne modellene så mye utslag i ankelen at de føles nesten som langrennssko.

I tillegg passer de i techbindinger, altså lette og spesialiserte toppturbindinger med svært gode oppoveregenskaper.

Salomon MTN Summit Pro og Summit Pure er de to andre nyhetene fra Salomon denne sesongen.

En ny og lett toppmodell fra Atomic heter Atomic Backland Carbon UL, og er verdt sjekke ut hvis du er på jakt etter lette støvler til toppturen. Vi har også testet nye og oppdaterte Atomic Backland Carbon, som har blitt endret etter at den gjorde det veldig bra i vår test for noen år siden.

For mer kjøreorienterte toppturfolk er den nye Head Kore 130 RW GW et spennende alternativ.

Da Fri Flyt testet toppturstøvler foran 2022-sesongen var det Dynafit Radical Pro som kom best ut.

Blant de mest allsidige toppturskoene, som er helt ålreite å gå med og gir gode kjøreegenskaper i nedoverbakkene er Scarpa MaestraleDynafit Hoji Free, Tecnica Zero G Tour Pro og Atomic Hawx Ultra XTD veldig fine alternativer.

En gammel traver som ble lansert allerede i 2015, men som fortsatt holder seg svært godt er Salomon MTN Lab.

Hvis du foretrekker enda lettere sko til toppturen fins det mange fine alternativer med vekt ned mot en kilo. Scarpa Alien RS veier faktisk under kiloen, og er en veldig kapabel sko. Det er også de litt tyngre Atomic Backland Carbon og Dalbello Quantum Asolo Factory Free

Fri Flyt har testet mange topppturstøvler
PÅ VEI OPP: Topptur på ski og snowboard kan gi unike opplevelser i vinterfjellet. Dette er fra Chamonix i Frankrike. Foto: Tore Meirik

Noen techstøvler kan brukes i vanlige alpinbindinger. Vanligvis er ikke de letteste støvlene kompatible, men tyngre varianter kan noen ofte bruker i begge typene binding. Det fins også varianter med utbyttbar såle, som fikser dette.

Toppturstøvler fins i mange forskjellige typer og bruksområder, og de lar seg enklest kategorisere etter vekta, som igjen speiler bruksområdet.

Moderne toppturstøvler har 60 grader gåutslag (eller mer) i oppovermodus, og mer utslag enn det klarer de færreste å utnytte. Da er vekt mer avgjørende.

Toppturstøvler fins i mange vektklasser
KOMPROMISS: Alle topptursko er et kompromiss mellom egenskaper i motbakken og nedkjøring. Det er store forskjeller i hvilke egenskaper som er prioritert i de forskjellige støvlene. Her er Siv-Elin Skogen på vei mot det populære toppturfjellet Grøvelnebba på Nordmøre. Foto: Tore Meirik

Som hovedregel kan man si at jo lettere støvlene er, jo bedre er de på vei opp, og jo dårligere kjøreegenskaper har de når du skal kjøre ned.

Ulempen med toppturstøvler er at de er mindre presise og mykere, med mindre jevn fleks, enn ordinære alpinstøvler. Tynn plast (eller karbonfiber) i skallet vil også gjøre det noe mer krevende å finne sko som passer.

De lærde – og markedsapparatene- strides hvorvidt de mest kjøreorienterte toppturstøvlene kan sammenlignes med dedikerte alpinstøvler, men de fleste storforbrukere av slik utstyr mener at rendyrkede alpinstøvler fortsatt er bedre i nedkjøringene, selv om forskjellene stadig blir mindre.

Topptur kan gi fantastiske skiopplevelser
NEDKJØRING: Som hovedregel er toppturstøvler bedre å kjøre ned med jo tyngre de er. Dette er Christian Björk i aksjon i Øksendalen i Møre og Romsdal. Foto: Tore Meirik

Merk at støvlene må passe foten din. De kan tilpasses, men sjelden i like stor grad som ordinære alpinstøvler.

I Fri Flyt har vi testet svært mange toppturstøvler opp gjennom årene, i mange kategorier. De fleste vil finne sine støvler blant de som veier mellom 1000 og 1600 gram (i størrelse 26,5), som er de mest allsidige variantene, og hvor utvalget er størst. I begge ender av vektskalaen finner du varianter som enten er ultralette eller temmelig kraftige – omtrent som vanlige alpinstøvler.

Fri Flyt har testet svært mange sko for topptur
STORT UTVALG: Det er mye å velge mellom for deg som skal velge toppturstøvler. Fri Flyt har testet det meste. Foto: Martin Innerdal Dalen

Vi har delt inn toppturstøvlene i tre kategorier, med de letteste først. I Fri Flyts store testarkiv har vi prøvd svært mange støvler i alle kategoriene:

Ultralette racingstøvler

Skal du først av alle til topps, og syns det er viktigere enn både komfort, varme og kjøreegenskaper på vei ned er dette støvlene for deg. Slike støvler veier ekstremt lite for å gi minst mulig å drasse med seg på vei opp.

I tillegg har de ofte ekstra stort gåutslag i oppovermodus, og de er konstruert på måter som gjør at de svært raskt kan skiftes fra opp- til nedovermodus. Alt for at en randotur skal gå raskest mulig – fortrinnsvis i konkurranse. Den lave vekten skyldes avanserte materialer (mye karbon!), syltynn innersko og få spenner.

Slike støvler er ofte svært dyre, og egenskapene i nedoverbakkene er verken høyt prioritert eller særlig gode, selv om modellene ofte er ganske stive.

I denne klassen ligger vekta på støvlene mellom 500 og 700 gram. 

Dette er støvlene for deg som:

  • Deltar i konkurranser i skialpinisme

  • Prioriterer oppturen, og syns det viktigste med en topptur er at det skal fort oppover

Styr unna slike støvler hvis du:

  • Er glad i varme, komfort og pengene dine

  • Mener nedturen er like viktig som oppturen

Lette toppturstøvler

Her finner du støvlene som med sin lave vekt og gode gåutslag gjør deg i stand til å gå mange og lange motbakker i jakten på de beste nedkjøringene.

Her får du langt bedre nedoveregenskaper og komfort enn i racingstøvlene, selv om denne kategorien topptursko fortsatt er lette i vekt (dog tyngre enn konkurranseskoene).

Her er for eksempel ikke rask overgang fra opp- til nedovermodus prioritert, og det bidrar til enklere konstruksjon og jevnere fleks, som gir bedre kjøreegenskaper.

Tykkere innersko bidrar til økt varme og komfort. Tidligere hadde mange av modellene i denne kategorien ekstra tunge som skulle settes inn da skoen ble satt i nedovermodus, men dette litt knotete systemet har de fleste gått bort fra i dag.

Samtidig er dette støvler som er så lette at de ikke kan konkurrere med tyngre modeller når det skal kjøres fort og aggressivt på variert føre, men svært mange toppturentusiaster vil finne sin modell i denne kategorien.

I denne klassen ligger vekta på støvlene mellom 800 og 1200 gram.

Dette er støvlene for deg som:

  • Vil gå mye og langt

  • Syns oppturen er like viktig som nedturen

Styr unna slike støvler hvis du: 

  • Mener nedturen er det eneste som teller

  • Syns en topptur, gjerne av den korte typen, uten rask og aggressiv kjøring ned igjen er bortkastet

Allsidige toppturstøvler

Vil du ha litt bedre kjøreegenskaper og aksepterer litt mer vekt å ta med deg på vei opp i forhold til forrige kategori er dette støvlene for deg.

Dette er fortsatt nokså lette sko, men her får du litt mer komfort, varme og nedoveregenskaper enn på de lettere modellene. Kategorien utvikles stadig, og kombinasjonen av gode egenskaper i både opp- og nedoiverbakkene blir mer og mer vanlig. Skoene er de kraftigste randostøvlene, uten å være alpinstøvler med gåfunksjon. 

I denne kategorien finner du flere modeller med både tre og fire spenner, som gir bedre passform og fleks, men selvsagt øker vekten.

Vekta på støvlene ligger mellom 1200 og 1600 gram. 

Dette er støvlene for deg som:

  • Trives på vei opp, men enda mer på vei ned

  • Syns det er greit å kjøre litt roligere når føret blir krevende 

Styr unna slike støvler hvis du:

  • Gir full gass uansett

  • Skal vinne konkurranser i skialpinisme

Den mest kjøreorienterte fra Backland-serien

Atomic Backland XTD Carbon 120 er den beste kjørestøvelen i Atomics Backland-serie, men den har noen tøffe konkurrenter fra andre merker.

Atomic Backland XTD Carbon 120. Foto: Tore Meirik
Atomic Backland XTD Carbon 120. Foto: Tore Meirik
Atomic Backland XTD Carbon 120

8 500 kroner

atomic.com

1 401 gram (26,5)

Vekt, innerstøvel: 322 gram

Skafthøyde: 310 mm

Oppgitt gåutslag: 74 grader

Oppgitt fleks: 120

Oppgitt lestbredde: 100 mm

Oppgitt sålelengde (str 26/ 26,5): 297 mm

skala
7/10

Backland XTD Carbon 120 er en ny modell fra østerrikske Atomic, og dette er den tyngste og mest kjøreorienterte skoen i Atomics allsidige Backland-serie. Selv sammenligner de Backland XTD med støvler som Dynafit Radical Pro, Scarpa Maestrale og Fischer Transalp Pro.

Støvelen har kraftig powerstrap med metallspenne i tillegg til vanlig spenne i overskallet. Underskallet strammes med en spenne som igjen strammer en wire som dekker en stor del av foten. Byttet mellom gå- og kjøremodus skjer med en slå på baksiden av skoen - et system vi kjenner fra mange tidligere støvler fra Atomic.

Backland XTD er den eneste skoa i Backland-serien med GripWalk-såle. Det betyr at den er kompatibel med de fleste bindinger.

Støvelen er laget i karbonforsterket polyamid-plast, og passformen beskrives av Atomic som medium.

I bruk

Atomic Backland XTD Carbon 120 har et stort fortrinn foran de to andre støvlene i Backland-serien (Backland Carbon og Backland Carbon UL); nemlig høyere skaft. Det øker riktignok vekta litt, men gjør kjøreegenskapene betydelig bedre.

TESTTUR: På vei opp på Grand Montets i Chamonix med Atomic Backland XTD Carbon 120. Foto: Tore Meirik
TESTTUR: På vei opp på Grand Montets i Chamonix med Atomic Backland XTD Carbon 120. Foto: Tore Meirik

Samtidig oppleves fleksen som nokså stiv og progressiv sammenlignet med de andre støvlene i Backland-serien. Men hvis man sammenligner med de svært vellykka konkurrentene Scarpa Maestrale og Dynafit Radical Pro har ikke Atomics støvel merkbart bedre kjøreegenskaper.

Den er heller ikke like god å kjøre med som den lettere godbiten Tecnica Zero G Tour Pro. Litt smalere passform ville gjort støvelen mer presis. Vi merker også at wiren og spenna som strammer underskallet er vanskelig å få skikkelig tight.

Ellers er støvelen strålende i motbakkene. Det veldig store gåutslaget er riktignok mer enn man klarer å utnytte, og dermed blir ikke støvelen så mye bedre å gå med enn konkurrenter med 50 grader. 

Skoa er veldig enkel i bruk, og å bytte mellom gå- og kjøremodus er kjempeenkelt, også med votter på. Finishen er upåklagelig.

Atomic Backland XTD Carbon 120 er et ypperlig valg for Atomic-entusiasten som vil ha lette men kjøreorienterte toppturstøvler.

VURDERING
Oppover
Nedover
Brukervennlighet
Helhet
PLUSS

Komfortabel passform

Merkbart bedre å kjøre med enn de andre Backland-støvlene

Stort gåutslag

MINUS

Det fins lettere konkurrenter med bedre kjøreegenskaper

Kunne vært mer presis

Litt vanskelig å stramme underskallet

Test av Dynafit Tigard 130

Dynafit Tigard er en kjøreorientert støvel med stort gåutslag. Men med passform som ikke vil fungere for alle.

Dynafit Tigard. Foto: Tore Meirik
Dynafit Tigard. Foto: Tore Meirik
Dynafit Tigard

8 999 kroner

dynafit.com

1 646 gram (str. 26)

Vekt, innerstøvel: 321 gram

Skafthøyde: 320 mm

Oppgitt gåutslag: 70 grader

Oppgitt fleks: 130

Oppgitt lestbredde: 101 mm

Oppgitt sålelengde (str 26/ 26,5): 305  mm

skala
8/10

Tigard er en serie med både støvler, ski og etter hvert binding fra italienske Dynafit - lansert i 2023. Dette er kjøreorienterte greier, og produktet som først ble lansert i serien er støvelen Tigard 130.

For 2023-sesongen er den tilgjengelig i begrenset med størrelser, men Tigard-skoa lanseres for fullt høsten 2023. Da kommer også den mykere 110-versjonen.

Tigard er laget i Grilamid med armering i karbonfiber, har fire spenner og kraftig powerstrap med metallspenne. Vekten er i den høye enden av skalaen sammenlignet med en del toppturstøvler, samtidig som den er betydelig lettere enn vanlige alpinstøvler - som Dynafit gjerne vil sammenligne den med.

Gåutslaget er temmelig unikt i denne vektkategorien - 70 grader er sammenlignbart med langt lettere topptursko.

Hoji-lock systemet som bytter mellom kjøre- og gåmodus med spaken på baksiden av støvelen åpner og lukker også de to øverste spennene og powerstrapen.

Tigard har GripWalk-såle uten Dynafits noe utskjelte Speednose, som gjør at støvelen passer med de aller fleste tech- og slalåmbindinger (ikke racing-bindinger) og alle stegjern.

I bruk

Tigard er litt vanskelig å presse inn i en eksisterende toppturstøvel-kategori. Det fins både lettere støvler og tyngre støvler med fire spenner, samtidig som det - så vidt vi kjenner til - ikke fins fire-spenners støvler med 70 grader gåutslag (importøren VPG skriver på sine nettsider at gåutslaget er 55 grader, men Dynafit selv skriver 70).

I motbakkene opplever vi at det i praksis ubegrensede gåutslaget begrenses noe av at den kraftige innerstøvelen. Den gir både komfort og varme, men gir også en viss motstand i steget. Den lettere fire-spenners støvelen Tecnica Zero G Tour Pro har til sammenligning mindre gåutslag, men er likevel hakket bedre i motbakkene. Samtidig er den tyngre men lignende modellen Lange XT3 130 kjipere å gå med.

Byttet mellom gå og kjøremodus er veldig enkelt med det gjennomtenkte Hoji Lock-systemet, men for maks komfort i motbakkene og økt kontroll ned igjen må nok mange stramme spennene ekstra før nedturen, selv om Hoji Lock-en i prinsippet skal fikse det for deg.

Det er i nedkjøringene denne støvelen først og fremst skal imponere. Den har utvilsomt veldig stiv og temmelig progressiv fleks. Det gir strålende kraftoverføring til både ski og bindinger, og underlag.

Samtidig opplever testerne at underskallet er svært romslig. Tigard føles betydelig bredere enn den oppgitte lestbredden på 101 millimeter (det er ikke spesielt smalt), som gir en upresis følelse. Dermed skal du ha temmelig bred fot for å få maks ut av Dynafit Tigard som kjørestøvel - for mange vil nok skoen bli for bred og upresis, selv om fleksen er stiv og progressiv. Støvler der kjøreegenskaper er prioritert lages som regel med smalere lest, som kan utelukke mange med bred fot. Tigards brede lest vil nok funke for flere, men mister noe av spissegenskapene du kunne fått med en smalere lest.

Modellene Hoji Free, Radical Pro og Hoji Pro Tour fra Dynafit har samme Hoji Lock-system. Dette er lettere støvler med færre spenner, og disse skoene oppleves som bedre i motbakkene. De varierer i passformen, men har jevnt over smalere lest og litt bedre presisjon, men også mindre progressiv fleks enn Tigard.

Dynafit Tigard er et ypperlig valg for deg som fyller støvlene og vil ha en kjørestøvel som også leverer i middels lange motbakker.

VURDERING
Opp
Ned
Brukervennlighet
Komfort
Total
PLUSS

Komfortabel

Varm

Stiv

Progressiv fleks

Enkel i bruk

MINUS

Upresis passform

Test av Tecnica Zero G Peak

Nye Tecnica Zero G Peak kombinerer lav vekt og gode kjøreegenskaper som gjør den til en av de beste støvlene vi har prøvd i klassen under en kilo.

Tecnica Zero G Peak toppturstøvler
Tecnica Zero G Peak: Gode toppturstøvler under ti kilo
FF_testvinner
Tecnica Zero G Peak

Pris: 9 999 kroner

Vekt: 987 gram (26,5)

Vekt, innerstøvel: 222 gram

Oppgitt gåutslag:  75 grader

Oppgitt fleks: ikke oppgitt

Oppgitt lestbredde: 99 mm

Oppgitt sålelengde (str 26/ 26,5): 288 mm

Nett: Tecnica Zero G Peak

skala
9/10

Zero G Peak er en splitter ny modell fra italienske Tecnica, og tross prisen er dette den rimeligste av de to modellene i Zero G Peak-serien (karbonmodellen koster 11 499 kroner).

Den er også den eneste av de fire nye toppturstøvlene i 2022/ 23-testen med spenne i stedet for strammehjul på vrista.

Tecnica Zero G Peak er laget i karbonforsterket plast med gummisåle fra Vibram. Spennen over vrista strammer en wire som drar to plastvinger mot hverandre over nedre del av foten. Øverst er en vanlig spenne, og over der igjen en fire centimeter bred, utløsbar powerstrap med metallstramming.

Byttet mellom gå- og kjøremodus skjer med en slå på baksiden av skaftet. En myk gamasje festes med borrelås til innerstøvelen for å holde snø ute.

LES OGSÅ: Test av Tecnica Zero G Tour Pro

«Har du ti tusen kroner å avse og er gira på et par skikkelig lette toppturstøvler, da skal det mye til for at Tecnica Zero G Peak blir feil.»

Tecnica Zero G Peak i bruk

Tecnicas lette og kostbare, nye toppturstøvler har stilig finish som gir godt førsteinntrykk. Den er litt krevende å komme inn i, men når foten først er på plass lukker støvelen veldig godt og komfortabelt rundt foten – det gir god presisjon.

Det er ellers litt rart at powerstrapen i toppen hektes av nedover i stedet for oppover. Wiren som strammes av spennene gjør at det kreves litt innsats for å stramme skoen, men det er også enklere enn man kanskje skulle tro. Trykket fordeles veldig fint, og det er enkelt å stramme støvelen komfortabelt.

LES OGSÅ: Test av Dynafit TLT X

Under gåing er skoen totalt uten motstand, og inspirerer til å lange ut i alt fra flate til bratte motbakker. På vei ned er Tecnica Zero G Peak suveren i denne vektklassen – fleksen er stiv, og spenne i stedet for strammehjul/ Boa over vrista gjør at skoen flekser helt annerledes og betydelig mer progressivt og presist. Kraftoverføring og fleks er dermed veldig god, på grensen til enestående for en toppturstøvel under en kilo.

Sammen med presis passform blir dette en av de beste, lette toppturstøvlene på markedet – særlig hvis man velger riktig størrelse og tar seg tid til å tilpasse innerstøvelen skikkelig.

VURDERING
Oppover
Nedover
Brukervennlighet
Helhet
PLUSS

Lett

Presis

Stiv

Temmelig progressiv fleks

Komfortabel

MINUS

Dyr

Test av Dynafit TLT X

X er siste tilskudd i Dynafits TLT-serie, og her treffer de italienske topptur-ekspertene godt. Dynafit TLT X er en lett og rimelig toppturstøvel med ny passform og ålreite kjøreegenskaper.

Dynafit TLT X toppturstøvel test
Dynafit TLT X: Lett og rimelig toppturstøvel
Dynafit TLT X

Pris: 6 999 kroner 

Vekt: 1 049 gram (str. 26,5)

Vekt, innerstøvel: 191 gram

Oppgitt gåutslag:  60 grader

Oppgitt fleks: ikke oppgitt

Oppgitt lestbredde: 101 mm

Oppgitt sålelengde (str 26/ 26,5): xx mm

Nett: Dynafit TLT X

skala
8/10

TLT X er siste tilskudd i Dynafits temmelig legendariske topptur-skoserie Dynafit TLT. Denne skoa er laget i plasttypen Grilamid, som er forsterket med glassfiber i skaftet. Gummisålen er levert av Pomoca.

Dynafit har kutta ut sin såkalte speednose på TLT X, som betyr at den – i motsetning til forgjengeren Dynafit TLT 8 CR - er kompatibel med de fleste stegjern (TLT 9 hoppa Dynafit like godt over).

Dynafit TLT X har såkalt Twistfit-stramming over vrista. Det er samme prinsipp som Boa, men altså et annet merkenavn. Wiren som strammes av hjulet går både over vrista og rundt ankelen. Den øverste spenna strammer en kraftig borrelås, og sørger for bytte mellom gå- og kjøremodus samtidig som den slakkes eller strammes.

En myk gamasje festes med borrelås til innerstøvelen for å holde snø ute. Støvelen er for øvrigtemmelig rimelig sammenlignetmed en del andre nyheter denne sesongen. Dynafit oppgir ikke flekstall for sine randonee sko.

«Dynafit TLT X er et bra valg for deg som vil ha lette toppturstøvler uten å tømme lomme-boka – og syns det er greit at åpne spenner alltid kombineres med gåmodus.»

Dynafit TLT X i bruk

Nye X-modellen i den populære serien Dynafit TLT har helt annen passform enn tidligere toppturstøvler fra Dynafit – vi opplever Dynafit TLT X som betydelig romsligere, og vi antar den vil passe flere.

Selv om innerstøvelen har en litt merkelig tekst (særlig på norsk), så er den veldig fin; Lineren gir komfort og bidrar med stivhet og progressivitet.

Twistfit-systemet strammer veldig godt over foten, og bidrar bra til å holde hælen på plass. Hovedspenna i toppen er gjennomtenkt og enkel i bruk, men ikke alle setter pris på at spenna også styrer byttet mellom gå- og kjøremodus. Det gjør at du ikke kan ha spenna åpen samtidig som skoen er i kjøremodus.

Under gåing er det ingen motstand i støvelen, som er supert i motbakkene.

På vei ned opplever vi at Dynafit TLT X gir litt mer kraft og presisjon enn Atomic Backland Pro UL, selv om Dynafit TLT har bredere lest. Årsaken ligger nok i litt høyere skaft sammenlignet med Backland Pro UL.

Pluss for at Dynafit har droppa Speednose, slik at TLT X kan brukes med de fleste stegjern – og for hyggelig pris.

VURDERING
Oppover
Nedover
Brukervennlighet
Helhet
PLUSS

God i motbakkene

Rimelig

Passform vil passe mange

Ok presisjon og kraftoverføring

MINUS

Kunne vært høyere

Spennen kan ikke åpnes uten å sette skoen i gåmodus

Test av Atomic Backland Pro UL

Atomic Backland Pro UL er en lett og lav toppturstøvel med ypperlige egenskaper i motbakkene. Men Atomic Backland Pro UL krever presisjon under kjøring, og er klart best når føret er enkelt.

test av toppturstøvler Atomic Backland Pro
Atomic Backland Pro UL: Klart best når føret er enkelt
Atomic Backland Pro UL

Pris: 7 500 kroner  

Nett: Atomic Backland Pro UL

Vekt: 1 031 gram (str. 26,5)   

Vekt, innerstøvel: 205 gram  

Oppgitt gåutslag: 74 grader  

Oppgitt fleks: 100 

Oppgitt lestbredde: 98 mm

Oppgitt sålelengde (str 26/ 26,5): 288 mm

skala
7/10

Atomic Backland er en populær toppturstøvel-klassiker som denne sesongen kommer i både nye versjoner og oppdaterte utgaver av eksisterende modeller.

Skoene som heter Atomic Backland Pro UL er nye, og dette er den litt rimeligere og (faktisk) lettere versjonen av toppmodellen Backland Carbon UL.

Atomic Backland Pro er laget i polyamid-plast som er forsterket med karbonfiber. Sålen er laget i gummi. Skoen har bred borrelås øverst, som strammes med en spenne. Over vrista strammes skoen med Boa-snøring, som er skjult inni underskallet. Innerstøvelen strammes med skolisser, og en myk gamasje festes med borrelås til innerstøvelen for å holde snø ute.

Skiftet mellom gå- og kjøremodus skjer med en metallslå på baksiden av støvelen. Festepunktet til denne kan justeres for å endre framovervinkelen i kjøremodus.

LES OGSÅ: Test av Salomon MTN Summit

«Atomic Backland Pro UL er et bra valg for toppturfolk som vil ha en komfortabel sko som er best i motbakkene. Bør kombineres med lette ski og helst godt skiføre.»

Atomic Backland Pro i bruk

Atomic Backland Pro UL oppleves som en liten og lett toppturstøvel – noe måling av vekt og skafthøyde bekrefter.

Passformen virker ganske romslig, og vi tror mange vil oppleve skoen som komfortabel. Hvis du liker passformen til tidligere Backland-støvler, vil du like denne også. Det krever litt innsats å finne riktig stramming på borrelåsen øverst, men når det først er gjort er støvelen enkel å håndtere.

Byttet mellom gå- og kjørefunksjon er lett å betjene selv med votter på, og Boa-snøringen gir veldig komfortabel passform. Det er riktignok litt knot å få støvelen på, og vanskelig å knyte lissene på innerstøvelen når den er nedi skoa.

Under gåing er det ingenting å utsette på denne lette og komfortable toppturstøvelen. Gåutslaget føles ubegrenset og man inspireres til å lange ut i motbakkene.

LES OGSÅ: Test av Atomic Hawx 130

Men under kjøring føles Atomic Backland Pro veldig lav - det er krevende å stå over skiene og ta kontroll med mindre føret er av den enkle sorten. Skafthøyden bak er 30 centimeter, det er temmelig normalt, men det er idet man presser framover skoen har begrensninger. Plasten foran slutter 26 centimeter over sålen, og toppen av øverste spenne er 20 centimeter over - det er veldig lavt, og går ut over støvelens evne til å gi kraft og kontroll under kjøring.

Presisjonen reduseres litt av romslig passform i nedre del av skoa og den komfortable boastrammingen klarer ikke stramme plasten i underskallet så godt at det gir fleks som er særlig stiv og progressiv.

VURDERING
Oppover
Nedover
Brukervennlighet
Helhet
PLUSS

God å gå med

Nokså enkel i bruk

Komfortabel

Ok presisjon

MINUS

Lavt skaft går ut over kjøreegenskapene

Myk fleks

Kunne hatt bedre presisjon

Test av Salomon MTN Summit

Salomon MTN Summit er en komfortabel og gjennomtenkt toppturstøvel med veldig gode kjøreegenskaper – men den er betydelig tyngre enn oppgitt.

Salomon MTN Summit toppturstøvel
Salomon MTN Summit: Komfortabel og gjennomtenkt toppturstøvel
Salomon MTN Summit

Pris: 8 000 kroner

Nett: Salomon MTN Summit

Vekt: 1 180 gram (str. 26,5)

Vekt, innerstøvel: 229 gram

Oppgitt gåutslag:  75 grader

Oppgitt fleks: 110 

Oppgitt lestbredde: 99 mm

ppgitt sålelengde (str 26/ 26,5): 288 mm

skala
7/10

Salomon MTN Summit er den dyreste og ifølge reklamen letteste støvelen av de tre nye modellene i Salomons MTN-serie – testene av de to andre finner du her: MTN Summit Pro og MTN Summit Pure. Våre målinger viser at det skiller svært få gram mellom MTN-støvlene, først og fremst fordi denne skoa veier 180 gram mer enn oppgitt.

Salomon MTN Summit er laget i Pebax-plast med karbonforsterkning i skaftet og Grilamid-plast i underdelen.

Skoa har Boa-stramming over vrista. Denne strammer både en plastvinge under skruen og en plastskinne i overgangen mellom over- og underskall. Den øverste spennen strammer en bred borrelås, og over denne igjen er en to centimeter bred powerstrap.

En myk gamasje festes med borrelås til innerstøvelen for å holde snø ute. Bytte mellom gå- og kjøremodus gjøres med en liten slå på baksiden av støvelen – dette er samme system som på den første MTN-støvelen fra 2016.

«Salomon MTN Summit har gode kjøreegenskaper og stort gåutslag, men såpass høy vekt at det egentlig bare skulle mangle.»

Salomon MTN Summit i bruk

Toppmodellen av de tre skoene i Salomons nye MTN-serie imponerer kjapt med skikkelig slalåmsko-følelse.

Sammenlignet med andre toppturstøvler rundt kiloen virker disse store, stive og varme. Men så er de betydelig tyngre enn hva Salomon hevder, og klart tyngst av de fire modellene i denne testen.

Støvelen er varm og komfortabel, og gåutslaget føles ubegrenset – særlig bakover. Likevel merkes mer motstand i den kraftige konstruksjonen sammenlignet med de andre støvlene.

LES OGSÅ: Test av Atomic Backland Carbon UL

Skoen er veldig enkel i bruk, og det er enkelt å finne komfortabel og presis passform, selv om lesten er litt smal. Kjøreegenskapene er bra – den tunge støvelen har veldig progressiv fleks. Den litt tunge plasttypen PU kan ta noe av æren for det.

Ekstra borrelås på toppen bidrar også til at MTN Summit føles høyere og blir dermed bedre å kjøre med enn de to andre støvlene i MTN-serien. At Boasystemet ikke bare strammer en wire, men også en bredere plastskinne bidrar til bedre kjøreegenskaper.

Sammenlignet med støvler med vekt rundt en kilo har MTN Summit veldig gode kjøreegenskaper. Men siden modellen egentlig hører hjemme i 1,2-kilos kategorien blir totalen likevel ganske ordinær.

VURDERING
Oppover
Nedover
Brukervennlighet
Helhet
PLUSS

Gode kjøreegenskaper

God komfort

Varm

Enkel i bruk

MINUS

Tung

Den kraftige konstruksjonen 

gir litt motstand under gåing

Test av Atomic Backland Carbon UL

Atomic Backland Carbon UL er en ny toppmodell fra Atomic. Her får du suverene gåegenskaper i en lav og lett støvel med nokså stiv fleks.

Carbon UL toppturstøvler test backland atomic
Atomic Backland Carbon UL: Suverene gåegenskaper
Atomic Backland Carbon UL

Vekt: 1 048 gram (str. 26,5)

Vekt, innerstøvel: 231 gram (inkludert avtakbar karbonspoiler på 11 gram)

Oppgitt gåutslag: 74 grader

Oppgitt fleks: 110

Oppgitt lestbredde: 98 mm

Oppgitt sålelengde (str 26/ 26,5): 288 mm

Pris: 8 500 kroner

Nett: atomic.com

skala
7/10

Backland er en populær toppturstøvel-klassiker som denne sesongen kommer i både nye versjoner og oppdaterte utgaver av eksisterende modeller. Skoene som heter UL er nye, og dette er den fjongeste UL-modellen, som faktisk er litt tyngre enn den litt rimeligere Backland Pro UL.

Vi har også testet den eldste versjonen av Atomic Backland Carbon og den oppgraderte 2023-versjonen.

Støvelen er laget i karbonfiber i både over- og underskall, og sålen er i gummi. Skoen har bred borrelås øverst, som strammes med en spenne. Over vrista strammes skoen med Boa-snøring, som er skjult inni underskallet. Innerstøvelen strammes med skolisser, og en myk gamasje festes med borrelås til innerstøvelen for å holde snø ute. 

Skiftet mellom gå- og kjøremodus skjer med en metallslå på baksiden av støvelen. Denne kan justeres for å endre framovervinkelen i kjøremodus.

Carbon UL i bruk

Atomic Backland Carbon UL oppleves som en liten og lett støvel – noe måling av vekt og skafthøyde bekrefter. Passformen virker ganske romslig, og vi tror mange vil oppleve skoen som komfortabel. Hvis du liker passformen til tidligere Backland-støvler, vil du like denne også.

Det krever litt innsats å finne riktig stramming på borrelåsen øverst, men når det først er gjort er støvelen enkel å håndtere. 

Byttet mellom gå- og kjørefunksjon er lett å betjene selv med votter på, og boasnøringen gir veldig komfortabel passform. Det er riktignok litt knot å få støvelen på, og vanskelig å knyte lissene på innerstøvelen når den er nedi skoa.

Under gåing er det ingenting å utsette på denne lette og komfortable støvelen. Gåutslaget føles ubegrenset og man inspireres til å lange ut i motbakkene. 

Men under kjøring føles støvelen veldig lav - det er krevende å stå over skiene og ta kontroll med mindre føret er av den enkle sorten. Skafthøyden bak er 30 centimeter, det er temmelig normalt, men det er idet man presser framover skoen har begrensninger. Plasten foran slutter 26 centimeter over sålen, og toppen av øverste spenne er 20 centimeter over - det er veldig lavt, og går ut over støvelens evne til å gi kraft og kontroll under kjøring. 

Karbonfiberen gir stiv fleks som bidrar til å bedre kjøreegenskapene noe.

LES OGSÅ: Test av Salomon MTN Summit Pure

Presisjonen reduseres litt av romslig passform i nedre del av skoa og den komfortable boastrammingen klarer ikke stramme plasten i underskallet så godt at det gir fleks som er særlig progressiv.

Forskjellene fra den lettere og rimeligere Atomic Backland Pro UL oppleves ellers som svært små.

Carbon UL er komfortable og litt stive topptursko som er best i motbakkene. Bør kombineres med lette ski og helst godt skiføre.

VURDERING
Opp
Ned
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Lett

God å gå med

Nokså enkel i bruk

Komfortabel

Relativt stiv fleks

MINUS

Lavt skaft går ut over kjøreegenskapene

Kunne hatt bedre presisjon

Test av Salomon MTN Summit Pure

Salomon MTN Summit Pure er en ny, rimelig og litt enkel støvel i Salomons serie MTN og egner seg for toppturer som ikke er altfor avanserte.

Salomon MTN Summit Pure test mtn toppturstøvel
Salomon MTN Summit Pure: Rimelig og enkel toppturstøvel
Salomon MTN Summit Pure

Vekt: 1 193 gram (str. 26,5)

Vekt, innerstøvel: 225 gram

Oppgitt gåutslag: 75 grader

Oppgitt fleks: 70

Oppgitt lestbredde: 99/ 105 mm

Oppgitt sålelengde (str 26/ 26,5): 288 mm

Pris: 6 500 kroner

Nett: Salomon MTN Summit Pure

skala
6/10

MTN Summit Pure er den rimeligste av de tre støvlene i Salomons nye serie lette toppturstøvler. Denne er tyngst, men våre målinger viser at vektforskjellen mellom de tre modellene i MTN-serien er bare 13 gram mellom tyngst og lettest. Alle modellene kommer også i egne utgaver for kvinner.

MTN Summit Pure er laget i plasttypen Ultramid, med gummisåle. Den har ei spenne øverst, som er en kombinasjon av plastspenne og 45 millimeter bred borrelås (powerstrap). På vrista er det boasnøring med tynn stålwire som krysser over foten fra bak lilletåa og til like over ankelen.

Støvelen har gummisåle, og skiftet mellom gå- og kjøremodus gjøres med en spak på baksiden, på samme måte som den opprinnelige og tyngre MTN-støvelen.

Innerstøvelen er avstivet foran og har hull til skolisser.

LES OGSÅ: Test av Atomic Backland Carbon 2023

MTN Summit Pure i bruk

MTN Summit Pure er enklest å ha med og gjøre av alle støvlene i MTN-serien - de oppleves som romslige og enkle å tråkke inn og ut av. Som MTN Summit Pure er veldig gode å gå med, Det store gåutslaget merkes særlig godt bakover, og gjør skoene ekstra godt egnet i slakt eller flatt terreng.

MTN Summit Pure er enkle i bruk, å bytte mellom gå- og kjøremodus går kjapt og er lettvint, og boasnøringen over vrista er ikke bare komfortabel, men også enkel å betjene.

I nedkjøringene merkes det at støvelens målgruppe ikke er de råeste frikjørerne. Fleksen er myk og støvelen føles veldig lav, noe som går ut over kjøreegenskapene. Skafthøyden er ganske vanlig, men det er ingen borrelås/ powerstrap i toppen av støvelen, som betyr at det er ganske mye skisko over den øverste (og eneste) spenna. Det gjør at fleksen framover blir myk. Samtidig gjør litt tykkere plast at fleksen er med progressiv enn på Summit Pro, slik at kjøregenekspene i sum er like. Selv om passformen er litt romslig, oppleves likevel skoa som nokså presis i forhold til vekt og fleks. 

Salomon MTN Summit Pure er enkle men rimelige og ganske lette toppturstøvler som vil gjøre en god jobb for deg som ikke skal på de mest krevende nedkjøringene.

VURDERING
Opp
Ned
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Rimelige

Gode å gå med

Ok progressivitet

Lav vekt

MINUS

Dårlige kjøreegenskaper

Test av Atomic Backland Carbon 2023

Oppdaterte Atomic Backland Carbon er en kjent klassiker som har blitt et enda bedre valg for toppturisten som vil ha nokså lette støvler – men uten å totalt undertrykke frikjøreren i seg.

backland carbon toppturstøvler test 2023
2023: Atomic Backland Carbon
Atomic Backland Carbon

Vekt: 1 165 gram (str. 26,5)

Vekt, innerstøvel: 296 gram

Oppgitt gåutslag: 74 grader

Oppgitt fleks: 110

Oppgitt lestbredde: 98 mm

Oppgitt sålelengde (str 26/ 26,5): 288 mm

Pris: 7 900 kroner

Nett: atomic.com

skala
9/10

Atomics Backland-serie har vært med noen år, men for sesongen 2022/23 kommer alle modellene i oppdaterte utgaver, og serien får flere nye modeller. Backland Carbon markedsføres som den mest kjøreorienterte støvelen i Backland-serien, og den har flere endringer sammenlignet med forgjengeren med samme navn, som gjorde det bra i vår test i 2021.

Denne versjonen er litt tyngre, men så har den også fått spenne i stedet for boasnøring over vrista. Denne spennen er festet i en wire som fordeler trykket. Overskallet strammes med en spenne og powerstrap med metall-lås i toppen. 

Bytte mellom gå- og kjøremodus skjer som før med en spak på baksiden. Denne kan flyttes opp og ned for å endre kjørevinkelen.

Støvelen er laget i plasttypen polyamid i underskallet, karbonfiber i overskallet og sålen er i gummi.

LES OGSÅ: Test av Salomon MTN Summit Pro

Nye Backland Carbon i bruk

Nye Backland Carbon gir et godt førsteinntrykk – støvelen er enkel i bruk med spenner som er lette å håndtere med hansker på. Begge spennene er smart fiksert også når de er åpne i oppoverbakkene. Spenna på powerstrap´en i toppen er også laget slik at den er veldig enkel å åpne og stramme. Slåen som bytter mellom gå- og kjøremodus er også svært enkel å betjene med hansker eller votter på.

Passformen oppleves som litt romslig, selv om den oppgitte lestbredden er smal. Det bidrar til både komfort og presisjon, uten at støvelen føles vond. Volumet i underskallet er med andre ord fint fordelt. 

Gåutslaget føles ubegrenset, og støvelen gir ingen motstand i steget i motbakke. Ved gåing i helt flatt terreng merkes en viss motstand bakover, men det er ikke mye.

Fleksen er passe stiv – den kunne godt vært stivere for mer kraftoverføring til skiene, men samtidig er fleksen overraskende progressiv. Spenne i metall og plast på vrista bidrar til progressivitet, og er et bedre valg enn boasnøring hvis man prioriterer kjøreegenskaper foran vekt og komfort.

Ny modell: Atomic Backland Carbon UL

Samtidig oppleves støvelen som ganske lav, og det bekreftes med tommestokken: 30 centimeter er ikke veldig mye, og halvannen centimeter lavere enn en del konkurrenter. Det merkes under kjøring, men bidrar selvsagt også til å holde vekta nede.

Dette betyr også at støvelen bør matches med ski og bindinger i samme vektkategori: toppturski med midtbredde opp til 100 millimeter (og mindre) og bindinger ned mot 200 gram vil fungere fint.

Atomic Backland Carbon er et veldig vellykka kompromiss mellom kjøreegenskaper og lav vekt, med passform som vil fungere for mange. Et trygt valg for toppturutøveren som ikke helt klarer å slippe frikjøreren i seg, selv om motbakkene er mange og lange. 

VURDERING
Opp
Ned
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Godt gåutslag

Relativt progressiv fleks

Enkel i bruk

Passformen vil passe mange

Presis

MINUS

Litt lavt skaft

Kunne vært stivere

Test av Salomon MTN Summit Pro

Salomon MTN Summit Pro er en nokså lett toppturstøvel med flere gode egenskaper vi kjenner fra MTN-serien – men støvelen er betydelig bedre på vei opp enn ned.

toppturstøvler Salomon MTN Summit Pro test
Salomon MTN Summit Pro: Best på vei opp
Salomon MTN Summit Pro

Vekt: 1 170 gram (str. 26,5)

Vekt, innerstøvel: 229 gram

Oppgitt gåutslag: 75 grader

Oppgitt fleks: 100

Oppgitt lestbredde: 99 og 105 mm

Oppgitt sålelengde (str 26/ 26,5): 288 mm

Pris: 7 500 kroner

Nett: salomon.com

skala
7/10

Franske Salomon lanserer en rekke nye toppturstøvler i MTN-serien denne vinteren, og Fri Flyt har testet alle nyhetene. MTN Summit Pro er den nest dyreste av de nye MTN Summit-støvlene, og den letteste – selv om vektforskjellene på de tre modellene er minimale. Alle kommer i egne utgaver for kvinner.

Salomon MTN Summit Pro er laget i plasttypen Ultramid, med forsterkninger i glassfiber.

Den har ei spenne øverst, som er en kombinasjon av plastspenne og 45 millimeter bred borrelås (powerstrap). På vrista er det boasnøring med tynn stålwire som krysser over foten fra bak lilletåa og til like over ankelen.

Støvelen har gummisåle, og skiftet mellom gå- og kjøremodus gjøres med en spak på baksiden, på samme måte som den opprinnelige og tyngre MTN-støvelen.

Innerstøvelen er avstivet med plast foran og har hull til skolisser.

Salomon MTN Summit Pro i bruk

Salomon MTN Summit Pro er enkel i bruk – å bytte mellom gå- og kjøremodus går kjapt og er lettvint (slik vi kjenner det fra tidligere MTN-støvler). Slåen åpnes med samme bevegelse som spenna.

Boasnøringen på vrista er veldig komfortabel, og det er enkelt å få til en passform som er presis og behagelig – i hvert fall nederst på støvelen. Det er litt mer knot å finne akkurat riktig stramming på den øverste spenna, men når borrelåsen først er på riktig plass er jobben gjort. Alt sammen er stort nok til å bli enkelt å betjene med hansker på.

LES OGSÅ: Test av MTN Summit Pure

Gåegenskapene er greie. Gåutslaget er stort, særlig godt bakover. Det gjør skoene veldig gode å gå slakt og flatt med, men når man presses til å legge bratte spor oppover merkes en viss motstand i skallet.

Under kjøring merkes det at MTN Summit Pro er en lettvektsstøvel beregnet på lange motbakker. Skoa føles myk og gir lite kraftoverføring til skiene. Den gir mye bevegelsesrom til ankelen under kjøring, og det fins støvler i samme vektklasse som er stivere – men de koster gjerne også mer.

LES OGSÅ: Test av Head Kore RS 130 GW

Salomon MTN Summit Pro oppleves også som lav, noe som igjen går ut over kjøreegenskapene. Skafthøyden er ganske vanlig, men det er ingen borrelås/ powerstrap i toppen av støvelen, som betyr at det er ganske mye skisko over den øverste (og eneste) spenna. Det gjør at fleksen framover blir myk. Samtidig er støvelen relativt presis, noe som skyldes moderat volum i underskallet. Her får foten god kontakt med ski og underlag. 

Salomon MTN Summit Pro er en nokså lett toppturstøvel som er enkel å bruke og best egnet for turer med lange motbakker og moderate nedkjøringer.

VURDERING
Opp
Ned
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Rimelig

Enkel i bruk

Komfortabel

Gode i slake motbakker

MINUS

Mangler kjøreegenskapene til de beste støvlene i samme vektklasse

Burde hatt mer av gåutslaget framover

Test av Head Kore RS 130 GW

Head Kore RS 130 GW er en frikjøringsstøvel som gir muligheter til å bruke techbindinger – men noen reser i motbakkene blir du ikke med denne skoa.

head kore 130 frikjøringsstøvel
Head Kore RS 130 GW: Frikjøringsstøvel med gåfunksjon
Head Kore RS 130 GW

Vekt: 1 659 gram (str. 26,5)

Vekt, innerstøvel: 332 gram

Oppgitt gåutslag: 53 grader

Oppgitt fleks: 130

Oppgitt lestbredde: 98 mm (kommer også i 96 og 100)

Oppgitt sålelengde: 303 mm (str 26/ 26,5):

Pris: 7 499 kroner

Nett: Head Kore RS 130 GW

skala
7/10

Head Kore RS 130 GW er en frikjøringsstøvel med gåfunksjon – det betyr at den er nokså tung og først og fremst beregnet på ambisiøs frikjøring. Men det innebærer også at den har techmaljer slik at den kan brukes med techbindinger, og gummisåle – som på Head Kore 130 følger GripWalk-standarden, den altså også kan brukes i de fleste, vanlige alpinbindinger.

Skoa er laget i plastmaterialet Grilamid, og har forsterkninger med det karbonfiber-baserte materialet grafen. 

Videre har skoa fire kraftige spenner og fem centimeter bred powerstrap i toppen. Bytte mellom gå- og kjøremodus gjøres med en slå på baksiden av støvelen.

LES OGSÅ: Test av Dynafit Radical Pro

Head Kore 130 i bruk

Head Kore RS 130 GW gir et litt rart førsteinntrykk – støvelen oppleves som ganske romslig og derfor litt upresis – samtidig som den strammer litt ubehagelig over vrista. Passformen er litt uvanlig, og dette er sko du bør prøve før du kjøper. Årsaken til opplevelsen av at skoen trykker på vrista er at underskallet er ganske trangt øverst. Det skaper trykkpunkter og går litt ut over gåutslaget, men bidrar samtidig til å gjøre fleksen progressiv.

Og det er i nedkjøringene denne støvelen skal være best. Selv om presisjonen ikke er den beste, er fleksen i skoa både stiv og progressiv, som gir god kraftoverføring til skiene.

Kore RS 130 GW er også veldig enkel i bruk, og den kraftige innerstøvelen gir god varme.

Du kjøper ikke Head Kore RS 130 GW for å gå raskt i oppoverbakker, men støvelen kan være bra for deg som vil ha muligheten til å bruke techbindinger en sjelden gang. Men pass på at skoa passer!

VURDERING
Opp
Ned
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Progressiv fleks

Stiv

Varm

Enkel i bruk

MINUS

Spesiell passform

Ikke veldig god å gå med

Kunne hatt bedre presisjon

Test av Dynafit Radical Pro

Dynafit Radical Pro er en utrolig bra toppturstøvel, som umulig blir feil – såfremt de passer foten din.

Dynafit Radical Pro toppturstøvler
Dynafit Radical Pro: Utrolig bra toppturstøvel
Dynafit Radical Pro

Vekt: 1 477 gram (str. 26)

Vekt, innerstøvel: 221 gram

Pris: 6 999 kroner

Oppgitt gåutslag: 60 grader

Oppgitt lestbredde: 103,5 mm

Nett: Dynafit Radical Pro

skala
9/10

Radical Pro er ny fra Dynafit denne sesongen, og støvelen tar over etter de populære og litt spesielle skoa Hoji Pro Tour.

Da sistnevnte ble lansert i første versjon i 2018 imponerte den voldsomt med gode kjøre- og gåegenskaper, kombinert med enkel bytte mellom de to. Men den første støvelen hadde også svært spesiell passform, og var ikke kompatibel med mange av de mest relevante bindingene og stegjernene fordi den manglet «leppe» foran tåboksen.

På nye Dynafit Radical Pro er denne leppa lagt til og støvelens passform er radikalt endret, blant annet med testens største volum i tåboksen.

Ut over det har skoa omtrent samme oppbygning og system for å skifte mellom gå- og kjøremodus; En slå på baksiden fikser hele jobben – den åpner øverste spenne og løsner over- og underskall fra hverandre i samme vending.

LES OGSÅ: Test av Dynafit TLT 8 CR

Støvelen har tre spenner og powerstrap, og nokså kraftig innerstøvel. Skoa er laget i Grilamid og glassfiber. Dynafit Radical Pro kommer også i en billigere versjon i PU-plast, og i egen dameutgave. Vekten er lavest i testen, skoa er nest billigst, gåutslaget er stort og lesten bred. Skoa har gummisåle fra Pomoca.

LES OGSÅ: Test av Scarpa Maestrale XT

Dynafit Radical Pro i bruk

Man kan nesten mistenke Dynafit for å følge med på Fri Flyts test av toppturstøvler. Alt som har fått pepper i tidligere tester er justert på denne støvelen, og dermed står vi igjen med ei usedvanlig kapabel sko.

Men litt om passformen først: Tidligere utgaver har hatt svært spesiell passform, noe som har gjort denne ellers svært gode skomodellen uaktuell for mange. På Dynafit Radical Pro er passformen fullstendig endret – faktisk så mye at for mange vil skoen fortsatt ikke fungere, men for andre kan dette endelig være midt i blinken.

Dermed må du prøve denne støvelen før du kjøper, pass særlig på at underskallets kanter ikke skaper smertepunkter mot vrista og ankelen. Men passer Radical Pro er det vanskelig å se for seg at andre modeller kan være bedre.

LES OGSÅ: Test av Dynafit Neo PU

Gåutslaget er soleklart best i klassen og kjøreegenskapene står ikke tilbake for noen av de andre støvlene i testen, med fleks som er både stiv og progressiv.

Det er latterlig enkelt å bytte mellom de to. Når i tillegg endelig er kompatibel med de fleste bindinger og stegjern, og ikke minst rimelig, da er det ganske enkelt å kåre Dynafit Radical Pro til testvinner.

VURDERING
Ned
Opp
Brukervennlighet
Totalt
PLUSS

Enkel i bruk

Fantastisk å gå med

Svært god å kjøre med

Endelig kompatibel

MINUS

Rar passform

Test av Scarpa Maestrale XT

Scarpa Maestrale XT er en ny, stivere, dyrere og litt tyngre versjon av superklassikeren Maestrale.

Scarpa Maestrale XT test av toppturstøvler
Scarpa Maestrale XT: Nyere, stivere, dyrere
FF_testvinner
Scarpa Maestrale XT

Pris: 7 499 kroner

Vekt (str. 26,5): 1 506 gram

Vekt, innerstøvel: 249 gram

Oppgitt gåutslag: 56 grader

Lestbredde: 101 mm

Skafthøyde: 30 cm

Nett: Scarpa Meastrale XT

skala
9/10

Scarpa Maestrale XT har blitt utviklet av blant andre den amerikanske frikjøringslegenden Chris Davenport. Som Maestrale har den tre spenner, men de to øverste er begge på leggen – den midterste spenna har med andre ord blitt flyttet opp.

Scarpa Maestrale XT har dessuten kraftigere powerstrap, stivere plast, integrert Recco-brikke og noe mer framovervinklet kjøreposisjon. Som på Maestrale skjer skiftet mellom gå- og kjøremodus med en slå på baksiden.

Spennen på vrista er lik, den strammer en wire som fordeler trykket. Støvelen er laget i Grilamid og karbonfiber, og har gummisåle fra Vibram.

Scarpa-Maestrale-XT-2
NY PLASSERING: En av de største forskjellene fra den vanlige Maestrale er plasseringen av de to øverste spennene. På XT er begge på leggen, og bidrar til stivhet, men litt dårligere feste til hælen. Bilde: Tore Meirik

Maestrale XT er Scarpas nye toppmodell og imponerer med fin finish. Recco-brikken i powerstrapen viser at skoa er gjennomtenkt. Man merker at støvelen er litt stivere enn gamle Maestrale, noe som blant annet skyldes to spenner på leggen, pluss powerstrapen som fungerer fint.

Det er enklere å få hælen til å sitte godt med den vanlige Maestrale, men det er likevel en smal sak å få XT til å sitte bra.

LES OGSÅ: Test av Dynafit Hoji Free

Gåutslaget er upåklagelig, Scarpa Maestrale XT er super i motbakkene, men man merker at den er tyngst i testen, noe som trekker scoren litt ned. Man må passe på å få plastlagene riktig når man tar på støvelen, men ellers er skoa enkel å bruke.

Fleksen er progressiv og fin både framover og bakover, og følelsen med ski og underlag pluss kraftoverføring er i toppklassen.

Scarpa Maestrale RX er en strålende støvel for enhver kjøreorientert toppturentusiast som vil både gå langt og kjøre fort.

VURDERING
OPPOVER
NEDOVER
BRUKERVENNLIGHET
HELHET
PLUSS

Godt gåutslag

Super i motbakker

God fleks

MINUS

Tung vekt

Test av Dynafit Hoji Free

Dynafit Hoji ble lansert første gang med brask og bram i 2017, og har fått noen mindre justeringer siden den gang. Her tester vi den kjøreorienterte produsentens allsidige frikjøringsstøvel, Dynafit Hoji Free

Dynafit Hoji Free toppturstøvel
Dynafit Hoji Free: Toppturstøvel som passer med alle techbindinger og alle topptur-stegjern. Foto: Vegard Breie
FF_testvinner
Dynafit Hoji Free

Vekt: 1 598 gram

Vekt, innerstøvel: 328 gram

Lest: 102 mm   

Oppgitt gåutslag: 55 grader

Pris: 7 499 kroner

Nett: Dynafit Hoji Free

skala
9/10

Dynafit Hoji Free, som kom i 2021, er den første versjonen med betydelige endringer. Hoji Free har samme system for skifte mellom gå- og kjøremodus som før (en slå på baksiden som fikser hele biffen, den både hekter sammen over- og underskall, og lukker powerstrap'en og den øverste spennen).

Men Dynafit Hoji Free har stivere fleks og romsligere passform enn Hoji Pro Tour, og kanskje viktigst av alt: Hoji Free passer med alle techbindinger og alle topptur-stegjern. De har nemlig vanlig tåparti – altså ikke Dynafits Speednose. 

Dynafit Hoji Free er laget i Grilamid og glassfiber, med gummisåle fra Pomoca. Innerstøvelen har avstivning i tunga og kan tilpasses. Vekten er den laveste i vår test av toppturstøvler, og det oppgitte gåutslaget er det høyeste blant disse fire støvlene.

Selv om det er veldig enkelt og raskt å bytte mellom kjøre- og gåmodus med slåen på baksiden, så krever det litt tilvenning å jobbe med spennene som er vinklet forskjellige veier. Samtidig har powerstrap'en veldig kjekk hempe som gjør den enkel å håndtere.

Oppoveregenskapene til Dynafit Hoji Free er suverent best i klassen – ikke bare er støvelen veldig lett, den har også gåutslag som føles fullstendig ubegrenset, og på nivå med støvler som veier en halvkilo mindre.

Under kjøring kan fleksen oppleves som litt ujevn. Den er riktignok veldig stiv, men gir en litt spesiell og litt sprø følelse. Man merker at hele skoa er laget i Grilamid, og at Lange sin støvel ikke er det.

LES OGSÅ: Test av Dalbello Quantum Asolo Factory Free 130

Dermed er Hoji Free kanskje ikke en sko for alle, men liker du fleksmønsteret skal det mye til at skoa blir feil. Heldigvis passer denne nye Hoji-utgaven med alle vanlige techbindinger og toppturstegjern.

Begge testerne opplever for øvrig kantene i skallet som ubehagelige – det er viktig å prøve skoa før du kjøper. Konstruksjonen hvor plast er fjernet fra den øverste framsiden av underskallet bidrar til å holde vekta nede og gåegenskapene på topp, men det kan også skape vonde trykkpunkter.

Dynafit Hoji Free er den perfekte skoa for frikjøreren som også har tenkt å gå lange motbakker – såfremt skoa passer.

VURDERING
Nedover
Oppover
Brukervennlighet
Totalt

Test av Dalbello Quantum Asolo Factory Free 130

Høsten 2020 lanserte italienske Dalbello sin nye og lette topptursko-kolleksjon Quantum, med tre modeller. Toppmodellen er Dalbello Quantum Asolo Factory Free 130 som vi har testet her.

Dalbello Quantum Asolo Factory Free 130 toppturstøvler
TEST: Dalbello Quantum Asolo Factory Free 130. Foto: Kristoffer Kippernes
Dalbello Quantum Asolo Factory Free 130

Pris: 7 499 kroner  

Vekt: 1 241 gram   

Vekt, innerstøvel: 287 gram  

Oppgitt gåutslag: 65 grader

Lestbredde: 100 mm

Nett: dalbello.it

skala
8/10

Alle støvlene i Quantum-serien er temmelig lette, og har Dalbellos Dual Link-system. Det betyr at støvlene har to ledd som sørger for gåutslag i stedet for ett.

Vår test i forrige utgave av den rimeligste Quantum fra første generasjon viste at dette funker – støvlene har enormt gåutslag.

SPENT: På Quantum Asolo Factory Free 100 har spenner erstattet snorsystemene som strammer støvelen, slik de første modellene hadde.
SPENT: På Quantum Asolo Factory Free 100 har spenner erstattet snorsystemene som strammer støvelen, slik de første modellene hadde.

Det har også denne nye utgaven, Dalbello Quantum Asolo Factory Free 130. Systemet som åpner støvelen i gåmodus er likt. Forskjellene ligger strammingen av over- og underskallet. De tre første modellene hadde et boa-lignende system over vrista og snorer som strammet rundt leggen.

Dalbello Quantum Asolo Factory Free har spenner i stedet – en som strammer en wire over vrista, og en vanlig spenne og powerstrap øverst. Som på de andre Quantum-støvlene skifter man mellom gå- og kjøremodus med en spak på baksiden.

Dalbello Quantum Asolo er laget i plasttypen polyamidkompositt, og har såle fra Vibram.

«Gåutslaget er ubegrenset både fram- og bakover, og sammen med temmelig lav vekt gjør det at støvelen er en drøm å lange ut i motbakkene med.»

I BRUK

Siden konstruksjonen på over- og underskallet er lik første generasjon Quantum, er også Dalbello Quantum Asolo usedvanlig god gå med.

Gåutslaget er ubegrenset både fram- og bakover, og sammen med temmelig lav vekt gjør det at toppturstøvelen er en drøm å lange ut i motbakkene med – akkurat som sine forgjengere. Å skifte mellom kjøre- og gåmodus er enkelt, og spennene er enkle å håndtere.

Der snorsystemene i de tidligste modellene var litt knotete og vanskelige å få stramma skikkelig, oppleves dette som en klar forbedring.

Spennene og powerstrap'en er mye enklere å betjene og gjør det til en smal sak å få strammet skikkelig. Det betyr riktignok også at vekten øker, men den kamelen er verdt å svelge.

LES OGSÅ: Test av Tecnica Zero G Tour Pro

IMPONERER: Dalbellos Quantum-serie imponerer i motbakkene, og den nyeste modellen er ikke noe unntak.
IMPONERER: Dalbellos Quantum-serie imponerer i motbakkene, og den nyeste modellen er ikke noe unntak.

De to rotasjonspunktene gir noe slark, og bidrar til at fleksen framover ikke er superstiv. Plasten i overskallet føles litt sprø, og sammen med innerstøvelen klarer den ikke å fordele trykket fra spennene optimalt.

Dermed kan det bli vonde trykkpunkter hvis du strammer hardt. Dette går ut over kjøreegenskapene – Dalbello Quantum Asolo Factory Free 130 fungerer best med relativt smale ski og på snilt føre. Lesten oppleves som smal slik at støvelen blir presis, og bakover er fleksen stiv og kontant.

VURDERING
Oppover
Nedover
Brukervennlighet
Helhet

Test av Tecnica Zero G Tour Pro

Tecnica Zero G Tour Pro er den stiveste toppturstøvelen i Tecnicas Zero G-serie, og et spennende bekjentskap etter at Scout-modellen, som er mykere, vant testen i fjor.

Tecnica Zero G Tour Pro toppturstøvler test
Tecnica Zero G Tour Pro: Tecnicas stiveste toppturstøvler
Tecnica Zero G Tour Pro

Pris: 8 999 kroner

Vekt (str. 26,5): 1 368 gram

Vekt, innerstøvel: 246 gram

Oppgitt gåutslag: 55 grader

Lestbredde: 99 mm

Skafthøyde: 31 cm

Nett: Tecnica Zero G Tour Pro

skala
9/10

Tecnica Zero G-serien består totalt av tre modeller. Konstruksjonen på støvlene er temmelig lik: fire spenner som bruker tynn wire for å hektes sammen, kraftig powerstrap og skifte mellom gå- og kjøremodus som skjer med en slå på baksiden.

Men Tecnica Zero G Tour Pro har stivere plast (støvelen er laget i Grilamid med karbonskaft) og noe lavere vekt. Innerstøvelen er temmelig stiv foran, og støvelen har gummisåle fra Vibram. Lesten er temmelig smal, særlig sammenlignet med andre toppturstøvler.

LES OGSÅ: Test av Tecnica Zero G Guide Pro

Tecnica-Zero-G-Tour-Pro-2
WIRE: De tynne wirene på spennene er litt knotete å håndtere med hansker. Bilde: Tore Meirik

Med fire spenner, powerstrap og smal lest klarer Tecnicas toppmodell Zero G Tour Pro å gi en slags racingfølelse i en støvel som veier under 1,4 kilo og attpåtil har strålende gåegenskaper og flott finish. Det er imponerende!

Fire spenner gir god fordeling av trykket, og løser dermed et vanlig problem med toppturstøvler. Samtidig er wiren som må passe inn i sporet på spennene et herk å betjene med hansker på.

Ellers er Tecnica Zero G Tour Pro enkel å bruke. Passformen er ekstremt presis, dette er skoa som gir best kontakt med underlaget.

Samtidig er plasten såpass stiv at det går litt utover progressiviteten i fleksen – den litt mykere Scout-modellen har bittelitt smoothere fleks framover.

LES OGSÅ: Test av Scarpa Alien RS

Gåutslaget er bra og med den lave vekta er dette en støvel med ypperlige egenskaper også i motbakke.

Tecnica Zero G Tour Pro er støvelen for deg som er inspirert av folk som Aksel Lund Svindal men som trives best på topptur – såfremt skoa passer foten din!

VURDERING
OPPOVER
NEDOVER
BRUKERVENNLIGHET
HELHET

Test av Scarpa Alien RS

Scarpa Alien RS er en super toppturstøvel som veier under en kilo. Scarpa Alien RS er en stødig og god allround støvel som egner seg godt til randoneeturer.

Scarpa Alien RS lett toppturstøvel
Scarpa Alien RS: Toppturstøvel som veier under en kilo
Scarpa Alien RS
  • 970 gram

  • Vekt, skall: 740 gram

  • Vekt, innerstøvel: 190 gram

  • 8 499 kroner

  • Oppgitt gåutslag: 73 grader

skala
9/10

Den første Scarpa Alien var en banebrytende konkurransestøvel da den kom, og mange av Alpenes sprekeste tok den i bruk også til turer i skjæringspunktet ski, klatring og kondisjonsidrett.

For et par år siden kom Scarpa Alien RS, som kombinerer det superlette Alien-konseptet med blant annet en mer solid innerstøvel.

Som mange andre har randoneestøvlene en slå bak som låser i kjøremodus. Men det spesielle på Scarpa Alien RS er at dette er koblet til et snorsystem, som strammer i leggen samtidig som du låser den.

Nede på foten har den Boa-stramming. Støvelen er laget i karbonforsterket Grilamid. 

LES OGSÅ: Test av Scarpa F1 Evo

Scarpa Alien RS i bruk

Scarpa er kjent for komfortabel passform, men Alien RS er såpass trang at størrelse 27 (vi har 26,5 i de fleste andre) sitter ganske så tett.

Gåutslaget er ubegrenset, men du kjenner litt motstand oppover sammenlignet med noen av de andre.

LES OGSÅ: Test av Atomic Hawx Ultra XTD

I kjøremodus blir ikke strammingen supertight, verken nede eller oppe på leggen, selv om både boa- og snorsystemet oppe fungerer greit.

Kanskje hjelper det med mer øving. Imidlertid er den veldig stødig, på mange måter kjører den som en vesentlig tyngre støvel – den er høy, gir god støtte bakover, og en smooth kjørefølelse.  

Scarpa Alien RS er rett og slett en veldig god allround toppturstøvel med vekt under en kilo.

VURDERING
Oppover
Nedover
Brukervennlighet
Komfort
Helhet

Test av Atomic Hawx Ultra XTD

Atomic sin svært allsidige toppturstøvel Atomic Hawx Ultra XTD vinner testen med sitt gode gåutslag og overbevisende kjøreegenskaper.

Atomic Hawx Ultra XTD toppturstøvler best i test
Atomic Hawx Ultra XTD: Testvinner
FF_testvinner
Atomic Hawx Ultra XTD
  • Vekt: 1 458 gram

  • Oppgitt gåutslag: 54 grader

  • 7 000 kroner

  • atomic.com

skala
8/10

Atomic Hawx Ultra XTD er en lett, fire spenners støvel laget i Grilamid – støvelen har det klassiske utseendet til en firespenners alpinstøvel, kombinert med meget lav vekt.

Man skifter mellom gå- og kjøremodus med slåen bak på toppturstøvlene. Atomic Hawx Ultra XTD har stor borrelåsstropp øverst, SkyWalk gummisåle, og det oppgitte gåutslaget er blant de største i testen.

Dette får Atomic til ved med et v-formet hakk i underskallet, som låses i kjøremodus, men åpner for stor vandring bakover.

Underskallet er lavest av alle støvlene, og dette er en nøkkel til de gode gåegenskapene. Atomic Hawx Ultra XTD har ørlite grann mer slark i mekanismen når skoa er låst i kjøremodus.

Passformen er litt romslig, og oppgitt lestbredde er 99 millimeter. Fleksen er – i likhet med de fleste andre støvlene – oppgitt til 130.

Hawx Ultra XTD er Atomics første stive, fire spenners toppturstøvel. Den har samme system for skifte mellom gå- og kjøremodus som de lettere skoene fra samme merke.

Denne toppturstøvelen kom for øvrig på markedet foran inneværende sesong, og den kommer også i en litt mykere dameversjon. 

LES OGSÅ: Test av Atomic Backland Carbon

Atomic Hawx Ultra XTD i bruk

Vi opplever at Atomic-støvelen sitter godt, og kan optimaliseres mer med Atomics Memory Fit-tilpassing. Innerstøvelen er for tynn til å fordele trykket fra spennene veldig godt, men alt i alt er komforten bra.

I motbakkene er Atomic Hawx Ultra XTD svært god, både lav vekt, tynn innerstøvel og stort gåutslag hjelper på her, men også at gåutslaget er «plassert» riktig.

Både bakover og framover føles det som man har mye å gå på. Sammenlignet med testens øvrige støvler er det kun Dynafit som er bedre i motbakkene.

Spennene bygger vel mye ut, noe som gjør at de ofte går opp ved gåing uten ski i dyp snø – det er irriterende. Skiftet mellom opp- og nedoverfunksjonen er svært enkelt med slåen på baksiden, som lett lar seg betjene med hansker eller votter på.

Men det kan bli nødvendig å pirke snø ut av systemet for at slåen skal sitte 100 prosent. Sålen gir god friksjon mot underlaget.

I nedoverbakkene er Atomic Hawx Ultra XTD presis og fin, med temmelig progressiv og stiv fleks. Støvelen er ikke testens stiveste, men den gir likevel god støtte som gradvis øker.

LES OGSÅ: Test av Atomic Hawx Prime XTD

For aggressiv kjøring kunne en kanskje ønsket seg at Hawx Ultra XTD var noe mer framovervinklet. Den vesle slarken vi opplevde i kjøremodus merkes ikke i praksis.

Atomic Hawx Ultra XTD er svært allsidig støvel, som vil fungerer godt for de fleste i både opp og nedoverbakkene. Men den har ikke like rendyrkede spissegenskaper som et par av testens andre modeller.

VURDERING
Oppover
Nedover
Brukervennlighet
Helhet

Test av Atomic Backland Carbon

Atomics letteste topptursko-serie heter Backland, og består av fem modeller, hvor hovedforskjellene er materialvalg, og dermed pris, vekt og fleks. Vi tester Atomic Backland Carbon.

Toppturstøvler Atomic Backland Carbon
TEST: Vi har testet toppturstøvelen Atomic Backland Carbon
FF_testvinner
Atomic Backland Carbon

Pris: 7 500 kroner

Vekt: 1 089 gram

Vekt, innerstøvel: 238 gram

Gåutslag: 74 grader

Nett: atomic.com

skala
9/10

Atomic Backland Carbon er den nest dyreste og nest letteste modellen. Skoa har ei spenne, boastramming på vrista og stropp med metallspenne øverst. Flere av skoene kommer også i egne dameutgaver.

Atomic Backland Carbon har testens letteste skall, mye på grunn av karbon på baksiden av skaftet. Resten av skallet er laget i plasttypen Polyamid. Det oppgitte gåutslaget er klart størst i testen.

Skiftet mellom gå- og kjøremodus gjøres med en slå på baksiden, et system vi kjenner også fra Atomics populære (og tyngre) Hawx-serie. Lesten er relativt smal. 

LES OGSÅ: Test av Atomic Backland Carbon Light

Atomic gjør noen enkle valg med disse toppturstøvlene; vi kjenner igjen flere gode detaljer fra andre merker, både innen- og utenfor merkene fra moderselskapet Amer (som også eier Salomon og Arc'teryx).

Dermed blir Backland Carbon en vellykka miks: De er svært gode i motbakke, med gåutslag som minner om La Sportiva. Samtidig er miksen av karbon og plast i overskallet temmelig vellykka, og gir – sammen med tett passform som skaper presisjon – stiv og progressiv fleks og veldig gode kjøreegenskaper.

LES OGSÅ: Test av Roxa R3 130 TI IR

Boastrammingen over vrista er komfortabel, men kan slippe litt.

Du får heller ikke noen hurtgløsning som strammer i leggen og låser i kjøremodus i én bevegelse.  Men ingen av disse inn-vendingene er tunge nok til å ta fra denne svært allsidige skistøvelen testvinnerstempelet. 

Atomic Backland Carbon er en avansert støvel som vil passe de fleste; både gramjegeren som langer ut i motbakke og frikjøreren som vil prøve seg på lange toppturer.

Vi har også testet de nyere versjonene av denne modellen: Atomic Backland Carbon 2023 og Backland Carbon UL.

VURDERING
Oppover
Brukervennlighet
Nedover
Helhet

Test av Roxa R3 130 TI IR

Roxa R3 130 TI IR er et ypperlig valg for deg som vil ha en komfortabel og ukomplisert toppturstøvel som først og fremst skal skinne i nedkjøringene.

Roxa R3 130 TI IR toppturstøvel
Roxa R3 130 TI IR: Komfortabel og ukomplisert toppturstøvel
Roxa R3 130 TI IR

Vekt: 1 584 gram (str. 26,5)

Vekt, innerstøvel: 279 gram

Pris: 6 499 kroner

Oppgitt gåutslag: 45 grader

Oppgitt lestbredde: 101 mm

Nett: Roxa R3 130 TI IR

skala
8/10

Italienske Roxa lanserte R3-serien foran denne sesongen, og serien består av flere støvler i forskjellige vekt- og flekskategorier. Roxa R3 130 TI IR er en lettere versjon av seriens tyngste modell, som har samme fleks.

Roxa R3 130 TI IR er laget i flekstungekonstruksjon med tre spenner, hvor den øverste er en kombinasjon av spenne og kraftig borrelås. Borrelåsen strammes først, og strammes til slutt med spenna – dermed skjer finjusteringen av øverste spenne med borrelåsen.

Støvelen er laget i Grilamid, har utbyttbar gummisåle fra GripWalk og innerstøvel fra anerkjente Intuition. Prisen er den laveste i testen. Bytte mellom gå – og kjøremodus gjøres med en slå på baksiden av støvelen.

LES OGSÅ: Test av La Sportiva Vanguard

Roxa R3 130 TI IR i bruk

Roxa R3 130 TI IR imponerer umiddelbart med god komfort – vi tipper denne vil passe mange føtter. Mye av det skyldes flekstungekonstruksjonen og midtspenna over ankelen, sammen med den fine Intuition-innerstøvelen, som gir varme og komfort selv om den er midt på treet vektmessig.

Spennene og slåen som bytter mellom gå- og kjøremodus er litt knotete å betjene, men det er ikke noe stort issue. Når spennene er på plass fordeles trykket helt ålreit, og støvelen føles fin selv om den bare har tre strammepunkter. Har du god erfaring med støvler fra Dalbello og Full Tilt kan denne passe godt.

Roxa R3 130 TI IR er grei å gå med, men ikke mer, men så er også det oppgitte gåutslaget minst i testen. I nedkjøringene er skoa bedre, plasten oppleves som både progressiv og nokså stiv.

Sammen med den behagelige innerskoa gir det en fin følelse, selv om den brede lesten går litt ut over presisjonen.

VURDERING
Ned
Opp
Brukervennlighet
Totalt
PLUSS

Komfortabel

Bra innerstøvel

Rimelig

Gode kjøreegenskaper

MINUS

Har litt å gå på i motbakkene

Litt knotete spenner + spak for å bytte modus

Test av La Sportiva Vanguard

La Sportiva Vanguard er en avansert og presis toppturstøvel som fungerer best når snøen er letthåndterlig.

La Sportiva Vanguard test toppturstøvler
La Sportiva Vanguard: Avansert og presis toppturstøvel
La Sportiva Vanguard

Vekt: 1 480 gram (str. 26,5)

Vekt, innerstøvel: 291 gram

Pris: 9 999 kroner

Oppgitt gåutslag: 63 grader

Oppgitt lestbredde: 102,5 mm

Nett: La Sportiva Vanguard

skala
7/10

Vanguard er ny denne sesongen fra La Sportiva. Støvelen er blant de mest kjøreorienterte fra det italienske merket, og den er laget i både glass- og karbonfiber, samt biobasert Pebax-plast.

La Sportiva Vanguard har mange finurlige tekniske løsninger; Tre spenner og borrelås øverst, hvor borrelåsen og øverste spenne er koblet sammen. Spenna over vrista strammer en wire som dekker en stor del av underskallet.

Denne har mikrojustering både med to spor til wiren og selve festet til wiren som kan flyttes. Spennen i midten strammer wire som går bak og over hælen.

Støvelen er laget i en litt spesiell flekstungekonstruksjon, med tre skall foran, som kan beveges uavhengig av hverandre. Det innerste skallet er litt lavere enn de andre, og delt på langs for å gjøre skoa enklere å tråkke inn i.

Skiftet mellom gå- og kjøremodus gjøres med en slå over hælen. Støvelen har gummisåle fra Vibram og relativt kraftig innerstøvel.

LES OGSÅ: Test av Lange XT 3 Tour Pro

La Sportiva Vanguard i bruk

La Sportiva Vanguard ser temmelig avansert ut – på denne toppturstøvelen er lite overlatt til slump. Den er enklest å få på hvis man tar på innerstøvelen først. Men når foten er på plass sitter den tight rundt vrista, og på fjellet gir dette svært god presisjon og følelse med underlaget.

Spennene fungerer godt, men de er knotete å finjustere. Den jobben må du gjøre hjemme i stua før tur. Ut over det er skoa komfortabel.

På vei opp er gåutslaget bra, men ikke bedre enn hva man kan forvente i kategorien; Bedre enn Lange men også vesentlig dårligere enn Dynafit – selv om det oppgitte gåutslaget er størst i testen.

Det er enkelt å bytte til nedovermodus, selv om spennene er litt knotete, særlig når du skal løsne de to øverste fra åpen men festet posisjon til strammere kjøremodus.

Under kjøring er La Sportiva Vanguard veldig presis, men oppleves som mykest av alle støvlene i vår test av toppturstøvler. Det frister å stramme den øverste spenna ekstra, men det går ut over komfort og kjørefølelse. Den er heller ikke særlig framoverlent, som gir en litt passiv kjørestilling. Dette er ikke noe problem på enkle forhold, men det går litt ut over skoens egenskaper på krevende føre eller hvis man vil dra på litt.

VURDERING
Ned
Opp
Brukervennlighet
Totalt
PLUSS

Veldig presis

Komfortabel

Bra innerstøvel

MINUS

Litt myk fleks

Dyr

Litt knotete spenner

Test av Lange XT 3 Tour Pro

Lange XT 3 Tour Pro er en kjøreorientert toppturstøvel som åpner for å gå lange motbakker, men først og fremst kjøre de ambisiøst ned etterpå.

Lange XT 3 Tour Pro toppturstøvler
Lange XT 3 Tour Pro: Kjøreorientert toppturstøvel
Lange XT 3 Tour Pro

Vekt: 1 544 gram (str. 26,5)

Vekt, innerstøvel: 293 gram

Pris: 8 800 kroner

Oppgitt gåutslag: 53 grader

Oppgitt lestbredde: 92-102 mm

Nett: lange-boots.com 

skala
8/10

XT 3 Tour Pro er ny modell fra Lange denne vinteren. Det opprinnelig amerikanske, nå franske, merket er kjent for sine alpinsko, men også kjøreorienterte toppturstøvler med fire spenner.

XT 3 Tour Pro er den letteste støvelen fra Lange, og den har en del markante forskjeller fra tidligere modeller. Den kommer i tre utgaver, som igjen leveres i tre lestbredder, og Tour Pro er den stiveste og letteste i serien. 

Storebror XT 3 er laget i PU-plast, men denne skoa er laget i Grilamid og plasttypen Polypropylen. Den har fire spenner, bred borrelås øverst og en mer gåvennlig såle fra anerkjente Vibram. Byttet mellom gå- og kjøremodus skjer med en slå like over hælen.

Innerstøvelen er blant de tyngre i testen, men sammenlignet med tidligere toppturstøvler fra Lange er den lettere og framstår som spinklere. Innerstøvelen er testens tyngste, og den er ganske stiv i skaftet.

LES OGSÅ: Test av Dynafit Khion

Lange XT 3 Tour Pro i bruk

Lange XT 3 Tour Pro ser ut som og føles litt mer som en ordinær alpinstøvel sammenlignet med de andre i testen. De fire spennene og borrelåsen fordeler trykket godt ut over foten, som gir presis og behagelig passform. Spennene er også enkle å bruke og justere, men det er litt jobb å få støvelen av og på.

Gåutslaget er helt ålreit, men det føles som mye av det går framover – baksiden av støvelen hindrer litt utstrekning av ankelen, noe som merkes i slakt terreng. I bratta har det mindre betydning. Støvelen er varm og komfortabel.

Å bytte til nedovermodus er enkelt, men slåen kan bli litt kjipere når det fylles med snø rundt den. Det er en aktuell problemstilling hvis man har gått en del i snøen uten ski på.

LES OGSÅ: Test av Lange XT3 130

I nedkjøringene er støvelen svært god. Presisjonen er på topp, og fleksen er både stiv og progressiv. Her merkes det godt at Lange har lang erfaring i å lage kjøreorienterte støvler.

Lange XT 3 Tour Pro er nesten like kraftfull som sine tyngre storebrødre, og støvelen gjør en utmerket jobb med både kraftoverføring og presisjon i nedkjøringene.

VURDERING
Ned
Opp
Brukervennlighet
Totalt
PLUSS

Presis

Komfortabel

Enkel i bruk

Gode kjøreegenskaper

MINUS

Litt kjip å gå med

Allerede abonnent?  Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.